Vintern gjorde många skidåkare nöjda

Noelle, 6 år, åker skidor vid hembygdsgården på sportlovet. Det var bitande kyla men strålande sol! Hon har bott i London och nu bor hon i Amsterdam och där blir det inte tillfälle till vinterlekar så hon passade på när hon besökte mormor i Skived. Bild: privat

När påskhelgen gick mot sitt slut gjorde skidsäsongen det samma. Denna helgen var sista helgen det var öppet i Dömlebacken. Deje ALpina skrev att statusen i backen var suverän under påsken, så det blev en perfekt avslutning. 

Deje Alpina driver Dömlebacken. Det finns både skidstuga, kiosk och lift. I år har backen haft en rekordsäsong med många besökare.

Vintern har dröjt sig kvar extra länge i år och snön låg fortfarande djup när den sista påskdagen gick mot sitt slut. Nu har det mesta tinat bort, men här och där finns en och annan snödriva kvar. Enstaka tranor hade landat vid Norra Hyn under påsken och här och där hade krokus tittat upp. Nu har många fler tranor kommit och enligt uppgift finns det blåsippor och kanske även tussilago. Våren är äntligen här.

En vinter med mycket snö har sina för- och nackdelar. Skidspåren har varit fina och många har besökt både Sisu, Hembygdsgården och spåren kring Skivtjärn och på golfbanan i Dömle. I backen har det också varit full fart. Inte bara utför, det har varit full fart på besökarantalet också.
– Det har varit en rekordsäsong för oss. Fantastiskt roligt att vi har haft så mycket nytt folk i backen. Ryktet att vi faktiskt har en riktigt bra anläggning här i Forshaga kommun börjar sprida sig även utanför kommungränsen, det tycker vi är superkul, säger Monica Fernqvist som är aktiv medlem i Deje Alpina.

Det finns skidåkning för alla smaker i vår del av världen, både utför och på längden.

Som alla ideella föreningar har Deje Alpina haft sin beskärda del av problem med att hitta aktiva medlemmar som är villiga att arbeta för föreningen. Men under påskhelgen fungerade det bra.
– Vi har haft en helt fantastisk påsk. Tack vare att det har kommit lite nya ideella krafter har vi inte haft samma problem med bemanningen som tidigare å. Vi behöver fortfarande vara fler men vi kämpar på, säger Monica.

Noelle, 6 år, åker skidor vid hembygdsgården på sportlovet. Det var bitande kyla men strålande sol! Hon har bott i London och nu bor hon i Amsterdam och där blir det inte tillfälle till vinterlekar så hon passade på när hon besökte mormor i Skived. Bild: privat

Även skidspår på längden fanns att tillgå i Dömle, på golfbanan. Där är inte så kuperat och spåren där passar för den som inte är så förtjust i att åka i kuperad terräng. På flera andra platser blir det fler nivåskillnader, vid Skivtjärn i Deje och vid Sisu i Foshaga till exempel. Vid Hembygdsgården i Skived är det också relativt enkla spår. Den här vintern har alla skidspår haft många besökare och många har varit nära på lyriska över skidföret. Det har varit mycket bra den här vintern. Det tackar vi Kung Bore för även om det är skönt att våren är här nu!

 

Anna Skinnargård, Skived
– Jag tycker att de eldsjälar som kämpar med att göra spår vid Hembygdsgården är fantastiska och väl värda att lyftas fram. Där är perfekt för barnfamiljer och hundar, och det är ingen som tycker att man är i vägen om det går lite långsamt! Korven efteråt smakar också ljuvligt för små trötta ben!
Monika Allöv Andersson, Forshaga.
– Jag har varit vid Dömle och åkt längdskidor. Det är fantastiska spår där för en som mig.
Pia Torstensson, Deje.
– Att åka längdåkning är det bästa, det är en fin motionsform och så får man frisk luft. Vi har fina spår här med stillhet och det är nära så det gör det möjligt att på ett enkelt sätt ta sig ut på skidor i vår kommun. Och vinter har vi haft gott om.
Joakim Ekstam
– Jag åkte en gång i december 2017. Sisu är alltid kanon. Bland de bästa spåren i Värmland.
Monika Nyqvist
– Jag har åkt vid SISU på gärdet när man åkt över bron över 62:an. Där är det draget en 1 km slinga. Den är toppen. Inga kraftiga nedförsbackar med skarpa kurvor. Men den är ändå “slingrig” inte bara rak åkning. Den passar mig perfekt. Det finns både klassiskt och skatespår draget. Jag är oerhört tacksam gentemot de eldsjälar som håller spåren tipp topp. Förra veckan åkte jag 10 km varje dag efter jobbet. Har även åkt varje dag i PÅSK.

Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.