Gamla Kraftstationen igång igen

Gamla Kraftstationen i Deje fick Turismpriset 2021
Så här glada var Sandra, Linn och Sven-Olov när Gamla Kraftstationen fick Värmlands Turismpris i början av september. Nu är de glada igen efter att verksamheten har öppnat igen efter den påtvingade stängningen i början på oktober. Foto: Visit Värmland

150 konstverk fick bäras ut från Gamla Kraftstationen när vattnet steg och de 30 år gamla dammluckorna skulle öppnas. Det fanns risk att vattnet skulle ta sig in i konsthallen. Det blev en mardröm för eldsjälarna som driver verksamheten.

Under ungefär en veckas period regnade det stora mängder i hela Värmland. Först var det små och medelstora vattendrag som fylldes på. I nästa steg gjorde de stora regnmängderna att vattennivån i Klarälven steg mer än vanligt. Marken kunde inte svälja vattenmassorna som i stället rann ut i vattendragen. För några år sedan gjorde länsstyrelsen skyfallskarteringar av alla tätorter i Värmland. Karteringen visar maxflod, maxdjup och flödesrikning för både 100-årsregn och Köpenhamnsregn. Ett Köpenhamnsregn är ett kort och väldigt intensivt regn som refererar till den extrema nederbörd som drabbade Köpenhamn 2011 där mer än 150 mm regn föll inom två timmar – ungefär lika mycket regn som mäts upp under tre normala sommarmånader. Karteringarna som länsstyrelsen gjort visar att området mellan Dejefors och sjön Lusten är ett riskområde. Här finns risk för ras och jordskred om vattenståndet blir för högt.

De gamla dammluckorna som öppnades med hjälp av en kran har inte använts på 30 år. Det fanns risk att både dessa och den gamla kraftstationen skulle ta skada av vattenmassorna.

När vattennivån steg i älven under de här dagarna i slutet av september och i början av oktober fattade Fortum beslutet att öppna de gamla dammluckorna som hörde till den gamla kraftstationen. Dessa hade inte varit öppnade på trettio år. Det finns nyare dammluckor men dessa är under reparation och kunde inte användas. Det fanns inga garantier för att inte konsthallen skulle drabbas när de gamla dammluckorna öppnades. Som kuriosa kan nämnas att Gamla kraftstationen i Deje, där konsthallen finns, är den första av de fyra generationer av kraftstationer som byggts vid fallet som Klarälven gör i Dejefors. Den byggdes i två etapper, 1906 och 1913. 1906 installerades fem maskinaggregat som bestod av en francisturbin med turbinregulator och en elektrisk generator. 1913 installeras ytterligare två aggregat. Idag finns endast tre av de sju ursprungliga generatorerna och turbinregulatorerna kvar inne i den gamla maskinhallen.

Väggarna gapade tomma efter utrymningen. Foto: Linn Sönstebö Mossberg
Väggarna gapade tomma efter utrymningen. Foto: Linn Sönstebö Mossberg

Linn Sönstebö Mossberg som är verksamhetsledare i Gamla Kraftstationen upplevde de här dagarna som en mardröm. Idag är verksamheten i den gamla kraftstationen välkänd och genom åren har de fått flera utmärkelser. Senast i september 2021 då Gamla Kraftstationen fick Värmlands Turismpris.
– När vi kom ner hit och jag satte nyckeln i dörren kom tårarna. Jag tänkte att tänk om det är sista gången. Tänk om kraftstationen inte skulle hålla för det här, säger Linn.
Hela området kring Gamla Kraftstationen spärrades av och det har varit förbjudet att tillträda. Alla konstverken i Höstsalongen evakuerades och konsthallen, serveringen och butiken fick hålla stängt.
– Oron och känslorna har åkt berg-och-dalbana och ovissheten var stor, skrev de ansvariga på sin Facebooksida.

Samma dag som konstverken evakuerades användes en lyftkran för att lyfta bort blocken som täckte de gamla dammluckorna. En liten skara nyfikna och nervösa åskådare hade samlats ovanför kraftstationen, nedanför Dejefors herrgård. Där stod de och höll nästan andan när arbetarna försiktigt lyfte blocken med kranen. Först tio centimeter och sedan ökades öppningen för att se om det gick bra.

Det visade sig att både de gamla dammluckorna och den gamla kraftstationen höll. Byggnaden fick inga skador och den 14 oktober fick de tillträde till lokalerna igen. Under vecka 41 höll de stängt och ägnade sig åt att bygga upp utställningen igen. Det planeras för att försöka ta revansch för den tid som verksamheten i Gamla Kraftstationen förlorat i och med den påtvingade stängningen. Nu har konsten flyttat in och verksamheten har återupptagits. Den 20 oktober öppnade Gamla Kraftstationen sina portar för besökare igen.

 

Gamla Kraftstationens hemsida >>

Gamla Kraftstationens Facebooksida >>

 

Nedan: foton från dagen då Gamla Kraftstationen utrymdes


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.