Kokla – en berättelse från Skived

Kanske möter du Kokla om du går vägen ner mot Milbråten i Skived....
Kanske möter du Kokla om du går vägen ner mot Milbråten i Skived....

Nu kan du göra spökpromenader i Forshaga och lyssna på spökhistorier i din mobiltelefon om du laddar ner en app. Det är historikern Linda Segtnan som läser och just nu finns det fem historier att välja mellan.

Om du laddar ner appen som heter Storyspot kan du både lyssna på andras berättelser och lägga in dina egna. Flest historier finns i Sverige men det finns en och annan på andra platser på jordklotet också. I Forshaga och Deje finns det fem små historier att lyssna på. Varje liten historia är kopplad till en speciell plats och det blir ju lite extra spännande om man tar sig till den platsen när man ska lyssna. Men det går lika bra att lyssna hemma vid köksbordet eller på någon annan plats.

Spökhistorierna i Forshaga kommun handlar om spökvakten i Trysils gamla fabrik, Bergsgårdens sorgebarn, om en fattig kvinna som bodde på Lövedsvägen med sin dotter, om Nedre Ulleruds kyrka och om Kokla på Milbråten. Alla historierna är speciellt skrivna för yngre publik men det är minst lika spännande för vuxna också.
– Du kan lyssna hemma eller samtidigt som du utforskar platserna där det hände. Spökhistorierna är ett sätt att väcka intresse för orten och för berättande hos unga, säger Anna Nilsson, kultur- och fritidssamordnare i kommunen.

Linda Segtnan som läser spökhistorierna är historiker. Hon gör egen internetradio också, så kallad pod. Innan hon skrev gjorde hon research när det gäller lokala historier i Forshaga. Det skrev kommunen i pressmeddelandet som skickades ut innan jul.

En av historierna handlar om Kokla. Hon hette egentligen Gustava Elisabeth Pettersson och hon föddes i Simrishamn, arbetade i Göteborg och dog i Forshaga. Kokla var en kvinna som bar på många sorger och säkert en och annan hemlighet också. Hon bodde i Skived, närmare bestämt i ett torp på Milbråten. I Torp och Torpminnen i Forshagabygd, en skrift som Forshaga Hembygdsförening gett ut står att hon var ”sjuksyster”. Men själv kallade hon sig sibylla vilket betyder sierska. Många trodde nog att hon var en häxa.

Kanske kan man möta Kokla med barnvagnen om man går vägen bort mot Milbråten. Bildmontage: Cicci Wik.
Kanske kan man möta Kokla med barnvagnen om man går vägen bort mot Milbråten. Bildmontage: Cicci Wik.

Torpet på Milbråten finns inte kvar längre men det ska gå att hitta en stengrund där huset en gång stod. I det som en gång var trädgård finns det vinbärsbuskar kvar. Det rinner även en bäck i närheten som rinner mot norr vilket anses ha en magisk kraft. Det var 1915 som Kokla kom till Skived. Hon hade inte mycket med sig och hon var fattig. Trots det pratade hon som fint folk gjorde på den tiden. Hon var alltid svartklädd och hade ett rep runt midjan. I repet hade hon ett lås och en kniv. Hon släpade ofta runt på en barnvagn full med paket. Med sig hade hon en järnkäpp som hon använde för att slå undan närgångna barn.
– Min pappa kom ihåg henne och han sa att hon hade pinnar i barnvagnen. Han besökte vårdhemmet på Berg när han var liten och då bodde hon där. Pappa var där med sin far för att lämna smörgåsar till de som bodde där då. Det var både fattighus och vårdhem, säger Tommy Svensson som bott i Forshaga i hela sitt liv.

Att hon fick smeknamnet Kokla kommer sig troligen av att hon kokade ihop mediciner och olika brygder. När hon fick höra att någon var sjuk så kom hon hem till den sjuke och hade med sig en burk medicin. Hon kokade medicin på vinbär från buskarna i trädgården och med vatten från bäcken som rinner norr ut. Kokla visste vilka blommor som bringar olycka och hon rensade gärna bort dessa om hon hittade dem hemma hos någon. Hon visste mycket om blommor. Det sägs att hon hade kort stubin och blev arg fort och då kunde hon kasta förbannelser över dem som retat upp henne.

Numera heter det Bergsgården och är ett vandrarhem. Men under första delen av 1900-talet var det ett vårdhem på Berg. Det var här Kokla spenderade sin sista tid och här dog hon 1938.
Numera heter det Bergsgården och är ett vandrarhem. Men under första delen av 1900-talet var det ett vårdhem på Berg. Det var här Kokla spenderade sin sista tid och här dog hon 1938.

Sina sista dagar levde Kokla på vårdhemmet i Berg, numera Bergsgården. Där dog hon i skörbjugg. Hennes grav finns kvar vid Forshaga kyrka och intill finns en liten skylt som förklarar att den är en så kallad kulturgrav.

Koklas grav vid Forshaga kyrka.
Koklas grav vid Forshaga kyrka.
Klicka på bilden för att förstora.

Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.