Bostadsbygge på Åsmyra

Åsmyra, eller Åsmyren som det heter på kartan, är ett litet skogs- och naturområde som ligger utmed älven nära Forshaga centrum. Nu efterlyser Forshaga kommun entreprenörer som vill sätta spaden i jorden och börja abygga här. Det har gått mer än 20 år nu sedan beslutet togs om att bygga bostäder på Åsmyren.

Åsmyra, en skiss över det område som kommunen efterlyser byggare till.
Åsmyra, en skiss över det område som kommunen efterlyser byggare till. Klicka på bilden för att se den större.

Användning av mark- och vattenområden i en kommun bestäms med hjälp av en detaljplan. I en sådan plan fastställs om det ska byggas eller om det inte ska byggas. Om ett markområde får förändras eller inte. Den detaljplan som antogs för Åsmyren för över 20 år sedan tillåter tio, stora flerbostadshus med upp till fyra våningars höjd. Enligt de regler som gäller så ska en detaljplan ha en genomförandetid och den är minst fem år och max 15. Det betyder att om en genomförandetid bestämdes för mer än 20 år sedan så kan den ändras, ersättas eller upphävas. Idag pratar politikerna i stället om låga hus som ska passa in i området.
– Vi vill att intressenten ska ta hänsyn till den omgivande miljön och gå varsamt fram så att man bevarar så mycket av den uppväxta naturen som är möjligt. Vi ser att intressenten bygger i trä och att byggnaderna passar in i omgivande miljöer och de ska också vara med och utforma omgivningarna på det anvisade området. Den intressent som får markanvisning ska arbeta fram ett lämpligt byggkoncept utifrån kommunens gestaltningsprogram för Åsmyren och gällande detaljplan. Intressenten ansvarar sedan för genomförandet till färdig byggnation berättar Nicole Nelson Nyrén, samhällsplanerare på Forshaga kommun.

Det kommer att behövas fler lägenheter i kommunen de närmaste åren eftersom det kommer att finnas allt fler äldre i Forshaga kommun. Många som haft familj och villa i kommunen vill bo kvar när de blir äldre och säljer sina hus. Åsmyren ligger nära Forshaga centrum och annan service, det är ett attraktivt område på det sättet.
– Vi vill gärna se en variation av byggnationerna på Åsmyren både arkitektoniskt och vilken typ av upplåtelseform som erbjuds. Den röda tråden i området är träbyggnation, innovation och hållbarhet, berättar Nicole Nelson Nyrén och fortsätter: Vi vill att det iordningställs flera trivsamma mötesplatser på intilliggande miljöer och grönytor, de bör innehålla träd, planeringar, sittplatser och gärna lekytor för barn.

Det är många som bott i Forshaga i hela sitt liv som har en relation till ”Åsmyra”. Här har många upplevt härliga stunder.
– Ja, först var det i sällskap med barnen sedan med barnbarnen. De plockade bär och åt. Fina kantareller plockade vi också. Hela tiden var det ett rikt fågelliv. På 70-talet hade vi ugglor i skogen. Nu för tiden kommer rådjuren och passerar. En rik oas som finns i närområdet, säger en person som bor nära området.
Det finns även de som inte tycker att området ska bebyggas, som till och med tycker att det är att förstöra.
– Att bygga bostäder är inte att förstöra utan en möjlighet för människor att njuta av idyllen, Varje dag. Älven är en av Forshagas attraktioner, något som skulle få fler att flytta hit. Vilket är viktigt för oss som redan bor här, tycker Gunnar Ström som bor nära Åsmyren.

Den som vill börja bygga får lämna in förslag till kommunen på hur de vill utforma bebyggelsen. Förslagen som kan lämnas in ska vara relativt enkla principskisser och beskrivningar. Det ska finnas hänvisningar till referensobjekt. Därefter avgör kommunen vilka som får börja bygga.
– Vi på kommunen kommer att iordningställa en kommunal lekplats och mötesplats längs med den övre älvpromenaden vid slätkrönet. Vi har också i avsikt att möjliggöra för en fortsatt älvpromenad, norr om detaljplaneområdet säger Nicole Nelson Nyrén.
Kommunen vill gärna se att flera intressenter bygger i anbudsområdet för att få en variation av arkitektur och upplåtelseformer. Dessutom är det viktigt med en genomtänkt idé om hur förslaget medverkar till en begränsad klimatpåverkan och att man certifierar sina fastigheter med miljöbyggnad. Anbudsområdet kommer enligt förslag att delas i flera mindre områden, där intressenten kan lämna anbud på ett eller flera delområden.

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.