Tillstånd att bekämpa mygg

I slutet av oktober förra året lämnade Forshaga kommun in en ansökan om att få bekämpa översvämningsmygg. Nu har Naturvårdsverket fått godkänt av regeringen att ge kommunen tillstånd att bekämpa myggen från och med den första maj.

Sommaren 2010 började det komma in klagomål till Forshaga kommun över att det var ovanligt många mygg i Deje. Det gjorde att kommunen fattade beslut om att undersöka vilken sorts mygg det var som orsakade problemen och i vilka områden som problemen var störst. Fem områden i Deje inventerades. Det visade sig att det fanns 20 arter men det var i synnerhet en art som det var klart flest av, 68 procent var översvämningsmygg.

Det finns egentligen sju olika arter stickmyggor som brukar kallas översvämningsmygg. Dessa trivs bäst i områden som torrläggs och översvämmas omväxlande. De lägger sina ägg på marken och de kan ligga kvar i flera år. För att de ska kläckas och bli mygglarver måste de först utsättas för torka. När det översvämningen kommer kläcks de och utvecklas till larver som sedan blir myggor.

Under en regnig sommar kan flera generationer kläckas och då blir det besvärligt för människor i närheten. Ofta kan de upplevas som aggressiva. Många andra arter trivs bäst i skuggan men översvämningsmyggan flyger även i direkt solsken och den kan flyga långa sträckor från sin kläckningsplats, upp till två mil.

Förr användes ofta den bördiga ängsmarken som gränsar till vattendrag som bete till djuren. Idag har mycket av detta fått växa igen. Men att översvämningsmyggen har ökat i antal kan ha många olika orsaker. Troligen finns det en mängd olika anledningar till att de blivit ett så stort problem på en del platser i vårt land.

Det har blivit många turer kring myggen i Forshaga kommun. Från början var det framför allt boende i Deje som upplevde de små insekterna som ett allvarligt problem. Men det är inte alla år som myggplågan kommer. 2017 blev till exempel ett myggfattigt år. Men i juni 2018 var de tillbaka i stort antal igen. I ansökan som kommunen skickade in till Naturvårdsverket fanns flera platser i kommunen med som problemområden.

Ett sådant område finns i Skived, här har myggen blivit fler och fler och många boende har upplevt samma plåga som boende i Deje har upplevt. Men det är inte bara i vår kommun som översvämningsmyggen finns, de finns numera även längre ner utmed Klarälven i Karlstad. Även i Karlstad har mätningar gjorts

– Mätningarna 2019 visar att Karlstad har potential. Vi fångade 6 500 mygg på ett ställe, säger myggexperten Jan O Lundström till en av de värmländska dagstidningarna.

Jan arbetar som verksamhetsledare för biologisk myggkontroll inom Nedre Dalälvens utvecklings AB, Nedab. Forshaga kommun har under årens lopp till och från samarbetat med Nedab. Det är ett bolag som under många år har arbetat med att bekämpa stickmyggor kring nedre Dalälven där myggpproblemen varit stora. Bekämpningen utförs med helikopter. Det finns ett generellt förbud mot att sprida biocidprodukter med helikopter men Nedab har fått dispens för att göra det i området kring Dalälven sedan 2002.

Den biocidprodukt som Nedab använder har fått namnet VectoBac G. Den verksamma beståndsdelen är ett protein som inte är giftigt. Men när det hamnar i stickmygglarvens mag- och tarmkanal där pH-värdet är basiskt blir det giftigt för mygglarven. När BTI ska användas är det viktigt att det blir i rätt dos och att det sprids vid exakt rätt tillfälle. Om dosen blir för hög dör även andra insekter, till exempel fjädermygg. Då drabbas många fåglar, till exempel svalor som bland annat lever av fjädermygg. När mygglarverna blir tillräckligt många för besprutning har man 72 timmar på sig att bekämpa med helikopter. Det är väldigt viktigt att veta var och när man ska sätta in bekämpning för att få maximal effekt.

I Forshaga kommun har myggfrågan till och från varit en het potatis. Den har bland annat gett upphov till demonstrationer utanför kommunhuset och diskussionerna har gått varma både på möten och i kommunfullmäktige. Det har hänt att både kommunledningen och miljöförvaltningen har fått stå till svars inför arga och oroade invånare.

För de som bor nära Pannkakan har det till och från varit nära på omöjligt att vistas ute. Förskolebarn i området har hållits inne när myggplågan har varit som värst. Problemet uppmärksammades när anmälningar började droppa in till kommunens miljökontor.

Kommunen har sedan dess arbetat med frågan. Men någon bekämpning har inte blivit av än, nu får vi se om det sker i år. Tillståndet är i alla fall på plats från och med i år. Om mygglarverna blir tillräckligt många och bekämpningen blir av så blir det första gången som detta genomförs i Värmland.

– Vi har lagt ner oss mycket, både på miljökonsekvensbeskrivning och ansökan. Vi har gjort det rigoröst. För kommunens attraktivitet är det viktigt att få bukt med frågan. Det här har många kommuninvånare väntat länge på. En bekämpning innebär att vi kan få bukt med den här otäcka stickmyggan, säger Per Lawén (S), kommunalråd i Forshaga till NWT.

 

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.