Enligt Folkhälsomyndighetens direktiv

Corona påverkar arbetet i Forshaga kommun.

Det blir mycket om corona just nu, av naturliga skäl. Även en liten kommun som Forshaga måste försöka göra sitt bästa i den situation som råder. En ledningsgrupp där förvaltningschefer träffas för att hålla sig uppdaterade om läget och om vad som behöver göras.
– Det handlar om att vara uppdaterade om aktuellt läge nationellt, i Värmland och i vår egen organisation. Dagligen får vi lägesrapporter från vårt Räddningsförbund samt Länsstyrelsen, säger Lennart Ljungemo som är administrativ chef på kommunledningskontoret.

I ledningsgruppen finns förvaltningschefer för Barn-och utbildningsförvaltningen, Vård och omsorgsförvaltningen samt Förvaltningen för Lärande och arbete. Vidare deltar personalchef, upphandlingschef, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) samt kommunikatör. Ansvarig för mötena är Lennart Ljungemo som arbetar som administrativ chef. Det är han som ansvarar för kris- och beredskapsarbetet i kommunen.
– Ledningsgruppen träffas just nu varannan dag klockan 12.30, men detta kan förändras snabbt om läget i kommunen kräver det. Gruppens uppgift är att leda och samordna verksamheten. Vi följer också hela tiden sjukfrånvaron i hela organisationen. Vidare handlar det om att vidta åtgärder utifrån de direktiv som kommer från Folkhälsomyndigheten, MSB och övriga myndigheter. Dagligen arbetar vi också med vårt materialläge där vi hela tiden försöker köpa in produkter som skyddskläder, handsprit, visir med mera, säger han.

Enligt källor som Värmlandsbygden/ForshagaDejeNytt.se har varit i kontakt med så är flera av kommunens äldre oroliga över att hemtjänsten inte har skyddsutrustning när de kommer på sina dagliga besök. En dam som har hemtjänst och som är 90+ säger till exempel att hon är bekymrad.
– Det förstår man, vi jobbar inte om vi känner oss det minsta snuviga eller förkylda. Vi spritar oss före besöket och efter varje besök. Men vi har inga munskydd tyvärr, det ska finnas att tillgå om eller när vi får en smittad brukare, säger en anställd i hemtjänsten i Forshaga kommun.

Att bristen på skyddsutrustning är ett bekymmer i hela landet, ja kanske i hela världen, är kanske inget som har undgått någon som dagligen följer nyheterna. Forshaga kommun är inget undantag. Nyligen gick näringslivsenheten ut med en förfrågan i mejl.
– Det är en mycket omvälvande tid som vi just nu befinner oss i, skriver de i mejlet. Vi på Näringslivskontoret har fått en förfrågan om det finns någon eller några i Näringen i Forshaga som kan hjälpa till med att få fram skyddsvisir till vård och omsorg. Kanske vet ni om någon kan ställa om och snabbt tillverka enkla genomskinliga plastvisir till vård och omsorg då de inte kan få tag på det via de vanliga leverantörerna av sjukvårdsmaterial. Det behöver inte vara något superavancerat då man på vissa håll börjat tillverka egna hemmasnickrade av gamla OH-filmer. Det viktiga är att det skyddar hela ansiktet och är heltäckande och att man kan se ut genom dem.

Det blev ett stort gensvar på näringslivsenhetens mejl.
– Det var ett flertal företag som hörde av sig med tips och förslag på aktiviteter som man skulle kunna genomföra. Viljan att stötta och hjälpa till med arbetskraft har varit stor faktiskt. Det som blev resultatet med skyddsvisiren är väl att Stora Enso skänkte OH-film som sedan kommens dagligverksamhet och återbruket monterade till användbara skyddsvisir. Sen läste jag att Uffes blås i Deje hade skänkt munskydd som de hade fått skickat från en kontakt i Kina, säger Joachim Aude som arbetar som näringslivsutvecklare i Forshaga kommun.

Inom kommunens skolor och i den kommunala omsorgen flyter det än så länge på.
– Forshaga kommun har än så länge inte påverkats så mycket av situationen. På en femgradig skala är påverkansgraden idag på två, det vill säga måttlig nivå. Alla våra verksamheter fungerar på ett bra sätt. Alla verksamheter påverkas i olika grad. Främst är det personalbemanningen som påverkas i alla verksamheter.  Verksamheterna påverkas också genom de direktiv vi får från Folkhälsomyndigheten som innebär att vi måste genomföra arbetet i våra verksamheter på lite andra sätt än tidigare, säger Lennart.

På frågan om det finns några kända fall av smittade i kommunen svarar han att det kom information om att en person konstaterats smittad av coronavirus, covid-19, den 24 mars.
– Personen hade då haft kontakt med Smittskydd Värmland. Forshaga kommun vill understryka att detta är en väntad händelseutveckling. Vi är trygga i att fortsätta arbeta enligt Folkhälsomyndighetens direktiv, avslutar Lennart.

 

Länk till Folkhälsomyndighetens information om Covid-19


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.