Ett dopp för Världens barn

Veronica Oldne, Rädda Barnen och Christer Halvarson, Röda Korset. Foto: Cicci Wik
Veronica Olden, Rädda Barnen och Christer Halvarson, Röda Korset. Foto: Cicci Wik

I Forshaga gör Röda Korset gemensam sak med Rädda Barnen och samlar in pengar till den nationella insamlingen som går under namnet Världens barn. Christer Halvarson är aktiv i Röda Korset och Veronica Oldne är engagerad i Rädda Barnen.

Årets insamling blir ungefär som tidigare år. Med en skillnad. Badat har de redan gjort och filmbeviset kommer att visas på Facebook och kanske på fler ställen online när Forshagaborna har samlat in tillräckligt mycket pengar. Minst 60 000 kronor. Marknadsföringen ska ske med en liten film som snart kommer att ha premiär på Facebook.
– 2018 filmade vi med mobilkamera och utmanade folk. Vi sa att vi skulle doppa oss innan jul om vi nådde 60 000 kronor, säger Christer.
Nu blev det inget dopp förra året av olika anledningar men i år blev det ett i alla fall om än i förväg.
– Som extra bonus kan vi erbjuda oss som värd/underhållare på en fest. Vi ställer upp för den som skänker 2 000 kronor eller mer, säger Christer.

 

Christer Halvarson, Röda Korset Forshaga och Veeronica Oldne Rädda Barnen. Foto: Cicci Wik
Christer Halvarson, Röda Korset Forshaga och Veeronica Oldne Rädda Barnen. Foto: Cicci Wik

De allra flesta vet nog vad Världens Barn är. Att det är en av Radiohjälpens största insamlingskampanjer som återkommer varje år. Första gången den gick av stapeln var 1997. Då var det ett samarbete mellan Radiohjälpen, SVT och sju organisationer. Därefter blev det ett uppehåll på några år innan den återupptogs år 2000. Sedan dess har kampanjen genomförts årligen. Genom åren har den samlat in över 1,7 miljarder kronor till verksamheter som stärker barns rättigheter världen över. Insamlingen har som mål att alla barn ska ha rätt till hälsa, skola och trygghet. Egentligen pågår kampanjen året runt, men den har sin kulmen i september, oktober varje år. Då brukar Sveriges Television samla in till Världens Barn med en insamlingsgala som i år sänds den 2 oktober. Sveriges Radios alla P4-kanaler brukar engagera sina lyssnare med hjälp av radioinslag, tävlingar och lokala evenemang. För den som tittar på tv, lyssnar på radio eller läser tidningar är det svårt att missa.

De pengar som samlas in till Världens barn går till internationella projekt som får ansöka om att få del av dem. Det brukar bli ett femtiotal projekt som får medel beviljade ur Världens barns insamling. De är ofta spridda i över 30 olika länder. Radiohjälpen har även insamlingar som bara berör svenska barn. Men Världens barn samlar bara in pengar till internationella projekt.
– I år är det extra viktigt med insamlingen till Världens Barn på grund av Corona. Barn i utsatta situationer har fått det ännu svårare med tillgång till utbildning, hälsovård och trygghet. Vi gör allt vi kan för att hjälpa; badar, sjunger och böss-skramlar för att bidra och vi litar på att Forshaga-Dejeborna gör sin del, säger Veronica.
Det bor ungefär 11 500 invånare i Forshaga kommun. Om hälften av invånarna, 5 700 personer, skänker 11 kronor var så blir det 62 700 kronor.

Veronica Oldne bor i Grossbol i Forshaga. Hon brinner för barnens bästa och förutom sitt ideella engagemang i Rädda Barnen så har hon även varit kommunpolitiker. Då var hon bland annat ordförande i barn- och utbildningsnämnden. Att arbeta ideellt har alltid varit självklart för Veronica. Just nu är hon engagerad i Forshaga IF där hon även spelar hockey i damlaget. Att bada är däremot inte hennes grej. Hon brukar sällan bada, inte ens när det är värmebölja. Men när det gäller insamlingen för Världens Barn har hon klivit utanför sin bekvämlighetszon på den punkten. 2018 fattades det 400 kronor till målet som då var ett dopp i älven under hösten. Då är det inte lika varmt i vattnet som det brukar var på sommaren. Trots det var Veronica beredd att bada i det iskalla vattnet om målet hade uppnåtts med 60 000 kronor.

Christer Halvarson bor i Skived och han är pensionär. Tidigare arbetade han som musiklärare i Centralskolan och senare i Lärcenter. Genom åren har han gjort mycket för ungdomar i kommunen. Han har varit med och arrangerat musikevenemang där elever fått uppträda. Till exempel var han med och hjälpte till när niornas årliga show skulle arrangeras för att nämna något. Tillsammans med sin bror Anders brukar han sjunga och spela inför publik. Bröderna var med i en tv-tävling som gick under namnet Körslaget. Under sommaren som gick har han spelat för de gamla som bor på Lintjärn. Under några varma sommardagar fick de komma ut och lyssna på Christer medan han sjöng för dem.
– Vad kostar en chipspåse? Skänk den summan till Världens barn i stället. Eller låt din chipspåse kosta dubbelt så mycket och skänk vad den är värd till insamlingen, vädjar Christer till alla.

 

FAKTA

Världens alla barn drabbas hårt av pandemins konsekvenser. SKOLA: 1,6 miljarder barn har drabbats av lock-downs och många av dessa har inte kunnat gå i skolan på grund av pandemin, TRYGGHET: Våld i hemmen ökar på grund av pandemin. Redan innan pandemin utsattes 3 av 4 barn i åldern 2–4 för våld (Unicef). HÄLSA: hälsoinsatser har ställts in tex 13,5 miljoner människor har inte vaccinerats på grund av pandemin. 1,2 miljoner barn ytterligare befaras att dö på grund av pandemin. HUNGER; hungern ökar redan sedan flera år tillbaka, enligt WHO kommer ytterligare mellan 83–132 miljoner människor gå hungriga på grund av pandemin. (Källa: UNSDG).

 

Vill du skänka pengar till Världens barn?

Gör det med Radiohjälpens välkända nummer: 90 1950-6
Du kan Swisha och du kan betala med bankgiro
.
När du betalar, skriv gärna Forshagas kod: BARN1763.
Det är vår kommunkod. Vill du veta mer kan du titta på hemsidan, varldensbarn.se.

Swisha gärna!
Använd QR-koden här nedan, då kommer kommunkoden automatiskt med!
Tack för din gåva!
Klicka på koden om du vill öppna den i ett eget fönster!

Skänk en slant till Världens barn med Swish, använd denna QR-kod!
Skänk en slant till Världens barn med Swish, använd denna QR-kod! Busenkelt att skänka en slant, så gör det och hjälp Världens barn!

 

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.