Föreställningen om Flora Gladh i Ludvika

Demokratiprojektet "Inte glömma inte minnas"

Demokratiprojektet, ”Inte glömma inte minnas”, består av en föreställning, ett studiematerial och en film som riktar sig i första hand till värmländska skolungdomar. Det utgår från Eva Thorstenssons bok med samma namn. Den handlar om förintelseöverlevaren Flora Gladhs resa från koncentrationslägret i Auschwitz till Sverige. Den 27 januari är den internationella minnesdagen för förintelsens offer. I Sverige är det en nationell minnesdag sedan 1999 och från 2005 högtidlighållits den som en internationell minnesdag. I Ludvika kommer förintelsen att uppmärksammas genom ett heldagsprogram med temat Ludvika och Dalarna för tolerans och emot extremism.

Eva Thorstensson, boken Inte glömma inte minnas och Sandra Backman. Bildcollage: Cicci Wik
Eva Thorstensson (t.v) skrev boken “Inte glömma inte minnas” och Sandra Backman (t.h)  är skådespelerskan som berättar Floras historia i föreställningen med samma namn som boken. Bildcollage: Cicci Wik

Under dagen kommer bland annat Kulturens Bildningsverksamhets demokratiprojekt Inte glömma inte minnas att presenteras för åhörarna. Projektledare Pia Torstensson och styrelseledamot Lars Farago från Kulturens Bildningsverksamhet, Aakash Budathoki (S), ordförande barn- och utbildningsnämnden i Forshaga och Björn Samuelsson från ABF Värmland möts i ett öppet samtal om projektets bakgrund, dess mottagande och innehåll. Därefter spelas teaterföreställningen Inte Glömma inte Minnas i sin helhet.

Flora Gladh som överlevde förintelsen och kom till Deje i Värmland med de Vita Bussarna 1945. Foto: privat.

Det folkbildningsbaserade demokratiprojektet har under 2023 bland annat turnerat runt på skolor i Värmland, där det primärt visats upp för åttondeklassare. Projektet omfattar en teaterföreställning, ett studiematerial och en film som ger öppningar att samtala om främlingsfientlighet. Utgångspunkten är Eva Thorstenssons bok Inte glömma, inte minnas, som handlar om Flora Gladh som överlevde förintelsen och kom till Deje i Värmland med de Vita Bussarna 1945.

Idag finns inga förintelseöverlevare kvar i Värmland som kan berätta – det är därför än viktigare att Floras historia ges möjlighet att föras vidare. Projektet Inte glömma inte minnas binder även ihop dåtid med nutid genom att också lyfta senare händelser och beröra tendenser i vår samtid – något som gör det än mer aktuellt i dagens samhälle.

Hela programmet i Ludvika den 27 januari, samt mer information om dagen hittar ni på Kulturens hemsida.

Läs mer om projektet här.


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se