168 hushåll blir utan ADSL

Från slutet av juni blir 168 abonnenter i Forshaga kommun tvungna att hitta en ny lösning för uppkoppling till internet. Bredbandsoperatören Quadracom AB stänger  sitt ADSL-nät i Värmland.

Anledningen till att nätet stängs ner är att utrustningen som finns har blivit för gammal och det lönar sig inte att uppgradera. Quadrakom har inga avtal direkt med hushållen. Det är internetleverantörerna om har avtal med företaget.

Nätet kommer att börja stängas ner från och med slutet av juni 2015 och det är 13 Värmländska kommuner som kommer att beröras av detta, däribland Forshaga. Hos Quadracom säger man att de flesta som berörs av detta kommer att kunna ha bredband även i fortsättningen och att det finns flera olika lösningar att välja mellan. Många operatörer har specialerbjudanden för de som blir utan nät från Quadracom.

De möjligheter som finns kommer att variera från kommun till kommun men i hela Värmland finns dessa alternativ:

  • mobilt bredband (3G och 4G)
  • bredband via satellit eller radiolänk
  • att ansluta sig till fiberföreningar med driftsatta nät, där sådana finns
  • Att arbeta för att få ut fiber till fastigheten

 

Quadracoms ADSL-bredband byggdes från början av Teracom med statliga bredbandspengar. Quadracom tog sedan över det och har drivit det enligt avtal med kommunerna. Nu har avtalen löpt ut och Telia, som i dag äger stationerna, har meddelat att de inte kommer att driva dem vidare.
–  Vi kan inte hindra Telia från att göra förändringar i sitt eget nät. Däremot är det förstås viktigt för oss att säkerställa att alla kan ringa och använda internet, säger Anna Wikström chef för enheten för konsumenträttigheter hos Post och Telestyrelsen på hemsidan.

Du kan läsa mer på Forshaga Kommuns hemsida på den här länken >>

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se