Fôrshaginger cykler från Sverige till Frankrike

Forshagagänget i Team Rynkeby
Forshagagänget i Team Rynkeby

– Fyra och en halv Fôrshaginger är det som ska cykla i Team Rynkeby. Det är jag, Håkan, Mats ”Ludde”, Dick som är ”city captain” för oss. Det vill säga det är han som är ledare för Värmlandsklungan. Min son Jesper är också Fôrshaging fast han är utflyttad till storstaden Karlstad numera, säger Yvonne.

Det började egentligen med en dansk man vid namn Knud Vilstrup som fick en idé om att cykla ner till Champs-Élysées i Paris för att se avslutningen på Tour de France. Det handlade inte om välgörenhet, det var ett försök från hans sida att bli lite mer hälsosam eftersom han fått en lungsjukdom.

Knuds arbetsgivare var Rynkeby Foods och de sponsrade hans projekt med juice och 50 000 danska kronor. Men företaget ställde krav, det skulle vara minst tio deltagare. När våren 2002 kom stod 11 cyklister och en funktionär redo att ta sig 120 mil från Ringe i Danmark till Paris och när de hade klarat av resan fanns 38 000 danska kronor kvar. Det beslutades att pengarna skulle skänkas till barncanceravdelningen på Odense Universitetshospital.

Cykelturen blev lyckad och Knud övertalade Rynkeby Foods verksamhetschef att satsa pengar på ytterligare en resa. Därefter har det blivit en cykeltur varje år med allt fler deltagare och med allt större intäkter. Cyklisterna kommer numera från fem länder, Danmark, Sverige, Norge, Finland och Färöarna. 2014 drog de in hela 44 292 130 svenska kronor som alltihop gått till kampen mot barncancer.

I år är nio värmlänningar med, Dick Söderberg, Mats Lundberg, Jesper Johansson, Erik Hermansson, Jan-Inge Dahlman, Bjarne Andersson, Tobias Dahl Rentzhog, Håkan Johansson och Yvonne Karlsson. Det var Dick Söderberg som började prata om att cykla till Paris med Team Rynkeby. Han var med  och gjorde det 2014.

– Det lät både roligt och som en riktig utmaning. Tänk dig själv att cykla till Paris! Vi tränar en hel del i vanliga fall men det är ju alltid så mycket lättare att finna motivation till sin träning när man har ett mål. Det här målet var liksom det ultimata. Ska man cykla 120 mil på en vecka så krävs det att man håller igång lite mer än normalt under hela året innan själva cykelturen. Dick hade förstått att vi var intresserade och i augusti hade han och två andra Teammedlemmar en informationsträff för intresserade i Karlstadstrakten. Vi åkte naturligtvis till träffen och lyssnade på dem och vi bestämde oss ganska på en gång att vi skulle ansöka om att få vara med. Det är så det går till. Man fyller i en ansökan och sedan får man vänta och se om man kommer med. I september fick vi besked att vi hade kommit med alla tre. Då visste vi inte riktigt om vi skulle bli glada eller livrädda men vi bestämde oss för att bli glada och anta utmaningen, säger Yvonne.

I Sverige finns det åtta lag som fått namn efter lika många orter. Värmlänningarna ingår i Team Rynkeby Jönköping. Innan cykelturen blir av håller de i flera olika event för att samla in pengar till Barncancerfonden. I Värmland säljer ICA gula plastpåsar som kostar fem kronor till förmån för Team Rynkeby och Barncancerfonden.
– Team Rynkeby är ju först och främst ett välgörenhetsprojekt som går ut på att samla in pengar till Barncancerfonden. Vi som är bosatta här uppe har haft våra egna event och det som genererat mest pengar är vårt samarbete med Ica i Värmland. Kassen kostar 5 kronor, 1 krona försvinner i moms och 40 öre är tillverkningskostnad, dvs hela 3,60 går oavkortat till Barncancerfonden, säger Yvonne.

Team Rynkeby
Här tränar Fôrshaginger tillsammans med flera andra i Team Rynkeby Jönköping.

För värmlänningarna börjar cykelturen vid Barnsjukhuset i Lund och första turen går till Trelleborg. Därifrån tar de färjan till Rostock.
– Där börjar vi cykla på riktigt. Fredag den 10 juli ska vi komma fram till Paris och där ska vi sammanstråla med de andra teammedlemmarna från Sverige, Norge, Finland, Danmark och Färöarna och sedan cyklar vi gemensamt in mot Eiffeltornet.  Vad som är viktigt att poängtera är att vi som deltar i Team Rynkeby betalar hela vår medverkan själv, vi köper cykel, kläder och vi betalar våra övernattningar på väg till Paris. Det vi samlar in går verkligen oavkortat till Barncancerfonden och det känns väldigt bra och är en av anledningarna till att detta kändes som ett bra projekt att gå med i.

Yvonne säger att hon tycker att det är kul att vara med i Team Rynkeby.
– Det tar tid lite mer tid än vad jag hade räknat med. Är det inte ett event på gång så är det träning tillsammans med andra i laget eller en Teamträff på gång. Det har ändå genererat mer energi än det har tagit och naturligtvis är min kondis bättre än på väldigt länge, så jag kan inte klaga på något. Det är verkligen att förena nytta med nöje och samtidigt göra gott för några som verkligen behövde det, säger Yvonne.

Text: Cicci Wik

Vill du veta mer kan du läsa mer på hemsidan team-rynkeby.se 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se