Jämställdhet och idrottsklubbar

I idrottsföreningarnas styrelser är medelålders män mest frekventa. Men överallt arbetar många klubbar för att engagera fler kvinnor. Det finns även satsningar i vår kommun på tjejer och kvinnor… 

Nyligen gjordes en omstart för Forshaga IF hockeys damlag. Värmlandsbygden skrev om damerna under hösten 2019 och artikeln finns även här på ForshagaDejeNytt.se. Damlagets träningar har varit välbesökta under de första månaderna med upp emot 30 hockeyspelsugna tjejer. Initiativtagarna är väldigt glada åt intresset.
–  Att starta damlag i Forshaga IF var ingen självklarhet. Som i de allra flesta klubbar i vårt avlånga land är även Forshaga IF en mansdominerad klubb och det är ibland svårt för hockeytjejerna att bli tagna på allvar, säger Ann Karlsson som är en av eldsjälarna i damlaget.

Normer, det vill säga oskrivna regler och synsätt, styr ofta hur människor tänker. Så är det även i sportens värld. Hockey och till exempel brottning ses ofta som typiskt manliga sporter medan gymnastik och ridsport ofta ses som kvinnosporter. Men de här föreställningarna om ”vad som gäller” kan brytas och förändras. Idag finns det många som arbetar för mer jämställdhet i idrottsvärlden.

Sedan 2009 har Centrum för idrottsforskning, CIF, regeringens uppdrag att regelbundet följa upp statens stöd till idrotten. 2016 sammanställdes en rapport som fick namnet ”Vem håller i klubban?”. Rapporten redovisar bland annat en kartläggning över vilka som sitter i styrelserna i de svenska idrottsföreningarna. Svaret på den frågan blev att det till största delen är medelålders män som sitter på de styrande positionerna. Det är en relativt jämn fördelning mellan kvinnor och män. 46 procent kvinnor mot 54 procent män. Kartläggningen bygger på en enkät som 6 000 idrottsföreningar svarade på. Det var första gången som en liknande undersökning har gjorts.

Även om resultatet visade att könsfördelningen bland medlemmarna var relativt jämlik så såg det inte ut så i styrelserna. Det visade sig att 63 procent av styrelseledamöterna är män. Rollfördelningen i styrelserna visade också att hälften av sekreterarposterna innehas av kvinnor medan ordförandeposten till 75 procent innehas av män. Det är även få yngre och oerfarna bland styrelseledamöterna, 80 procent av de som sitter i en idrottsstyrelse har tidigare erfarenhet från föreningsarbete.
– Resultatet indikerar att idrottsföreningars styrelser i liten utsträckning fungerar som inkörsport för medlemmar som saknar erfarenhet av styrelsearbete. Det är tydligt att det finns en uppdelning mellan verksamhet och ledning i föreningarna. En stor grupp medlemmar deltar i föreningarna för idrottsaktivitetens skull men är inte engagerade i de demokratiska processerna. Att endast 9–15 procent går på årsmöten och att många föreningar saknar unga i sina styrelser förstärker det intrycket, säger Johan R Norberg som är CIF:s utredare.

I en uppföljning som CIF gjort 2017 konstateras att det är lång väg kvar till jämställdhet även om det finns en rikstäckande satsning. Under Riksidrottsstämman 2017 antogs flera nya jämställdhetsmål som gäller för perioden 2017 till 2025. Enligt Riksidrottsstyrelsen behövs den här satsningen för att jämställdhet inom idrotten inte bara handlar om sport, det är även en viktig demokratifråga. Tanken med Forshaga IF:s evenemang, Ladies hockey night, var att fler kvinnor skulle upptäcka hockeyn. Gratis entré var en del i det. En annan del var att bjuda in lokala företag och anordna en minimässa i ishallen. En av projektledarna för den här kvällen var Veronica Oldne som är ledamot i Forshaga IF hockey.
– Vi vill locka mer folk till matcherna, särskilt barnfamiljer och kvinnor. Med det här evenemanget ville vi också dela med oss av vår publik till företagen och försöka skapa en vinn-vinn-situation. Alla ”ladies” bjöds förutom på gratis entré även på lite dryck o snacks, sa hon.

I utrymmet mellan isen och kafeterian fanns ett antal montrar där både företagare och bland annat räddningstjänsten visade upp sina verksamheter. Trots kylan från isen i ishallen var det en varm och go stämning i utställningsavdelningen med mycket prat och skratt. Några av de lokala företagen hade ordnat modevisning på isen i pauserna. Det blev en något annorlunda upplevelser med mannekänger som åkte skridskor.  I damlagets monter tog lotterna slut i raketfart.
– Jätteroligt, det visar ju att vi har mycket stöd, tyckte Ann Karlsson.
De flesta av utställarna tyckte att det blev en mycket lyckad kväll när de skulle summera eventet.

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.