Lucia kom tidigt i år

Foto: Roger Häggstad.
Luciatåget kom till Coop i Skived från Rudskogens Ryttarföreningen. Foto: Roger Häggstad.

Under Nobeldagen, den 10 december, firade vetenskapen med Nobelfest i Stockholm. Här i våra trakter kom Lucia till häst till Skived och i Gamla Kraftstationen skred hon in och sjöng inför publik i konsthallen. 

Om jag, redaktörn, har rätt så blev det den 13e upplagan av det ridande luciatåget från Rudskogens ryttarförening som igår tog sig till Coop i Skived från ridhuset. Det är enligt uppgift sex och en halv kilometer från stallet till Coop. Där väntar som vanligt en stor skara för att få avnjuta de traditionella luciasångerna.

Rudskogens Ryttarförening håller alltså till i Grava-Rud, sex och en halv kilometer utmed Rudskogsvägen. Där ligger ridhus och stallar precis på andra sidan Forshagas kommungräns, i Karlstad kommun. Det är Eva Örnebring som är ridskolans chef.  Rudskogens ryttarförening har många framgångsrika ryttare som syns och märks på tävlingar runt om i länet och även i resten av landet.
– Vi visar framfötterna lite överallt, sa Eva vid en tidigare intervju. Vi har en bredd från grunden och ända upp till SM-nivå. De första åren hade vi väldigt många som tävlade med ponny, lägger hon till.

Att arrangera ett ridande luciatåg på det här sättet ger föreningen chans att visa upp sig och hästarna. Det är alltid bra att kunna visa hur lugna och säkra hästar föreningen har.

Fotografen till följande två bilder: Roger Häggstad

Foto: Roger Häggstad.
Luciatåget kom till Coop i Skived från Rudskogens Ryttarföreningen. Foto: Roger Häggstad. Foto: Roger Häggstad.
Foto: Roger Häggstad.
För trettonde gången (?) kom det ridande luciatågen till parkeringen vid Coop i Skived den 10 december 2023. Foto: Roger Häggstad.

Ur arkivet om luciatåget till häst:

Rudskogens Ryttarförening

Luciafirande 2015

Luciatåg till häst 2017

Ridande Lucia kom till Skived 2018

Årets luciatåg till häst

 

Några fotogallerier från tidigare år:

Ridande Luciatåg i Skived
DSC01262
« av 16 »
Ridande Luciatåg Skived 2018
DSC04256
« av 4 »

Finalhelg på Gamla Kraftstationen med Luciatåg

Luciatåg Gamla Kraftstationen 2023.
Luciatåget i Gamla Kraftstationen med elever från musikutbildningen i Geijerskolan i Ransäter.

Nästan samtidigt som det ridande luciatåget kom till Coop den här kvällen kom ett annat luciatåg till Gamla Kraftstationen.

Publiken som hade samlats vid 18-tiden fick det stora nöjet att avnjuta både poesi och musik på hög nivå när musikelever från Geijerskolan i Ransäter bjöd på vacker stämsång. Något som verkligen gjorde sig mycket fint i den härliga akustik som konsthallen har.

Förutom luciatåget bjöds publiken på julsånger av Johan Eriksson som spelade piano, Jenny Grahn som spelade fiol och sjöng och Greta Grahn som också spelade fiol.

Före och efter musikunderhållningen kunde den som ville gå på tur i konsthallen och avnjuta höstsäsongens utställare en sista gång.

Gamla Kraftstationen har stängt konsthallen nu. Men det kommer att vara öppet i shopen i december för den som vill handla lokala julklappar. När och hur kommer att meddelas i Gamla Kraftstationens sociala kanaler, Facebook och Instagram.

 

Ett klipp från luciatåget

Foton från shopen på Gamla Kraftstationen

 

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se