Hoppet lever och stödet är stort för Gamla Kraftstationen

Hoppet lever för att det ska bli ett nytt avtal som ger Gamla Kraftstationen möjlighet att fortsätta sin verksamhet. Foto: Cicci Wik
Hoppet lever för att det ska bli ett nytt avtal som ger Gamla Kraftstationen möjlighet att fortsätta sin verksamhet. Foto: Cicci Wik

Tiden rinner iväg och än finns det inget nytt avtal mellan Forshaga kommun och Fortum. Om det blir fler säsonger för kulturen i Gamla Kraftstationen är det ingen som vet. Men nu finns det en namninsamling som uppmanar de båda parterna att skynda sig med att få fram ett avtal. Det är Angelica Rage och Anneli Bodin som har skapat namnlistan.

HÄR HITTAR DU NAMNLISTAN

Arbetet med att få fram ett nytt avtal för Gamla Kraftstationen fortsätter. Men än finns inget nytt avtal klart. Den sista oktober är uppsägningstiden slut och då tar verksamheten också slut om det inte blir några framsteg i avtalsarbetet.
— Det finns flera frågor kvar att lösa, och vi har förstås inte gett upp hoppet än. Men dagarna går och vi börjar bli slitna på riktigt. Årets säsong blev bara tre månader, istället för drygt åtta som det varit tidigare. När Sommarsalongen nu lider mot sitt slut, den 28 augusti, börjar det kännas ledsamt och vemodigt. Kanske ses vi igen. Kanske inte.
Det skriver Gamla Kraftstationens Linn Sönstebö Mossberg på Facebook. Linn Sönstebö Mossberg har varit engagerad i Ulleruds Teateraktörer sedan 1993, både som aktör, regissör och som konstnärlig ledare.

Ulleruds Teateraktörer 2011
Ulleruds Teateraktörer satte upp en föreställning i Gamla Kraftstationen 2011.

Föreningen Ulleruds Teateraktörer kom till 1991 som en följd av att en uppsättning av Aino Trossells pjäs ”Lusten finns och Gråten är borta” sattes upp i Deje. Då, i början på 1990-talet, när fabriken lades ner, drabbades bygden av depression. För att motverka detta beställdes ett manus av författaren Aino Trossell som hade bott några år i Forshaga. På sin hemsida beskriver hon själv pjäsen som en sorts ”fucking Deje”.

När föreningen tio år senare själva satte upp en teaterföreställning i den gamla kraftstationen under en helg i september 2011 fick de upp ögonen för vilken potential lokalerna hade. Den föreställningen fick titeln ”Tiden och historien, Mölbacka Trysil tur och retur” och blev mycket välbesökt. Året därefter, 2012, var första året som Forshaga kommuns konstrunda, Lustenrundan, arrangerades. Ulleruds Teateraktörer bjöd in konstnärer till Gamla Kraftstationen och även detta blev en succé, publiken strömmade till. Då började tanken på att skapa en kulturarena i den gamla kraftstationen ta form på allvar.

Gamla Kraftstationen i Deje fick Turismpriset 2021
Så här glada var Sandra, Linn och Sven-Olov när Gamla Kraftstationen fick Värmlands Turismpris i början av september 2021. Foto: Visit Värmland

— Därefter har framgångarna följt varandra och föreningen har fått flera utmärkelser för sina verksamheter. 2021 vann Gamla Kraftstationen Värmlands turismpris och samma år utsågs verksamhetsledaren Linn Sönstebö Mossberg utsågs till årets värmlänning.

Gamla Kraftationen har med åren blivit en institution, en riktig publikmagnet. Nu när verksamheten är hotad är det många som hör av sig till de ansvariga och vill visa sitt stöd.

— Vi är så tacksamma och varma i hjärtat av allt engagemang, skriver Linn vidare.
Initiativet till att skapa namninsamlingen står Angelica Rage och Anneli Bodin som båda är engagerade kommuninvånare. Angelica har tidigare varit kommunalråd i Forshaga kommun fram till 2014 och Anneli är också politiskt engagerad.

— Samhällsutvecklingen har gjort att det mesta i Deje försvunnit, men nu har man fått ett dragplåster – var rädd om det, säger Angelica till NWT.

”Den energi och kärlek som så många har upplevt genom åren får inte bli ännu ett sorgligt minne av något stort som försvann. Forshaga kommun ska växa, då får inte samhällets stolthet krympa”, skriver hon och Anneli Bodin i sitt öppna brev.

Nu hänger verksamhetens framtid på vad Forshaga kommun och Fortum kan komma fram till.

Några av de som ställt ut på Gamla Kraftstationen är bland andra sångerskan Eva Dahlgren och designern Eefva Attling. De ställde ut tillsammans med Joakim Berg, f.d sångare i bandet Kent.
Caroline af Ugglas på Gamla Kraftstationen i Deje
Caroline af Ugglas har både ställt ut sin konst och uppträtt på Gamla Kraftstationen i Deje.
Från vänster Urban Wennerström pianostämmare, Monica Dominiue, Sven-Olov Berggren Gamla Kraftstationen och Palle Danielsson längst till höger. Foto: Cicci Wik
Foto från en minnesvärd konsertkväll på Gamla Kraftstationen. Från vänster Urban Wennerström pianostämmare, Monica Dominiue, Sven-Olov Berggren Gamla Kraftstationen och Palle Danielsson längst till höger. Foto: Cicci Wik
Efter föreställningen bjöds det på goda mackor.
Många är de goda mackor som har serverats. Brödet är närproducerat och påläggen ekologiska, helt i Gamla Kraftstationens anda.
Niklas Pix Bodin
Konstnären Niklas Pix Bodin hade öppen ateljé under Lustenrundan 2014 i Gamla Kraftstationen. Foto Cicci Wik

Fler bilder….

Säsongen 2021


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se