Utökat naturreservat

Strax norr om kröken som älven gör i Edeby ligger området i fråga.
Strax norr om kröken som älven gör i Edeby ligger området i fråga.

I de norra delarna av Forshaga kommun ligger Edeby. Där finns idag ett av kommunens fem naturreservat. Det bildades från början 1987 och har sedan utökats 2006. Nu har länsstyrelsen beslutat att ytterligare en utökning ska ske med ett mindre område.

Klarälven gör en krök i Edeby och området som det handlar om ligger strax norr om den kröken, på älvens östra sida. Till största delen består området av så kallade älvvallar och älvnäs. På kartan över området ser man hur älven har skapat en flik med flera armar. Det växer mycket gråal här men det finns många andra arter här också. Att området inte har gallrats av människor har gjort att det har blivit mycket död ved när träden har fått självdö. Något som i sin tur många insektsarter trivs i. Insekterna är en länk i en kedja och de blir föda för till exempel hackspettar som trivs här. Bland myllret av liv i reservatet är det några som utmärker sig. Så kallade kryptogamer, växter som förökar sig med sporer i stället för att ha ståndare och pistill. Det finns många sådana arter till exempel mossor, svampar, lummerväxter och ormbunkar i naturreservatet.

Anledningen till att det blev ett naturreservat just här var alltså den speciella natur som den översvämningspåverkade lövskogen skapat just här vid Klarälven. Det speciella växt- och djurliv som finns här och som har skapat det speciella djur- och växtlivet som finns här benämns av länsstyrelsen som stora naturvärden.

Reservatet är egentligen inte så stort, bara 26 hektar. På längden är det en dryg kilometer och på det bredaste stället cirka 4-500 meter. Det ligger en kilometer öster om Övre Ulleruds kyrka och cirka fyra kilometer söder om Olsäter. För att hitta det får man åka från Edeby norrut mot Olsäter och Hällekil. Strax norr om Edeby, på höger sida, finns en liten skylt. Men den pekar inte mot reservatet utan till en parkering som ligger på östra sidan om vägen. Därifrån får man sedan gå över vägen till den västra sidan. Sedan följer man en liten grusväg som går över Klarälvsbanan. Där börjar reservatet.

Men det är inte bara växter och djur som höjer naturvärdet som trivs just här. Det är även en plats där förutsättningarna för översvämningsmygg är väldigt gynnsamma tidvis. Det har undersökningar visat som kommunen har låtit göra. På vissa håll i Forshaga kommun är det mycket översvämningsmygg. Så många att många invånare sedan flera år har kämpat för att det ska bli bekämpning av myggen. Därför har forskare fångat och räknat mygg på flera olika platser. I Edeby, nära reservatet har det fångats väldigt stora mängder. Den som väljer att besöka reservatet under vissa tider på våren och sommaren får vara beredd på att det kan finnas ovanligt mycket mygg här. Enligt uppgift fångades cirka 15 400 mygg med myggfälla i Edeby vid ett tillfälle under våren, sommaren 2019. Jan Lundström som är verksamhetsledare för Biologisk myggkontroll och arbetar med detta i Forshaga kommun säger att det är långt över den gräns då antalet mygg upplevs som olidligt många. Men mätningarna kan variera, det är inte så mycket mygg här hela säsongen. Vid ett annat tillfälle fångades bara 21 myggor och vid ett tredje tillfälle 398 stycken.

Den del av reservatet ska utökas med ligger i nordostlig riktning och består av en utlöpare mellan Klarälvsbanan och ett område med åkermark. En bäck rinner här, från norr till söder, och det brukar bildas en liten tjärn här. Att den finns där beror delvis på älvens höga flöden. Men också på att det finns bävrar i området som dämmer upp. I det nya området växer det inte lika mycket gråal. Här finns i stället gott om björk och asp. Vissa av träden är riktigt gamla och har kraftiga stammar. Det fanns även en del granar här men de avverkades 2018 så nu tror länsstyrelsen att lövträd kommer att dominera här. I den utökade reservatsdelen finns även två fornlämningar. Här finns högar som brukar vara forntida gravar och det finns även en dikesliknande nedgrävning, en så kallad kantränna.

I sin motivering till att utöka reservatet med denna del skriver länsstyrelsen att det handlar om lövträden.
– Större delen av det tillkommande området utgörs av värdekärna där lövträden är dominerande. Tack vare den goda förekomst av björk och asp bidrar området till högre diversitet inom reservatet som helhet, står det i skrivelsen.


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.