Vandringsleder vid Löved

Lövedspromenad 2020

Ett tips så här i coronavirusets tid är att ta en promenad utmed någon av våra leder, till exempel den botaniska leden i Löved. Kombinationen frisk luft och att få röra på sig är bara nyttigt. Har du barn som måste vara hemma i karantän kan det vara en bra idé att låta eventuella myror i benen få utlopp.

Ännu så länge fanns det inga musöron på björkarnas grenar söndagen den 22 mars. Det var dessutom ganska kyligt i luften. Men intill den rosa herrgården i Löved hade pestskråpen tittat upp ur jorden och det har även flera andra vårtidiga växter gjort. Det finns flera vandringsleder i Forshaga. Vid Löved går en bit av en åttahundra år gammal pilgrimsled. Den värmländska leden som går förbi Löved börjar egentligen på Hammarö, som är en av de platser som pilgrimer som kom söderifrån kom till. Därifrån fortsätter leden norrut, via Löved, mot Trondheim i Norge.

Den norske kungen Olof Haraldsson dog vid ett slag vid Stikklestad. Efter kungens död lär flera mirakler ha skett som ledde till att kungen helgonförklarades av biskopen. Hans kropp begravdes i en silverkista och hans grav blev ett mål för pilgrimer som vandrade långväga ifrån för att ta sig till Nidarosdomen i Trondheim. På sin väg passerade de Löved och en bit av deras vandringsled är utmärkt med små skyltar.

Pestskråpen växer vilt i Mellaneuropa och i Asien och det sägs att den lär ha kommit till Sverige med pilgrimerna. Det är en medicinalväxt och munkar använde på 1300-talet rötterna för att bota kramper och för att läka sår. Sitt namn har den fått för att den ansågs kunna bota digerdöden, pesten. Numera är den ganska vanlig i Sverige upp till Dalälven. Den är släkt med tussilago och den blommar i april – maj.

Men det är inte enbart pestskråp som växer i området runt Löveds herrgård. Gunnel Johansson har tidigare arbetat som lärare på Skivedskolan i många år men är numera pensionär. Som lärare brukade hon ta med sig sina skolklasser till Löved där hon bjöd dem på berättelser om både historia och växter. På senare tid har hon fortsatt att guida i Löved. Men nu blir det botaniska vandringar i stället och nu får alla som vill följa med, inte bara barnen. I början av 2000-talet gav Gunnel ut en bok om Löved som hon skapat tillsammans med Peter Wallgren, även han bor och arbetar i Forshaga kommun.  Bokens titel är Löved Den rosa herrgården. Det är en inbunden bok med många fina bilder.

Jonas Kullgren som äger Löveds herrgård fick köpa in en del mark som gränsar till Löveds och han har tagit hand om området.
– Ja, hasseldungen och gammelskogen och lite till fick han köpa in. Och han har skrivit på ett naturvårdsavtal som innebär att det är ett naturvårdsområde där nu. Jonas har tagit ner den planterade skogen och nu är det hagmark där igen, som det var förr. Han har köpt marken ända ner till Norra Hyn. Det är verkligen jätteroligt och området sköts om på ett bra sätt. Jonas har ett stort intresse för det här arbetet, säger Gunnel.

Den botaniska leden, som den kallas, går genom de nygamla hagmarkerna, förbi hasseldungen. Mellan hagarna och Norra Hyn får skogen sköta sig själv. Här växer mossan på nerfallna trädstammar och skägglaven klär träden. Utmed hela leden finns även små skyltar med både bilder och texter som berättar om vilka växter som finns att se här under sommarhalvåret. Ännu så länge, i slutet på mars, är det inte så många växter som har vaknat. Men det lär finnas 360 kärlväxter i området. 48 av dem finns på skyltarna. Det är ingen risk att gå vilse i området heller, det är bara att följa de små skyltarna med en blomma på. Mellan träden skymtar Norra Hyn och på håll hörs både tranor och gäss som har börjat samlas där nu.

Kommer du till Löved i bil kör du uppför backen. När du är mitt emellan bostadshusen och en stor lada tar du till vänster och kör mellan hagarna några hundra meter tills vägen tar slut. Där finns en parkering och här finns även några skyltar som berättar om Löved och det finns en karta som visar hur lederna går. Den botaniska leden är ganska kort, cirka två kilometer. Den sträcka av pilgrimsleden som är utmärkt är en kilometer och den som vill kan gå från Löved via Norra Hyn över till Aborrtjärn och Sörtjärn.

Mer information om fler vandring i vår del av världen >>

Mer att läsa:

Löved

Den rosa herrgården i Löved

En bok om Löved


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.