Äventyr på taket

Nathalie Bengtsson och Theresé Helgman med sonen Levis.
Nathalie Bengtsson och Theresé Helgman hyr ut och säljer taktält. Här är de tillsammans med sonen Levis.

Nathalie Bengtsson och Theresé Helgman bor i Skivedtorp med sonen Levis, som snart är två år, och hunden Zol. För dem är friluftsliv bland det bästa som finns och nu har de gjort en unik satsning på att hyra ut och sälja taktält. På några minuter blir sovrummet färdigt, på bilens tak.

Theresé och Nathalie träffades 2016 och det var via Carlstad Crusaders, det amerikanska fotbollslaget som numera finns i Karlstad. Men, som kuriosa så startades klubben upp i Forshaga. 2016 behövde Nathalies lag utöka med fler spelare. För att locka fler att prova så fick de låna utrustning av klubben.
– Egentligen skulle de lämna tillbaka kläderna och skydden efteråt. Men jag sa inget om det till Theresé när hon hade provspelat. Så då var hon tvungen att komma tillbaka, säger hon och ler finurligt.
– Ja och sedan blev vi vänner först och i december 2016 blev vi ett par, säger Theresé.
Nu bor de tillsammans i ett kedjehus och har sonen Levis ihop. Båda spelar fortfarande i det framgångsrika A-laget i Carlstad Crusaders. De vann SM 2020 med sitt lag, men det får bli en annan artikel för nu handlar det om deras nya satsning. Taktält.

Ett taktält är precis vad det låter som. Ett tält som monteras på taket på en bil. Det består av två bottenplattor med gångjärn på mitten och med tältduken färdigmonterad på dessa två. När tältet ska användas firar man ner en stege som man sedan använder för att fälla ut tältet. När man gör det följer duken med. Det påminner om hur det fungerar när Musse, Kalle och Långben är ute och campar i julaftonens tecknade pärlor. När bottenplattorna är utfällda används stegen som markstöd och sedan är det i princip klart för att klättra upp och lägga sig.
– Många blir förvånade över att det är så rymligt. ”Sängen” är 180 cm bred och det är gott om plats för oss där. Levis klättrar gärna, kanske lite för gärna, upp för stegen och Sol lyfter jag upp. Men det kommer snart att finnas möjlighet att göra stegen mer hundvänlig så att hon kan klättra själv, säger Nathalie.

Nathalie arbetar ett LSS-boende och Theresé är förskollärare. Båda arbetar heltid vilket de tycker känns tryggt. Det innebär att de inte är beroende av att företaget ska dra in pengar till mat och boende. Det började egentligen med hundprylar som de sålde i en webbshop. Men nu finns även hudvårdsprodukter och taktälten som är tänkt att bli själva kärnan i företaget.
– Vi älskar att vara ute i naturen själva och det är bra för alla att vara ute. Hela idén med vårt företag är att vi vill göra det lättare för folk att komma ut, framför allt barn kanske. Hudvårdsprodukterna som vi säljer är snälla mot naturen, säger Nathalie.
– När man är ute och campar så använder man ju ofta sjövatten för att tvätta sig i och då är det extra viktigt att man inte sprider giftiga kemikalier till exempel, säger Theresé.
– Taktälten är ju enkla att använda och man behöver inte leta efter en perfekt tältplats, med mjuk och plan mark utan sten innan man kan gå och lägga sig. Men det är viktigt att det vi säljer är hållbart också, både för oss människor och för miljön. Allt material i tälten är inte ekologiskt, men när vi skulle välja märke så valde vi Gordigear för att vi tycker att det är ett bra märke. Det har funnits länge, i femtio år, och deras taktält har använts i alla möjliga olika expeditioner runt om i världen. Det är kvalitet och de vet vad de sysslar med, säger Nathalie.

På familjens bil, som är en Volkswagen, är ett takttält monterat just den här lördagen när Värmlandsbygden är på besök. Theresé och Nathalie har redan varit ute på en premiärtur första helgen i maj och tältet får sitta kvar. Nathalie visar hur det går till att fälla ut det och det tar kanske fem minuter.
– Sedan finns det ett tält som man kan använda under den utskjutande delen också så att man får ett förtält. Då får vi en sittplats här och det blir som ett sovloft på taket, säger hon.
– Det går ju lättare att göra det här om vi är två men det går att göra ensam också. Det som man behöver vara två om är när taktältet ska monteras på bilen. Vår bil är dessutom högre än en vanlig personbil och det gör det lite svårare också, säger Theresé.

Fotnot
På hemsidan, adventureontop.com, finns fler bilder och mer att läsa om taktälten om du är nyfiken. Och du, ditt äventyr kan börja i Skivedtorp… 🙂

Adventure on top logo
Klicka på bilden så kommer du till hemsidan

Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.