Vandrade i Norge och kom hem med ett företag

Claes Österlin och hans fru Barbro skulle köpa ett brasverktyg när de var på besök i vårt grannland Norge. Det slutade med att de fick ett erbjudande om att köpa hela företaget som tillverkar verktyget och det gjorde de.
 – När jag blev pensionär åkte vi till Norge för att vandra. Vi ville köpa ett flisverktyg som heter Stikkan och åkte till tillverkaren. Då fick vi erbjudande om att köpa företaget. Han som ägde det sålde ungefär hundra Stikkan om året i Norge och han ville inte fortsätta, säger Claes.

Företaget, som är döpt till Stikkan efter verktyget, hamnade i Claes Österlins ägo och sedan en tid tillbaka finns det i Forshaga. Numera tillverkas och säljs två olika verktyg, båda används för att hantera en brasa. Det ena är det ursprungliga verktyget, Stikkan, som flisar veden och det andra kan man bland annat använda för att blåsa på elden eller för att peta bland vedträna i brasan eller varför inte peta på kolen i grillen.
För att använda Stikkan så skruvas den fast i väggen. Den består av två delar som sitter ihop i den ena änden. Den delen som skruvas fast har ”trappsteg” mot vilka man ställer vedträt. Den andra delen har en lång vass kniv. När man använder Stikkan fälls den ner över vedträt, som står i trappan, och på det sättet kan man skära loss flisor som då blir lagom tunna för att starta brasan med.

Claes Österlin och hans fru Barbro tog med sig företaget Stikkan till ett garage i Skived. Men nu har det flyttat till egna lokaler i centrala Forshaga.

När företaget flyttades till Sverige installerades det till att börja med i ett garage i Skived. Där fortsatte sedan produktionen av det första verktyget, Stikkan, en tid.
– Min svåger Lennart Birgersson tog över tillverkningen hemma i sitt garage på Aspliden 9 i Skived, berättar Claes.
Sedan dess har företaget växt. Men produktionen finns fortfarande kvar i Forshaga. Numera i egna lokaler i centrala Forshaga, på Hantverksgatan. Claes hans fru Barbro bor i Stockholmsområdet men de kommer ursprungligen från Värmland och är ofta på besök i Forshaga. Det är Lennart och hans fru Eva som tar hand om det mesta kring både produktion och distribution av företagets båda produkter.

Den andra produkten, som tillverkas och säljs i företaget, kallas Flamman. Historien bakom hur den kom till började med att en holländsk distributör, Ed van Zanten, tog kontakt med Claes. Han ville höra med honom om företaget även skulle kunna ta fram en minimalistisk blåsbälg som komplement till Stikkan.
– Det var starten på innovationen Flamman, säger Claes.
Han tog med sig idén till en vän, Lennart Berghult, som arbetar med luftströmmar hos Rolls Royce. Han hjälpte Claes genom att göra vetenskapliga beräkningar på hur man får bäst effekt på luftströmmarna i ett verktyg som Flamman.
– Att få till luftströmmarna var naturligtvis det största problemet men att få en smart form var nästan lika besvärligt, säger Claes.
Den färdiga produkten ser vid första anblicken ganska anspråkslös ut.
– Från början utgick vi från formen av en Iphone, en rektangulär form. Men den välte och var ostabil och jag förstod att vi behövde en form med bättre balans, säger Claes.

I princip kan man beskriva Flamman som ett långt svart rör av metall med en metallfot. När den inte används ställer man den på en annan metallplatta som är något större än foten. Där hålls den på plats med hjälp av sin magnetiska bottenplatta. Foten på verktyget kan användas för att flytta runt vedträna i brasan eller att röra i grillkolen i en kolgrill. Det tog två år och 23 prototyper innan Flamman var en färdig produkt.
– Det tog lång tid men så blev vi supernöjda med resultatet. För oss är det viktigare att produkten blev bra än att det gick fort att få fram den. Det bästa med Flamman är att den löser de flesta uppgifterna kring en eldstad, samtidigt som den är lätthanterad och vacker, säger Claes.
Vid de flesta öppna eldstäder brukar det ju stå en ställning med diverse olika eldverktyg och där burkar det både finnas verktyg att rota bland vedträna med och en blåsbälg. Båda dessa kan ersättas av Flamman.
– Den kan även ersätta tändvätskan i grillen eftersom den kan få fart på trilskande kolgrillar, tillägger han.

Nätbutiken SmartaSaker utnämner en innovatör varje månad och Claes Österlin valdes nyligen till maj månads innovatör. SmartaSakers specialitet är att sälja produkter som på ett eller annat sätt är tänkta att underlätta i vardagen, både till nytta och för nöjes skull. Claes säger att det finns flera projekt och idéer på gång.
– Det är spännande att följa utvecklingen av ens innovation. Extra kul när den även är uppskattad av andra, säger han.

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.