Små men stora i skogsbranschen

Pär Skinnargård på sitt lokalkontor i Forshaga. En dag i veckan finns han på plats sitt kontor på Knipans Företagshotell där tjugotalet andra Forshagaföretag också finns inhysta.

Nykvist Skogs AB erbjuder hela paketet

Pär Skinnargård är delägare och Vd för skogsföretaget Nykvist Skogs AB. Huvudkontoret finns i centrala Gräsmark men Pär försöker att vara en dag i veckan på lokalkontoret i Forshaga. Företaget har åtta anställda och ytterliga femton finns som underentreprenörer med egna skogsmaskiner eller lastbilar.

-Våra kunder är skogsägare som anlitar oss i olika delar i skogsskötseln, från plantering, röjning, gallring eller slutavverkning, säger Pär Skinnargård.

Även andra mer udda uppdrag kan vara att ta hand om enskilda skogsvägar. De flesta skogsägare finns nära sina ägor men numera bor fler och fler, inte minst efter skiften, i större städer. Att låta ett skogsföretag ta hand om ägorna blir alltmer vanligt.

Kontoret i Forshaga ligger i Företagshotellet Knipan och från sitt fönster har han ryggen mot ett annat, ännu större skogsföretag. Själv är han mer än nöjd med att verka i ett mindre företag, nära kunden. Faktum är att det går bra för Nykvist Skogs AB.

Företaget har funnits sedan 1979 och har de senaste tio åren haft en årlig omsättning på närmare 40 miljoner kronor.

-Behovet av rådgivning ökar hela tiden, säger Pär, antingen man äger eller har ärvt skogen så handlar det om en långsiktig investering.

För en del handlar det om pengar och ren investering men skogen kan också innebära en verksamhet som rent känslomässigt slår an på flera strängar. Att vara ute i naturen kan få oss att läka, vi kan plocka svamp eller bär eller på vintern kan vi åka längdskidor. Pärs egen relation till skogen är stark, familjen på hans mors sida har ägt sin skog i sju generationer.

-Det handlar i grunden om att ha samma sorts åtagande till våra kunder som vi har till vår egen skog, menar Pär Skinnargård, som ser till att få nöjda kunder, bl.a. genom att skapa egna relationer även till skogsindustrin i stort.

Företaget säljer produktionen vidare till industrin genom egna avtal och ser till att hålla såväl leveranser som kvalitet. Det är viktigt att hålla vad man lovar.

-Den enskilde skogsägaren har rätt att bli rätt lotsad, förtroendet är viktigt, menar Pär, som berättar att företaget erbjuder hela paketet av åtgärder som behövs för att ta hand om och förvalta skogen.

Nyplantering, röjning eller gallring, eller så kan man beställa hjälp att hålla skogsvägarna i gott skick.

Företaget Nykvist Skogs AB har funnits sen 1979. Pär anställdes 1994 men redan två år senare köpte han in sig i företaget och äger idag femtio procent ihop med delägaren Sven Nykvist. Han och de andra i företaget ser till att förkovra sig kontinuerligt.

En del skogsägare ser till att använda skogen som rekreation och som ett sätt att låta stressade människor varva ner, som en del i läkningsprocess. Även rent turistiskt finns det alltfler som inser skogens värde, att bara vara ute i naturen och finnas till utan en massa krav. Arbetet med att serva kunden kan tidvis kräva lyhördhet men också att våga visa möjligheter framåt.

-Man måste våga ta upp även känsliga ämnen, som överlåtelser till nästa generation, vi har många äldre skogsägare. Skogen har ett högt marknadsvärde och det kan bli problem när det finns fler arvingar där den ena kanske vill sälja sin del.

-Det är en utmaning att lotsa skogsägarfamiljer i en sådan situation.

Det senaste halvåret har företaget varit engagerat i arbetet med att ta hand om vindfällen som kom med stormen i augusti. Cirka 400.000 m3fub skog i Sunne samt Arvika har fallit och företaget kommer att ha jobb med att ta hand om detta ända fram till påsk.

-Vi klarar av att ta hand om detta utan att det blir ett prisfall, säger Pär, företaget tar in vindfällena i den normala virkeshandeln.

Det är dock av stor vikt att man tar rätt på fallna träd innan sommaren för att undvika att få framtida insektsskador. Efter den stora stormen 1969 fick granbarkborren fäste i den svenska skogen och det tog många år att bli av med den.

-Sköter man sin skog rent skogshygienmässigt är det ingen fara, en och annan gran kan ligga per hektar, men har du mer än fem kubikmeter, fem till tio granar, måste de bort.

Den enskilde skogsägaren kan naturligtvis avlägsna dessa själv, men det finns vissa faror med hanteringen, det bästa är om man ser till att gå en kurs i hur man säkert använder motorsågen.

Text&foto:Tina Papadopoulou


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se