Vattenvägar i Dejeforsen

Fortum öppnade två dammluckor i oktober 2021 när flödet i älven var högt.
Fortum öppnade två dammluckor i oktober 2021 när flödet i älven var högt.

Under höstens ovanligt höga flöden i Klarälven fick Fortum att öppna dammluckor som varit stängda i trettio år. Konsten i Gamla Kraftstationen fick evakueras för att det var osäkert vad som skulle ske. Blir det höga flöden igen måste Fortum, enligt egen utsago, kunna använda samma vattenväg. Nu har de sagt upp hyresavtalet och det är osäkert hur framtiden blir för den prisbelönta verksamheten i Gamla Kraftstationen.

Gamla Kraftstationen har varit konsthall sedan 2013 och det har blivit en succé, både för Deje och för Värmland. Här har det varit många kända och okända utställare som har visat sina alster och det har även arrangerats flera musikevenemang. Verksamheten har prisats och det har även eldsjälarna som driver Gamla Kraftstationen. Hyresavtalet för den gamla kraftverksbyggnaden har tecknats mellan Fortum och Forshaga kommun. Den senare upplåter lokalerna till verksamheten. Den 26 januari hade de båda parterna ett möte som resulterade i att hyresavtalet sades upp.

Uppsägningstiden är nio månader vilket ger kulturverksamheten en sommarsäsong till. Sedan beror det på hur det går att få till ett nytt avtal.
I samband med höstens höga flöden stod det klart att det finns ett behov av att vidta säkerhetsåtgärder i anslutning till den gamla kraftverksbyggnaden som Fortum idag hyr ut till Forshaga kommun, vilka i sin tur upplåter lokalen till kulturverksamhet. Det innebär att nuvarande avtal med kommunen har sagts upp och kommer att omförhandlas. I anslutning till den gamla kraftstationen går en vattenväg som utgör en del av avbördningskapaciteten vid Dejefors kraftverk, något som i sin tur kan påverka att den gamla kraftstationen behöver utrymmas som en säkerhetsåtgärd. Då nuvarande avtal dessutom inte är anpassat för den verksamhet som kommunen i sin tur hyrt ut den gamla kraftstationen till, har Fortum sagt upp avtalet med avsikten att få till stånd ett nytt avtal inom uppsägningstiden.
Så skrev Fortum i det pressmeddelande som skickades ut strax efter mötet.

Martin Lindström är anläggningsansvarig för vattenkraften på Fortum. Han säger att anledningen till att avtalet har sagts upp handlar om situationen när det gäller säkerhet för Fortums egen personal, underhållspersonal, tredje man och slutligen även anläggningens säkerhet.
Vi måste ha rådighet och möjlighet att ta beslut om vilka åtgärder vi tar för säkerheten som är helt avhängda från om vi har verksamhet i kraftverket eller ej. En grundförutsättning för detta är att vi då inte är bundna till ett hyresavtal med kommunen. Samtidigt vill jag understryka att vår ambition är att kunna teckna ett nytt avtal med kommunen, men säkerhetsfrågorna måste vi hitta en lösning på, säger han.

Nu ska Fortum börja med att göra en undersökning som ska visa hur statusen ser ut på den vattenväg det höga flödet fick under krisen hösten 2021.
Då kommer vi att veta mer om vilka åtgärder som behövs för att garantera säkerheten. Luckorna måste kunna användas om flödessituationen så kräver. Med de framtida klimatscenario som vi använder så ser vi tyvärr ökat förekommande höga flöden. Därför kommer vi behöva göra våra utredningar om status, vilka risker som finns och hur vi ska åtgärda dessa vattenvägar för att kunna nyttja dem. Dock så är det för tidigt att säga vilka åtgärder vi kommer genomföra, säger han.

Flödet som då släpptes genom de båda gamla dammluckorna gick in under den gamla kraftverksbyggnaden. På grund av att byggnaden och gamla vattenvägarnas skick kan ha påverkats av ålder och slitage utgör de en säkerhetsrisk. På frågan om det inte skulle gå att stänga igen luckorna och säkra upp dem för att sedan hitta en annan väg att leda vattnet svarar Martin Lindström att det inte är ett alternativ eftersom de här två dammluckorna finns.
Att inte använda dem och göra en miljöprövning och investering för nya utskov finns inte i Fortums planer i vår tioårsplan. Det finns inga planer på att bygga en ny kraftstation, då det inte finns ekonomiska underlag idag som bär en sådan stor investering, det som utreds är total renovering av aggregat ett, två och tre. Skulle detta visa på positiva investeringsbeslut så kommer det genomföras under de närmaste fem till sju åren men då det också är stora och omfattande jobb så skulle det eventuellt ta stora delar av området utanför gamla kraftstationen i besittning då man behöver stora ytor för att genomföra sådan projekt. Varje aggregat tar sex till nio månader att renovera, säger han.

Han fortsätter med att säga att den gamla kraftstationens framtid alltså hänger på vad undersökningen av dammluckornas status säger. När svaret kommer på det, vet man vilken väg vattnet får ta vid höga flöden för att säkerheten ska bli så bra som möjligt.
Det finns en möjlighet att den gamla kraftstationen blir kvar, dock så kan det betyda att om någon verksamhet ska finnas där så kommer villkoren ändras från idag, avslutar han.


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se