Snart säsong för Kraftis igen

Från vänster: John Lundqvist, Peter Wahlbeck, Petra Reijers, Pontus Stefansson och Johannes Wessmark
Från vänster: John Lundqvist, Peter Wahlbeck, Petra Reijers, Pontus Stefansson och Johannes Wessmark

Den här arbetsdagen i april står flera bilar och ett släp vid entrén. Det råder full aktivitet då Ulleruds Teateraktörer håller på med förberedelser inför årets säsong. Det är mycket som ska fixas till inför premiären i slutet av april.

Linn Sönstebö Mossberg och Kalle “Maskin” Johansson i bakgrunden i full fart med att packa ett släp med sådant som skulle köras till ÅVC.

Innanför dörren till ”Annexet”, som längan kallas, där gästutställningarna varit tidigare, och där toaletten är inrymd, har en vägg öppnats upp. Där innanför finns numera en trappa som leder upp till övre plan. Det knarrar hemtrevligt i trappan på väg dit upp. Väl där uppe öppnar sig två rum i fil. Det första är tänkt att bli verkstad. Här finns små bås utmed väggarna där kreatörer ska kunna sitta och skapa. I mitten står ett bord med stolar runt. I fönstret hänger gardiner med glada färger som matchar de färgade pappersarken som ligger i en hylla som står intill.
– Nu ska vi bygga ut ”Makerstation” och det blir så bra. Makerstation kallar vi den verksamhet där vi erbjuder både ledarledd verksamhet och möjlighet att skapa själv. Den har sin bas i Annexet, men ofta skapas det utomhus i trädgården. Makerstation är en vidareutveckling av kreativa aktiviteter som vi har haft i Gamla Kraftstationen och det är ett samarbete med Region Värmland Slöjd och Forshaga kommun, säger Linn Sönstebö Mossberg när hon visar runt.

På andra våningen i Annexet kommer nya utrymmen att tas i anspråk i år.
Jeanette Haglund putsade fönster i Annexet.
Jeanette Haglund putsade fönster i Annexet.

På andra sidan trappen, på andra våningen i Annexet, finns flera förvaringsutrymmen, hyllor och lådor både utmed väggen och i en fristående möbelliknande del. Där är det tänkt att tyger, färger och allt möjligt annat som kan användas att skapa med, ska förvaras. Några steg längre in, på andra sidan en vägg ska ytterligare ett utställningsrum växa fram. Rummet har börjat ta form men mycket arbete återstår och just den här dagen är en snickare i full fart med att såga och spika.
– Vi har lagt ner mycket hårt arbete för att kunna göra i ordning överallt här uppe. Här fanns så mycket skräp, damm och rot som vi har rensat, säger Linn.

Staffan Fridh i full gång med att rensa ut i ett förråd.
Staffan Fridh i full gång med att rensa ut i ett förråd.
Kalle "Maskin" Johansson var också med och hjälpte till med förberedelserna inför sommarsäsongen.
Kalle “Maskin” Johansson var också med och hjälpte till med förberedelserna inför sommarsäsongen.

Den här lördagen har förrådet vid entrén rensats ut också. Staffan Fridh och Kalle ”Maskin” Johansson har fyllt ett släp med allt möjligt. Gamla rör, brädbitar och trasiga möbler och mycket mer. På insidan, i det utrymme som brukar vara reserverat för personal och som då och då använts som loge åt besökande artister, står Jeanette Haglund och putsar ett fönster. Det finns fler på plats också som bär saker och städar.

 

Från vänster: John Lundqvist, Peter Wahlbeck, Petra Reijers, Pontus Stefansson och Johannes Wessmark
Några av de utställare som kommer att finnas på plats i år, från vänster: John Lundqvist, Peter Wahlbeck, Petra Reijers, Pontus Stefansson och Johannes Wessmark. Collage: Cicci Wik

Lördag 28 april är det säsongsstart. Klockan 13 blir det invigningstal och musik. Då blir det även vernissage med de första utställarna. Bland dem finns både lokala förmågor som John Lundqvist och systrarna Reijers, som alla har en bakgrund i Forshaga kommun, och rikskändisar som Peter Wahlbeck från Halland. Han är nog mest känd som komiker men på sin hemsida kallar han sig allkreatör.

