Kommunalrådet som lagade mat i TV

Fyra avsnitt i Halv åtta hos mig sändes från Forshaga och Kil hösten 2021.
Fyra avsnitt i Halv åtta hos mig sändes från Forshaga och Kil hösten 2021. Med runt bordet sitter Per Lawén och John Lundkvist från Forshaga tillsammans med Emma och Maria från Kil. Foto: TV4

Under höstens upplaga av tv-programmet ”Halv åtta hos mig” fanns två lokala kändisar med, kommunalrådet Per Lawén och konstnären John Lundkvist. I programmet, som sändes vecka 45, fanns även två kvinnor från Kil med, Emma och Maria. När Per Lawén blev anmäld till programmet av en god vän backade han inte.
– Nej jag tackar aldrig nej till att prova på nya saker och testa mina gränser, säger han och skrattar.

”Halv åtta hos mig” är ett program som gått på tv sedan hösten 2008. Programidén går ut på att fyra amatörkockar får visa upp sina matlagningskunskaper. Var och en får varsitt avsnitt och i slutet av avsnittet poängsätts resultatet av de tre som bjudits på middag. I det fjärde och sista avsnittet avgörs vem av de fyra som fått högsta poängen och som därmed vinner och får 15 000 kronor. Tittarna får följa med hem till var och en av deltagarna och även vara med lite i köket medan maten tillagas. Hela tiden kommenteras allt av en känd berättarröst. Ibland ställer rösten frågor som deltagaren svarar på. Den första rösten tillhörde skådespelaren Helge Skoog, efter honom var det komikern och skådespelerskan Pia Johansson som tog över och sedan 2018 är det skådespelaren, författaren och regissören Morgan Allings röst som hörs.

För Per Lawén började det med att Staffan Fridh, som arbetar på Coop i Forshaga anmälde honom till programmet. Det var några månader innan det skulle sändas.
– Det kom ett sms med en fråga om jag ville vara med i TV4. Först trodde jag att det var någon sorts bluff. Jag minns inte exakt vad det stod i sms-et men jag frågade min fru hon tyckte att jag skulle vara med och hon tyckte det lät bra så jag sa ja. Sedan var det någon som ringde upp och ställde frågor för att se vad jag är för typ. De letar väl efter folk som är på ett visst sätt och som passar in. De frågade vad jag hade tänkt laga för mat. Jag kan vara spontan ibland och det kan vara livsfarligt. Men jag funderade över vad jag hade i frysen som är lite mer exotiskt än korv. Då kom jag på att jag har älgfärs så jag sa att jag ska göra älgfärslimpa och det tyckte de lät bra. Sedan fick jag sätta ihop en hel meny som de också tyckte blev bra. Jag har aldrig lagat älgfärslimpa förut men jag slängde ihop något som jag tyckte skulle bli gott, säger han.

Per Lawén hemma i köket.
Per Lawén hemma i köket, vid spisen. Här trivs han och han tycker om att röra i grytorna.

Per tycker om att laga mat. Han står gärna vid spisen och rör i grytorna. Det tycker han om.
– Men jag brukar aldrig laga efter recept. Mat ska lagas efter vad man har i kylskåpet. Jag brukar ha i lite av varje. Men när man har lagat mat ett tag har man utvecklat en sorts teknik för hur det ska göras. Ibland kan det ju bli lite tråkigt när man gör samma sak som man gjort många gånger. Men så länge man kan kasta i lite nya grejer så utvecklas man ju. De flesta äter det jag ställer fram på bordet och de tycker att det är gott också, säger han.

Inspelningen gjordes i maj 2021, några månader innan det skulle sändas på tv. Det var dubbla inspelningsteam, ett dagteam och ett kvällsteam som följer med deltagaren. Morgan Alling var däremot inte på plats.
– Nej, honom lägger de på sedan och det var ju lite tråkigt att inte få träffa honom. Han har ju bott i vår kommun i unga dagar, inte jättelänge men en kortis. Under inspelningen är det en produktionsledare som pratar med dig hela tiden vad du än gör. Sedan klipps det jag säger ihop med Morgan Allings röst. Det behöver inte vara exakt den fråga som produktionsledaren ställer som jag svarade på i programmet när Morgan Allings röst ställer frågor. De klipper och jazzar till det lite så att det blir mer humorfyllt. Det var jättespännande att se programmet. Jag visste ju inte alls hur det skulle bli, säger Per.

Första inspelningsdagen började med intervjuer som gjordes på Kils hotell. Per visste inte vilka de andra tre var som skulle vara med i programmet. Där fick de gå till olika rum så att de inte såg varandra. Han fick veta att de skulle tillbaka till Forshaga sedan.
– Känner du många i Forshaga frågade de, ja sa jag, jag gör ju det. Jag känner kanske ett par tusen. Då kanske du vet vem det är vi ska till nu då, sa de. Sedan tog vi bron över Klarälven och sedan vidare bort till Bengtsbol i Skived. Då tänkte jag att det kan ju bara vara en person som vi ska till i Bengtsbol. Mycket riktigt, John Lundkvist. Han är en fantastisk person. Är det någon man skulle kunna tillbringa tid med på en öde ö utan att ha tråkigt så är det med John, säger Per och skrattar.
­– När vi klev ut ur bilarna i Bengtsbol så var det första gången vi såg varandra, lägger han till.

På tv-teamets bilar fanns stora dekaler som avslöjade vad det handlade om så för grannarna på Johns gata var det uppenbart vad som var på gång. Något som kanske inte var så genomtänkt eftersom deltagarna själva inte fick berätta om programmen innan de sändes på tv, det var hemligt.
– Alla deltagarna var bra människor. Jag kände mig avslappnad hela tiden och det kändes inte som en tävling. Det kändes mer som att vi gjorde en kul grej tillsammans.
Hemma hos John fick deltagarna prova sina kreativa ådror och måla.
– Sedan fixade han till de där konstverken så de blev lite bättre. Jag har faktiskt den tavlan på mitt kontor, där hänger den inramad i kommunalrådsrummet, avslutar Per.

 

Fotnot

Om du har missat de fyra avsnitten med deltagarna från Forshaga och Kil så finns de att se på tv4play.se, sök bara på ”Halv åtta hos mig”. Alla recept på maten som lagas i programmet finns på att hitta på koket.se och Pers baconlindade älgfärslimpa hittar du på koket.se/baconlindad-algfarslimpa.


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.