Värmlands enda pollenmätare finns i Forshaga

Våren kommer med sol och värme, men den kommer också med ett gissel för alla som är allergiska. Pollen är ett stort problem för många. I Forshaga mäts pollenmängderna under säsongen. Här sitter den enda mätaren i hela Värmland. 

Pollensäsongen kan delas in i tre perioder. Den första är våren då lövträden blommar, sedan kommer sommaren med gräspollen och slutligen den tredje perioden då det är säsong för gråbo. Det är många som har bekymmer med pollen, enligt uppgift får var fjärde svensk problem i ögon och luftvägar. Det är vanligast att få besvär på grund av björk- och gräspollen. Säsongen följer våren upp över landet och börjar oftast först i Skåne. Sedan ökar halterna av pollen i luften allteftersom temperaturen stiger norrut. Pollen är små korn som bildas i växternas hanorgan, i dem sitter växtens hanceller. Många växter sprider pollen med vinden och det är när det sker i stora mängder som det skapar problem för allergiker.

Katrin Edholm är miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljö- och byggförvaltningen i Forshaga kommun. En av hennes uppgifter är att ansvara för en pollenmätare som finns i centrala Forshaga. Det är den enda i sitt slag i Värmland men det finns ett antal spridda runt om i hela landet.
– I Forshaga har vi mätt pollen sedan 2004. Vi har en pollenfälla här på kommuntaket, den kan man se från Equmeniakyrkan på Storgatan. Vi byter trummor och skickar sedan dessa till Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet för analys, säger hon.
Palynologi, är läran om pollen och sporer, hur pollenkornen utvecklas och vilken vävnadskemi och struktur pollen har. Naturhistoriska riksmuseet är en statlig myndighet som har många uppgifter. Bland annat arbetar de med forskning på många olika områden förutom när det gäller pollen.

Det finns en webbplats, pollenrapporten.se, som drivs i Naturhistoriska museets regi. Där läggs resultaten från de olika mätstationerna runt om i landet upp. Att mäta pollen är inte så svårt. Däremot krävs det en hel del kunskap för att kunna göra en prognos. De fakta som behövs är dels mängden uppmätt pollen och sporer från en bestämd art, dels kunskap om hur långt blomningen har kommit. Förutom detta använder en pollenanalytiker även väderprognosen med vindriktning, temperatur och nederbörd för att ställa sin diagnos.

Den mätmetod som används i Forshaga är en standardmetod som används runt om i hela Europa. Fällan som sitter på kommunhusets tak suger in cirka tio liter luft per minut genom en smal spalt som finns på framsidan. Där innanför sitter en roterande trumma med en klibbig tejp. På tejpen fastnar partiklar som passerar in genom luftspalten. Trumman roterar med två millimeter per timme. När trumman kommit till Palynologiska laboratoriet klipps tejpen i 48 millimeter stora bitar och placeras på ett objektglas. Sedan tillsätts ett färgämne innan det täcks av ett ytterligare ett glas så att det går att studera i mikroskop. Genom att räkna pollen och sporer i arter och antal kan pollenbiologen få fram ett dygnsmedelvärde per kubikmeter i luften. Med hjälp av det värdet kan prognosen sedan byggas upp. Pollenprognoserna publiceras sedan dagligen i flera olika medier.
– Det kan vara pollenår med jämna mellanrum. Blir det bara ”rätt förhållanden” så kan det bli mycket pollen. 2019 var ett år då pollenhalterna av björk var extremt höga. Detta berodde troligen på den varma sommaren 2018. 2020 var det en tidig vår. Då började vi mätningarna redan i slutet i januari vilket vi aldrig gjort förut, säger Katrin.

Det finns rapporter på Naturhistoriska museets webbplats från 20 olika orter i hela Sverige. Forshaga är den enda mätstationen i Värmland för pollen.
– Fler och fler lider av pollenallergi och de blir härigenom hjälpta av att kunna följa halter av olika sorters pollen, först träd och sedan gräs, under hela växtsäsongen. Det är bra för då får de chansen att kunna ta sin allergimedicin i tid. I år slutar två stationer i norr att mäta vilket inte är bra för de som bor där såklart.

FAKTA
Allergitips

  1. Undvik pollen. Det allra första en pollenallergiker bör tänka på är att inte i onödan utsätta sig för pollen. En viss exponering går naturligtvis inte att undvika – man måste ju ut ur huset för att ta sig till sitt arbete, mataffären och liknande.
  2. Medicinera i tid. Följ pollenprognoserna över hur blomningen utvecklas så kan du vara beredd att ta din medicin i rätt tid.
  3. Ta del av pollenprognosen. Med hjälp av pollenprognosen på pollenrapporten.se kan du planera din vardag och anpassa din medicinering så att effekterna av allergin blir så små som möjligt. Pollenprognosen kan vara nyckeln till ett rörligare liv.

Forskning inom palynologi

Palynologi är läran om pollen och sporer. Palynologiska laboratoriet har omfattande samlingar av pollenpreparat och fotoarkiv och har tidigare bedrivit forskning kring pollen och sporer. Vid Palynologiska laboratoriet har man tidigare studerat pollenkornens utveckling, strukturer och vävnadskemi. Man har också studerat pollenkornens morfologiska karaktärer som är användbara inom växttaxonomin. Kunskap om förekomst och spridning av pollen i lufthavet ligger bakom de pollenprognoser för allergiker som vi gör under pollensäsongen varje år. På nrm.se, Naturhistoriska riksmuseets webbplats, finns mer om laboratoriets palynologiska forskning.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet, pollenrapporten.se.

 

 

 

 

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.