Kransbindare i Berghälla

Kransbindare i Berghälla.
Kransbindare i Berghälla bygdegård.

En höstmörk novemberkväll lyste det inbjudande i Berghälla bygdegårds fönster. Här hade runt 20 personer samlats för att binda kransar. Det var Berghälla bygdegårdsförening som arrangerade pysselkvällen. Här fanns både granris, röda band, kottar och lite annat smått och gott att använda.

Kristina Hallberg är en av de aktiva i bygdegårdsföreningen.
– Vi är en ideell förening som försöker ge bygdens innevånare lite olika evenemang. Vi tillhandahåller även den här utmärkta lokalen som finns att hyra för privata fester. Det kan till exempel vara för bröllop och andra högtidsdagar, även företagsevent passar bra eftersom vi har wifi här också, säger hon.
Föreningen bildades 2005. Det stora fina röda huset med vita knutar fick föreningen i gåva av IOGT-NTO:s lokalförening NÄCKROSEN året efter, 2006. Entrén har en stentrappa med räcken och dubbeldörrar. På insidan finns en liten hall och går man till vänster kommer man in i den stora fina salen. Där finns en scen där artister uppträder ibland.

En välkomnande krans på ytterdörren sprider härlig julstämning. Det är många som brukar binda kransar att hänga på dörren inför jul. Ofta samlas många hemma hos någon för att pyssla och umgås medan kransarna tillverkas. Det finns egentligen inga regler för hur en julkrans får se ut, det är bara fantasin som sätter gränser. Den kan vara rund och traditionell med enbart gran- eller tallris. Kanske med några röda band och lite kottar. Men den som vill kan även binda in bär, torkad frukt, tomtar, hjärtan, rosetter och mossa till exempel.

För att binda kransar kan du använda en färdig halmstomme som bas. Färdiga stommar finns att köpa i blomsteraffären eller i hobbybutiker. Du kan även använda enbart ståltråd som du böjer till en rund cirkel, eller i någon annan valfri form. Använder du ståltråd kan du linda floratejp runt denna. Detta gör att växterna fäster bättre. Använder du halmstomme kan du klä den med kvistar som du fäster med ståltråd. Böj till grenarna och linda dem runt stommen och fäst med tunn ståltråd. Övriga prydnader, frukt, bär, tomtar med mera kan du sedan fästa med märlor som du böjer till av ståltråd.

Det var Kristina som kom med idén om att anordna en kransbindarkväll i bygdegården.
– Jag kom med idén på ett styrelsemöte då vi planerade in olika arrangemang för föreningen. Jag har fått så bra reaktioner från deltagarna den här kvällen så detta kommer att bli ett återkommande arrangemang på Berghälla, säger hon.

Det finns en seniorgrupp i föreningen som består av Anita Edén och Siv Hallberg, de håller i ett eget evenemang, en grötfrukost. På programmet står underhållning av Deje dragspelsklubb.
– Även den kommer säkert att bli återkommande, säger Kristina.

Den årliga ”maskisen” är ett annat exempel på arrangemang i Berghälla bygdegård. Då brukar det bli livemusik med både mat och dans.

– Maskisen är ett årligt arrangemang som funnits länge. Det startades från början av Olsäters Sportklubb, OSK. Det är det evenemang som varit stöttepelaren i föreningen och det är mycket populärt. Inför varje maskis så bestämmer vi ett tema, till den 5/1 2022 är temat ”Glitter & Glamour” och det blir två pris till de bäst utklädda.

Det är vackert i Edeby där bygdegården ligger. Klarälven gör en krök här och över den leder en mycket smal bro som man når när man har följt vägen som går från 62:an förbi Övre Ulleruds kyrka. I älvkröken finns ett gammalt färjeläge där det finns bord och bänkar. Sommartid är det ett smultronställe att besöka. På vintern är det bra att bygdegården finns.
– Om det finns någon som har fler idéer till arrangemang så får ni gärna kontakta mig, Kristina Hallberg på 070-552 10 82 eller Malin Larsson 070-214 61 46. Det är vi som är ansvariga för uthyrning av lokalen, avslutar Kristina.

 

Fotnot

Berghälla bygdegård är med i Bygdegårdarnas Riksförbund, ett förbund som organiserar föreningsdrivna allmänna samlingslokaler. Allmänna samlingslokaler som är öppna för alla som delar föreningens demokratiska värderingar. Vid årsskiftet 2020–2021 var 1 444 bygdegårdar, bystugor eller liknade lokaler anslutna till riksförbundet.
Källa: bygdegardarna.se

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.