Drömsommarjobbare på Lustenrundan

Varje år får ungdomar chansen att söka sommarjobb som Forshaga kommun anordnar. Det kan vara ”vanliga” jobb, som att sköta rabatter och klippa gräs. Men det kan också vara riktiga ”drömsommarjobb” och i år har tre gymnasieungdomar fått chansen att jobba med sin egen konst och som avslutning ställer de ut sina alster på Lustenrundan sista helgen i augusti.

Varje vår får de ungdomar som är intresserade ansöka om ett jobb. Det finns en speciell ansökningsblankett på kommunens hemsida. Alla ansökningar ska även innehålla ett ”personligt brev” där de berättar lite om sig själva. Årets sommarjobbare har kunnat söka kommunala jobb inom äldreomsorgen, i kommunens kök eller som parkarbetare i Forshaga och i Deje. Tanken är inte att de ska ersätta någon som är ordinarie anställd, i stället ska de få prova på hur det är att arbeta inom de olika områdena. Förutom kommunal verksamhet finns föreningar med bland arbetsgivarna. Bland annat fotbollsklubbarna i Deje, Forshaga och Östra Deje erbjudit jobb som ledare för barnen i fotbollsskolan. Golfklubben har erbjudit jobb med naturvård på golfbanan. Olsäters SK har erbjudit arbete på idrottsplatsen i Olsäter och Diskgolfklubben i Forshaga har erbjudit jobb med banskötsel.

Gamla Kraftstationen i Deje har erbjudit arbete med servering, disk, städ och plock. Men här har också funnits plats för de tre unga som fick chansen att jobba med sin egen konst. Från och med i år finns ett utrymme i den röda länga som finns i anslutning till det stora kraftstationshuset som har inretts till ”Maker Station”, det vill säga ett utrymme där den som vill och kan får chans att skapa. På andra våningen finns små bås som kan användas som arbetsplatser och där finns även ett stort bord med stolar runt.

Till årets drömsommarjobb har ungdomar födda 2000 prioriterats och för att få chansen till en plats skulle de vara folkbokförda i Forshaga kommun. Årets drömsommarjobb handlade alltså om att tre konstintresserade ungdomar skulle få chans att jobba med sin konst. Det har bjudits på professionell handledning och de har fått göra flera studiebesök. De tre ungdomarna som fick vara med, Louie, Frida och Olive, har haft tillträde till Maker Station på Gamla Kraftstationen. Men de har fått välja om de vill vara där och arbeta med sin konst eller om de ville vara hemma eller på någon annan valfri plats. Dagarna innan Lustenrundan, 25-26 augusti, får de vara med och hänga sin konst på Gamla Kraftstationen.
-Vi vill uppmuntra kommunens konstintresserade ungdomar till att arbeta med kultur. Vi pratar arrangörskap, marknadsföring och gör studiebesök hos konstutövare och däremellan jobbar ungdomarna med sin konst, säger Anna Nilsson, kultur- och fritidssamordnare i Forshaga kommun.

Drömsommarjobbets första vecka innehöll föreläsningar och studiebesök på Not Quite i Fengersfors och Lars Lerins konsthall, Sandgrund i Karlstad, varvat med eget skapande. Under den andra veckan har fick de träffa konstnären Anna Andersson och de har även gjort ytterligare studiebesök, bland annat på ett mindre tryckeri.
– På Not Quite fick vi en guidad visning av verksamhetsledaren Mie Felth. Hon berättade om lokalerna, om föreningen som driver verksamheten och kort om hur de tänker kring utställningarna. På Sandgrund gick vi runt själva. De två olika museerna skapade stod i kontrast till varandra – Not Quite med sin fabriksmiljö och lite otraditionell konst och performance mot Sandgrunds fina konsthall, med vita väggar och dess professionella akvareller. Det gav dem perspektiv på hur utställningar kan skilja sig, hur man kan tänka vid upphängning och visningen av sina verk, säger Anna.

Frida målar gärna porträtt på människor som har intressanta ansikten säger hon. Louie och Olive använder gärna ritplattor men under de här två veckorna har de använt sig av bland annat akryl när de har arbetat med sina konstverk. Motiven de väljer kan vara allt möjligt säger de. Alla tre har ritat och målat sedan barnsben. De har även valt gymnasieutbildningar som ger dem tillfälle att vara kreativa på ett eller annat sätt. Frida läser form och design i Stockholm. De andra två går gymnasiet i Karlstad. Louie går på en danslinje och Olive har valt konst och design.

Lustenrundan är en konst- och hantverksrunda i Forshaga kommun som går av stapeln sista helgen i augusti varje år. Den är välbesökt och det finns något för alla smaker. I år är det 129 utställare som ställer ut i 27 olika lokaler. Mer information om rundan hittar du på hemsidan lustenrundan.se 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.