Reprisreportage: Klimatet och skogen

Skog och klimat.
Den här artikeln producerades i februari 2015.

Hillevi Eriksson arbetar med skog och klimat hos Skogsstyrelsen. Det finns en del att tänka på för skogsägare när det gäller hur klimatförändringar påverkar i skogen.

Med varmare vintrar i framtiden blir det mer nederbörd. Det i sin tur ger ökade risker för skogen. Stormfällning är ett exempel på vad som kan komma att öka.
– Det beror på att förekomsten av tjäle minskar och grundvattennivåerna är högre så rothållfastheten minskar. Enligt beräkningarna ska inte byvindarna förändras nämnvärt, speciellt inte i Mellansverige. Därför kan det vara en form av klimatanpassning att försöka motverka den risken på olika sätt, säger Hillevi.

Ett sätt kan vara att sköta skogen för ökad stormfasthet. Det gäller kanske främst på mer utsatta lägen. Till exempel på västsluttningar eller där det historiskt blåst ner mer.
– Då gör man relativt hårda röjningar, en eller fler om det behövs. Sedan gör man en tidig hård gallring. I röjningen och gallringen kan man också välja att spara en något högre lövandel än man annars skulle gjort. I slutändan ska man inte vänta för länge med slutavverkning om granandelen är hög, säger Hillevi.

Om det finns mycket älgar och rådjur så betar de plantskog av tall och löv. Det kan göra att granandelen ökar.
– Då ökar samtidigt stormfällningsrisken. I västra Värmland kan ökade populationer av varg och lodjur kanske motverka den utvecklingen. Annars kan man försöka påverka nivån på avskjutningen i området genom att påtala hur vanliga betesskadorna på plantor är, säger Hillevi.

Om vintrarna blir kortare så kan rotröta bli mer vanligt eftersom sporerna sprids och får fäste på färska stubbar hela året utom på vintern. Det drabbar mest gran.
– Skogsägaren har därför nu större anledning att bekämpa rotrötans spridning med biologisk bekämpning vid avverkning.

En annan sak att tänka på är att minska riskerna för körskador i samband med avverkning.
– Får vintern allt längre töperioder kan man i minskande grad räkna med bra tjäldjup.  Om man anlitar entreprenörer är det viktigt att göra beställningen så att det är solklart att körskador ska undvikas genom god planering och tillämpning av rätt teknik. Om körskador ändå uppstår ska det vara entreprenören som står för kostnaden för återställning.

Vill man undvika körskador är det bra att inte köra i låga partier. Där är det ofta blött i marken och det gör att den inte bär lika bra. Undvik även kantzoner mot vattendrag och våtmarker. Ett bra sätt att ta reda på markens egenskaper är att använda en jordborr. Finns det mycket finkornigt material och mycket humus så har den sämre bärighet. Maskinförare har ofta erfarenheter och kunskap när det gäller hur man undviker körskador.

Fler varma och blöta vintrar ger även anledning att bygga och underhålla skogsbilvägar för att de ska hålla bättre för det tryck som tunga timmerbilar ger.
– När man väl står där med virket som ska ut och vägen är ofarbar för tunga bilar är det lite sent att göra något, säger Hillevi.


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se