Carola arbetar för jämställdheten

Carola har arbetat med jämställdhet i fokus i många år nu.

Jämställdhet är ett viktigt område för Carola Ågren. Den löper som en röd tråd i hennes yrkesliv. På senare år har hon skrivit böcker i ämnet.

Carola bor i Skived. Hon har en ekonomutbildning som grund och den har hon byggt på med kurser i genusvetenskap. Något som gav henne många aha-upplevelser. Hon har nog alltid funderat över detta med skillnader som finns i hur män och kvinnor har det i samhället, på hur normer ofta följer med oss från barndomen om hur kvinnor ska vara och göra och hur män ska vara och göra.

2008 startade Carola eget efter att under några år ha arbetat för Europeiska Socialfonden, ESF. Hennes företag, CaroKomp AB, arbetade från början med att söka ESF-projekt. Sedan blev det mer utvärderingsuppdrag. Svenska ESF-rådet är en statlig myndighet som arbetar med att förvalta Europeiska socialfonden, Europeiska integrationsfonden och Fonden för dem som har det sämst ställt (Fead) i Sverige.
Målet för ESF på EU-nivå är att skapa fler och bättre jobb i Europa. Det handlar om att vara med och ge stöd till projekt som ska främja kompetensutveckling och motverka utanförskap. Så står det i beskrivningen av verksamheten.
Under perioden 2007–2013 satsades till exempel över 12 miljarder på detta inom ESF. Pengar ur fonden portioneras ut i perioder och alla medlemsländer i EU ska ta fram en plan för hur pengar från ESF ska användas. Den nuvarande perioden löper från 2014–2020.
– Från början, när jag hade startat mitt företag hjälpte jag andra att skriva ansökningar om projektmedel. Det jobbade jag med fram till 2012. Mellan 2012-2015 var jag anlitad av Communicare som utvärderare för två arbetsmarknadsprojekt med syfte att få ungdomar i arbete. Jag hade bland annat fokus på jämställdhet, säger Carola.
När den förra programperioden tog slut, 2014, avslutades även Carolas arbete med Communicare året efter. Då fick hon arbete i Karlstad under några år, sedan hamnade hon i Filipstad. Där arbetar hon på näringslivsenheten och hennes uppgift är givetvis att arbeta med projekt och projektansökningar. Men det är hon som ansvarar för jämställdhetsaspekten i ett tillväxtprojekt som fått namnet ”Hållbar handelsutveckling i staden”. Detta drivs i både Värmland, Dalarna och Gävleborgs län och det har fokus på både digital och fysisk verksamhetsutveckling.

Mycket handlar om kompetensutveckling, det vill säga till exempel rådgivning och utbildning och målgruppen är företagare och målet är att dessa ska få stärkt konkurrenskraft både lokalt, nationellt och internationellt.
– När det gäller jämställdhetsaspekten så är målet att det ska vara lika många män som kvinnor. Jag utgår från regeringens jämställdhetsmål när jag arbetar. Det handlar om att alla ska ha samma möjligheter.
Att både kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv även som företagare, säger hon.

Det är fortfarande mammor som oftast är hemma med barnen trots att mycket har förändrats på senare tid när det gäller förutsättningar för pappor att vara hemma.
– Det handlar om attityder och värderingar. Vi människor är väldigt bra på att sätta oss själva i fack och det börjar tidigt. Tjejer får ofta kämpa för att nå sina mål i skolan medan killar ska vara macho och för dem är det ocoolt att plugga. Det är långt ifrån jämställt när det gäller föräldraledigheten och det är flest kvinnor som jobbar deltid och tar hand om det mesta hushållsarbetet. Det leder i sin tur till en ond cirkel med en dålig karriär och sedan dålig pension. När det gäller det här måste samhället ta större ansvar, säger Carola.

Det finns mycket statistik, många forskningsrapporter och annat vetenskapligt om jämställdhet. Men det finns inte så mycket som är lättare att ta till sig.
Det var något Carola började fundera över och därför började hon skriva böcker. Böckerna säljer hon i sin egen webbshop, jamstalldhetsbutiken.com.
Det har blivit två barnböcker som behandlar könsroller och den senaste boken är en metodbok för barnfamiljer som fått titeln ”Määh…jag vill också vara med!”.
Under bok- och biblioteksmässan i Göteborg i september fick Carola berätta om sin senaste bok. Det är en liten enkel och lättläst bok som enligt förordet är skriven utifrån det jämställdhetspolitiska målet ”Jämn fördelning av det obetalda hem- och omsorgsarbetet”.
Det var inte första gången Carola var med på bokmässan i Göteborg och berättade som författare. Förra året var hon också med. Då berättade hon om ”Djuphavsfisken Orvar och den självlysande lampan”.

Under årets Bok och biblioteksmässa i Göteborg var Carola med och berättade om sin senaste bok “Määh… jag vill också vara med”. Foto: Pernilla Grim

 


ANNONS

Läs Värmlandsbygden!


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.