Gamla Kraftstationen säsongen igång

Hoppet lever för att det ska bli ett nytt avtal som ger Gamla Kraftstationen möjlighet att fortsätta sin verksamhet. Foto: Cicci Wik
Hoppet lever för att det ska bli ett nytt avtal som ger Gamla Kraftstationen möjlighet att fortsätta sin verksamhet. Foto: Cicci Wik

För varje år som gått sedan den där första sommaren, 2012, har årets säsong på Gamla Kraftstationen varit något av en höjdpunkt för konst- och kulturälskare. I vanliga fall brukar premiären vara någon gång på våren. Men i år fick vi vänta till den 4 juli.

Vädrets makter visade sig från sin bästa sida. Solen sken och värmen var lagom. På grund av coronapandemin fanns det vissa funderingar på om det skulle bli en säsong i år eller inte. Men som Linn Sönstebö Mossberg skriver i programmet, här finns en stor trädgård och stora luftiga lokaler som gör det lättare för besökarna att hålla avstånd till varandra. Det är sant, den enda plats där trängseln kan bli ett problem är väl i anslutning till Culinarum. Där besökarna kan beställa fika och mat. Men det går att hålla avstånd även här.

Gamla Kraftstationen drivs av Ulleruds Teateraktörer, en förening som bildades 1991. Det var i samband med att en pjäs sattes upp i Deje som föreningen bildades. Pjäsen, författad av Aino Trossell, hette ”Lusten finns och Gråten är borta”. På sin hemsida beskriver Aino själv pjäsen som en sorts ”fucking Deje”. För dig som inte vet så är Lusten en sjö som ligger mellan Deje och Mölnbacka, inte så långt från Gamla Kraftstationen. Gråten var vad folket i bygden kallade Deje Bruk när fabriken var igång. Men egentligen var det namnet på ett fattighus som låg på samma plats som fabriken uppfördes på 1915. Fattighuset revs då och namnet flyttade över till fabriken. Industriverksamheten var i gång ända fram till 1989. Då stängdes Gråten ner helt och hållet.

På många håll håller utvecklingen på att vända idag. Från bruksort till besöksmål. Att besöksnäringen på senare år har varit en uppåtgående trend är allmänt känt. I Deje har Gamla Kraftstationen gett orten ett uppsving. Hit kommer tiotusentals besökare varje säsong. Så har det i alla fall varit fram till i år då pandemin satte käppar i hjulen. Lördagen den 4 juli valde många ändå att besöka denna kulturens högborg. Personalen som fanns på plats hade på sig knappar med uppmaningar att hålla avstånd och de höll ögonen på besökarna så att det inte skulle uppstå trängsel. Alla besökare fick börja med att registrera sig i entrén.
– Förutom ditt eget ansvar att hålla avstånd och god handhygien är det obligatorisk incheckning för alla besökare. Detta för att undvika trängsel. Vi ber dig som besökare att ha gott om tid när du kommer. Lugn och ro ger ett tryggare besök för alla. Vi följer självklart rekommendationer och beslut från regering och myndigheter. Vi ber dig om överseende och ödmjukhet inför den situation som coronapandemin innebär.
Så skrev arrangören i sin inbjudan till säsongspremiären.

I år fanns några nya utrymmen för besökarna att upptäcka. Förra året öppnades väggen upp på ett ställe i den stora hallen. Det visade sig att det fanns en igenmurad dörröppning till ett utrymme på cirka 12-15 kvadratmeter. I höstas susade det lite där, som om luft sögs ut eller in i rummet och det var lite fuktigt där inne. Nu hade det ställts i ordning. Fått ljussättning som gav konstverken där inne liv. Ett annat utrymme som ställts i ordning för besökare är ett långsmalt rum, där bord och stolar nu står uppradade för Culinarums besökare. Här inne kan fika och maträtter intas under tak i sällskap med isolatorer från kraftverkstiden.

Bland årets utställare är nog Efva Attling, Eva Dahlgren och sångaren Jocke Berg de mest uppmärksammade namnen. Jocke var medlem i det numera nedlagda bandet Kent. Men en lokal förmåga som nog också ska uppmärksammas är Pelle Bull. I stort sett alla hans fantastiska målningar, som mest föreställer djur, var markerade med röda prickar vilket betyder att de var sålda. Pelle bor bara några minuters gångväg från Gamla Kraftstationen. Han ingår i den kreativa skara som håller till på Tryckerigatan i Forshaga och som brukar ställa ut varje år på Gamla Kraftstationen. Pelles bilder är fulla av varma färger och när han är klar med ett verk brukar han avsluta med att lacka det. Något som ger hans tavlor en speciell karaktär.

Gamla Kraftstationens hemsida

Några foton från den 4 juli 2020:

« av 3 »

Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.