Lustenrunda 2015

Niklas Pix Bodin
Niklas Pix Bodin hade öppen ateljé under Lustenrundan 2014 i Gamla Kraftstationen i Dejefors. Foto Cicci Wik

Den populära konstrunda i Forshaga kommun som går under namnet Lustenrundan kommer att gå av stapeln för fjärde året i rad 29-30 augusti 2015. Även detta år blir det kommunen som håller i trådarna.

Victoria Göthberg som är anställd som tillväxtsamordnare i Forshaga kommun har varit med från starten. Första gången den gick av stapeln var sista helgen i augusti 2012 och det var på kommunens initiativ som evenemanget startades upp.
– Kommunledningen har sett en tydlig positiv effekt kopplat till Lustenrundan och det är något vi vill fortsätta värna om. Därför prioriteras skattepengar till detta evenemang även 2015 helt enkelt, säger hon.

Syftet som kommunen hade när evenemanget drogs igång var att bygga stolthet och gemenskap kring något positivt i kommunen. Det har varit en stor uppslutning varje år, det är många som vill vara med och visa upp sina alster. Så har det varit ända från starten.
– Förutom att alla våra lokala konstnärer och konsthantverkare skulle få visa upp sig och sälja sina alster, fanns ett mer långsiktigt syfte kopplat till arrangemanget. Vi såg en möjlighet att skapa ett evenemang som skulle ena hela kommunen kring positiva krafter.
Parallellt pågick arbetet med kommunens tillväxtstrategi, ”Forshaga – en attraktiv kommun”, vilken antogs i augusti 2013. Strategin syftar till ökad attraktionskraft och här pekas mötesplatser och evenemang ut som ett viktigt område att arbeta med. Att bygga stolthet och gemenskap som från början var Lustenrundans syfte kan också kopplas till ett annat område i strategin, värdegrund och värdskap.
Kommunen har de senaste åren tagit fram en intern värdegrund som bygger på värdskap som förhållningssätt. Värdskap handlar mycket om ett starkt kundfokus och om konsten att få människor att känna sig välkomna, säger Victoria.

Att arbeta med värdegrundsarbete är något som Victoria Göthberg ser som viktigt för hela Forshaga kommun, inklusive förenings- och näringsliv.
– Att skapa goda relationer med våra kunder, kollegor och oss själva är en viktig konkurrensfördel för att skapa tillväxt och få fler invånare att vilja bo och verka i vår kommun. Effekten av de positiva samtalen kring Lustenrundan har de första tre åren varit så påtaglig att kommunen nu väljer att prioritera resurser till evenemanget i ytterligare ett år. Annars finns en princip som säger att kommunen finns med i uppstartsprocessen av evenemang och därefter är det upp till föreningslivet att ta över om man ser det intressant att fortsätta, säger hon.

Beslutet att fortsätta hålla i trådarna för evenemanget nästa år har inte tagits i kommunstyrelsen, det har i stället tagits inom förvaltningen för kultur, fritid och näringsliv. Förvaltningen har i uppdrag att driva mötesplatser och evenemang och då är det naturligt att göra på det här sättet.

Lustenrundan 2014 blev en lika stor succé som den varit tidigare år.
– Ja det var över 100 medverkande konstnärer och konsthantverkare anmälda, från Dyvelsten i söder till Tollebol i norr. Konstnärerna ställde dels ut i egna ateljéer men också i gemensamma lokaler, till exempel Gamla Kraftstationen i Deje och Forshaga hembygdsgård, säger Victoria.

Sammanlagt var det totalt 23 utställningslokaler där besökarna kunde åtnjuta både smycken, återbrukskonst, smide, näverslöjd, akvarell, lera, glas, lappteknik, foto, olja, ull och poesi. Alla konstnärer och hantverkare har anknytning till Forshaga på något sätt.

På Hembygdsgården i Skived har man bullat upp med kakbuffé och det gjordes även i år. Därifrån rapporterades det om att det varit stor omsättning på kakorna vilket tyder på att det även varit många besökare. På Gamla Kraftstationen i Dejefors uppskattades antalet besökare till 1 800 och även från Sund Gård i Mölnbacka kom rapporter om många besökare.

Inbjudan inför nästa års Lustenrunda har redan skickats ut och den 11 februari bjuds alla inbjudna in till ett stormöte. På det mötet kommer beslut tas om vilka som ska ingå i styrgruppen och i arbetsgrupperna som ska hålla i planeringen och arbetet inför rundan. När det börjar bli dags kommer alla deltagare att presenteras på hemsidan, lustenrundan.se.

Text: Cicci Wik

(Har varit publicerad i Länstidningen Värmlandsbygden.)

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se