Lyckad Nationaldag

Sven-Åke Modin berättar om indelta soldater med mera.
Sven-Åke Modin berättar om indelta soldater med mera.

I Edeby var det Mârten, i Gamla Kraftstationen bjöds på både musik, tal och där fanns fika från världens alla hörn. På Hembygdsgården i Skived fanns kommunpolitiker på plats och bjöd på kaffe och bakelse. 

Deje Dragspelsklubb och två grabbar med varsin gitarr, Guitar Limited, stod för musikunderhållningen i Gamla Kraftstationen. Niklas Pix Bodin höll Nationaldagstalet.

I Edeby fanns knallar på plats. Sven-Åke Modin från Olsäter berättade om indelta soldater och om G Adlersparre som med Värmländska soldater marscherade till Stockholm för att avsätta Gustav IV Adolf. När han väl var avsatt så skrevs 1809 års regeringsform. Datum för detta var den 6 juni. Han säger att det är få som vet om detta. Det blev inte republik i Sverige men regeringsformen hindrade den nya kungen, Karl XIV Johan att bli enväldig, vilket hans företrädare hade varit.

På Hembygdsgården i Skived fanns kommunpolitiker på plats och bjöd på kaffe och bakelse. Där fanns även Dejefors Musikkår och Övre Ulleruds Kyrkokör. Kommunalrådet Benny Pedersén välkomnade nya svenska medborgare.

 

//forshagadejenytt.cvea.net/#!album-117

Fler foton finns här >>


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se