Konsthelg utan runda

Maria Jangsell Hagberg var en av utställarna på Rudskogsvägen 6.
Maria Jangsell Hagberg var en av utställarna på Rudskogsvägen 6.

Varje år sista helgen i augusti har den lokala konstrundan ägt rum sedan 2012. I helgen skulle Lustenrundan ha gått av stapeln igen. Men med anledning av corona gjordes den om till en konsthelg där besökarna kan ta del av konsten på nya sätt.

Varje år brukar denna helg vikas till konst och hantverk under namnet Lustenrundan. Besökarna brukar få uppleva allt ifrån akvareller, keramik, textilier och fotografier till illustrationer, scrapbooking, trähantverk och glaskonst. I år fick besökarna i stället ta del av denna blandning av konstarter digitalt i den digitala publikation som publicerades under den sista helgen i augusti. Den digitala publikationen innehåller bilder från utställare som skulle ha ställt ut under konstrundan.
– Eftersom vi i år valt att inte arrangera en traditionsenlig konstrunda fick vi tänka om för att ändå kunna synliggöra den bredd vi har bland våra lokala konstnärer. Då kändes en digital broschyr som ett bra alternativ för att få överblick på konstutbudet, säger Anna Olin, kultur- och fritidssamordnare och projektledare för evenemanget.

I år blev det ett nytt samarbete mellan Lustenrundan och Hittaut Forshaga. Hittaut är en friskvårdssatsning där deltagarna ska hitta checkpoints med koder som finns utplacerade runt om i kommunen. Den som letar rätt på dem kan gå, springa eller cykla till de olika platserna. Den som hittar en checkpoint kan registrera koden i Hittauts app som finns att ladda ner till en smart mobiltelefon, eller så kan man registrera koder på Hittauts hemsida. Hittaut gick tidigare under namnet Friska Forshaga. Varje år har det varit flera omgångar med nya checkpoints att leta rätt på under hela sommarhalvåret. Ofta i olika geografiska områden i kommunen. Nytt för i år var de unika checkpoints som sattes ut inför konsthelgen.
– Det känns väldigt roligt att vi kan samarbeta med Hittaut Forshaga och kombinera friluftsliv och motion med kulturupplevelser, säger Anna.

Att samarbeta med Hittaut ligger lite i tiden. Det har varit och är fortfarande väldigt populärt att ge sig ut i naturen i dessa pandemitider. Checkpointsen placerades vid offentliga konstverk likväl hos lokala utställare som valt att i egen regi hålla sin lokal öppen. Alla som registrerade checkpoints under konsthelgen deltog i en utlottning av verk från Lustenrundan-utställare.
– Lustenrundan är ett återkommande arrangemang men förändras hela tiden. I år fick vi tänka om i hur konst kan presenteras och tillgängliggöras på nya sätt, säger Anna Olin.

På förstasidan i det lokala annonsbladet fanns adresser till vilka konsthelgens besökare kunde bege sig. En av de adresserna var Rudskogsvägen 6. Här fanns en grupp konstnärer och hantverkare som kallar sig Rudskogens hänggäng. På ena sidan Rudskogsvägen ligger villaområden. Gatuadressen mitt över vägen är Aspliden. På andra sidan, strax efter en förskola, hittar man Rudskogsvägen 6. En liten idyll med rödmålade hus och ett flertal uthus. Här fanns akrylmålningar, silver, foto, keramik, goache, textil att se. Det fanns också en möjlighet att ta sig en hembakad fika eller fynda tvål och hudkräm. Anette Nilsson bor på adressen och hon var nöjd. Under lördagen kom mycket folk och det gjorde det även under söndagen.
– Vi hjälps åt hela familjen. Min son sköter musiken och min man har satt in ett kyrkfönster i ett av husen här inför konsthelgen. Det blev lite stressigt att få det klart, men det gick, säger hon.

I andra änden av kommunen ligger Övre Ulleruds kyrka. Här brukar det också vara utställning när det blir dags för Lustenrundan. Det fanns både hantverk, akvareller och foto att se den här helgen. Under söndagen var det även gudstjänst.
– Vi har haft besökare här hela helgen och det har varit väldigt roligt, säger Inga-Britt Lindh som visade upp sitt fina hantverk i kyrkan.
På en ställning intill ett bord hängde flera grytlappar med originella, unika bilder. Alla så fina så att det nästan vore synd att smutsa ner dem i köket.
– Det går att tvätta dem i tvättmaskinen så det ska inte vara några problem att använda dem, säger hon.
– Det har varit en fin helg och jag har haft många besökare här som jag har fått en pratstund med, säger Dan Klarström som ställde ut foton i kyrkan den här helgen.

 

Mer om Lustenrundan

Några bilder från Lustenrundan 2019

Lustenrundan 2019

Lustenrundan 2018

Drömsommarjobbare på Lustenrundan 2018

Lustenrundan välbesökt trots hagelskur och åska

Solen lyste ikapp med Lustenrundan 2017

Lustenrundan för femte gången 2016

Lustenrunda 2015

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.