 

Pontus Stefansson från Deje
Pontus Stefansson från Deje

Pontus Stefansson från Deje, ställer ut i gästsalongen, i Annexet, 17 maj till 6 juni.
– Det ska bli jättekul att ställa ut på ”hemmaplan”, men väldigt nervöst. Man vill ju att besökarna ska undra, -hur faan gjorde han den där? Alla mina alster är gjorda av syrafast rostfri svets, det och kombinationen med en ganska dyr gas som används vid svetsningen, gör att konkurrensen minskar. Själva svetsningen gör jag med en mig-/magsvets, likt den man kan se runtom i små garage och liknande, men väldigt mycket mer avancerad. Det är få förunnat att få låna lokal och en svetsmaskin som kostar över 120 000 kr. Den största ishinken jag gjort är över en halvmeter i diameter, och krävdes 4st stora gasflaskor för att göra. Och en ansenlig mängd svetstråd. Jag har ett bord som roterar, jag börjar att lägga svets på svets, tills det börjar bygga material. Man får ha koll på värmen, så inte skålen smälter, eller att man skjuter hål i den med svetsen. Svets bildar mönster vare sig man vill eller inte, det har med frekvenser, pulscyklar, vinklar av pistolen och så vidare. Det tar ett tag att hitta inställningarna som funkar. De flesta som ser grejerna tror att jag svetsar på ett rör, så kallad påläggssvets, men den här typen av svetsning kallas additivsvetsning. Man börjar med inget och bygger upp mer och mer med svets.

 

Petra Reijers som kommer från Forshaga
Petra Reijers som kommer från Forshaga

Petra Reijers, Karlstad med ursprung Forshaga, ställer ut tillsammans med sina systrar Ditte och Giselle 28 april till 15 juli.
– Det känns jätteroligt att ställa ut på Gamla Kraftstationen i Deje tillsammans med mina systrar. Jag är äldst i syskonskaran men är den som är yngst när det gäller konstnärskapet. Att söka och prova olika uttrycksformer har följt mej under hela livet både ofrivilligt och frivillig. Det har också skapat ett forum för att utforska olika material. Men det är under de senaste åren som jag arbetat med bilder. Idag använder jag mej ofta av mobiltelefonen eller kameran i mitt bildskapande. Det som inspirerar mej är ofta ett ögonblick, en flyktig bild som kan återge en känsla jag just då bär på. Ibland är bilden tydlig med skarpa konturer och ibland är de som skuggor som passerar i mej.

 

John Lundqvist från Skived
John Lundqvist från Skived

John Lundqvist, Skived, ska ställa ut under hela säsongen från 28 april till 23 september.
– Det känns jättebra att ställa ut i Gamla Kraftstationen, och jag tror att jag kan ge ett lite udda intryck. De flesta som ser min konst för första gången tycker att min teknik och mitt levande uttryck är häpnadsväckande.

 

Johannes Wessmark bor i Kil men kommer från Forshaga, Löved.
Johannes Wessmark bor i Kil men kommer från Forshaga, Löved.

Johannes Wessmark från Kil (växte upp i Forshaga på Löveds Herrgård) ställer ut från 17 juli till 23 september tillsammans med sin fru Annika som också är konstnär.
– Det känns jättekul. Jag och min fru satsar ännu mer på Ateljé Wessmark den här säsongen så den här utställningen blir en bra möjlighet att få visa upp sig lokalt. Min konst hör till inriktningen Hyperrealism. Det innebär att man i första anblicken kan tro att det är fotografier jag visar men när man går nära ser man att det faktiskt är en målning.

 

 

 

Länk till Gamla Kraftstationens hemsida 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.