Årets luciatåg till häst

Rudskogens ryttarförening ordnar luciatåg till häst.
Det är 6,5 kilometer från stallet till Coop i Skived.

I år var det elva år sedan det första ridande luciatåget tog sig från Rudskogens ryttarförening till Coop i Skived. Den här gången fanns cirka tre hundra åskådare på plats för att uppleva hästar, lucia, tärnor och tomtar.

Det tar ungefär en timme för luciatåget att ta sig i skritt från ridskolan till Skived. Det blir en ridtur på sex och en halv kilometer men alla sitter inte till häst, några tar sig fram till fots också. Det brukar alltid stå en klunga åskådare i korsningen, där Rudskogsvägen möter Karlstadvägen. Därifrån går det att se tåget medan de tar sig den sista kilometern från Aspliden uppe i kröken vid förskolan och fram till stora vägen. Väl framme i korsningen korsade de sedan vägen, medan bilarna fick stanna och släppa förbi dem. Därefter fortsatte de sedan till parkeringen utanför Coop där de ställde upp hästarna på rad medan de sjöng. Marschallerna som stod utplacerade utmed ryttarnas väg och facklorna som bars av tomtarna som tog sig fram till fots gav både åskådare och luciatåg ett varmt sken.

Rudskogens Ryttarförening håller till i Grava-Rud. Där ligger ridhus och stallar precis vid kommungränsen mellan Forshaga och Karlstad. Det är Eva Örnebring som är ridskolans chef. Hon och hennes man och deras två söner flyttade till Rudskogen 1997. Redan när de köpte gården var tanken att bygga stall och ridhus. Innan hon startade ridskolan i Rudskogen arbetade hon som ridskolechef i 17 år på Hammarö och i Kil. Men sedan kände hon att det var dags att göra något eget.

­–Gubben min tog tjänstledigt och tillsammans med vänner och familj byggde vi ridhus och stall. Stallet var inflyttningsklart 2001, ridhuset tog lite längre tid. Det blev klart för verksamheten något senare. Jag driver ridskolan som ett aktiebolag och Rudskogens ryttarförening lånar och hyr hästar och har aktiviteter.
Det finns två stall vid ridskolan, det ena ligger närmare boningshuset och det är gammalt. Det andra är nyare och ligger intill ridhuset. Hagarna där hästarna går på dagen finns på båda sidor om vägen.

Rudskogens ryttarförening har många framgångsrika ryttare som syns och märks på tävlingar runt om i länet och även i resten av landet.
– Vi visar framfötterna lite överallt, säger Eva. Vi har en bredd från grunden och ända upp till SM-nivå. De första åren hade vi väldigt många som tävlade med ponny, lägger hon till.
Under året brukar det bli en del aktiviteter på ridskolan dit allmänheten kan komma. Bland annat brukar Rudskogens dag bli av under hösten med flera olika aktiviteter för besökarna. Luciatåget till häst har föreningen bjudit in till varje lucia i elva år nu. Det har blivit en efterlängtad tradition, precis som föreningen hoppades på när de arrangerade detta första gången. Att arrangera ett ridande luciatåg på det här sättet ger föreningen chans att visa upp sig och hästarna. Det är alltid bra att kunna visa hur lugna och säkra hästar föreningen har. Men applåder är de inte så vana vid. Anette Örnebring är Evas syster. Hon är aktiv i Ryttarföreningen och fanns på plats vid Coop.
– Jag har varit parkeringsvakt och nu är jag med och hjälper till med det som behövs. Det är kanske inte alla som hör mig, men jag försöker berätta för folk att de inte ska applådera ifall att hästarna blir skrämda, säger hon.
Runt överkroppen hade Anette lindat en batteridriven ljusslinga som gav hennes ansikte ett guldgult skimmer.
– Ja jag tänkte att det kunde vara bra att synas lite extra när jag skulle vara parkeringsvakt, säger hon och skrattar.

När de traditionella sångerna var avklarade började lucia och hennes häst att röra på sig. De andra ryttarna följde efter en och en, medan de sjöng; ”Natten går tunga fjät…” red de mot Rudskogen igen.

Vill du kika närmare på föreningen kan du klicka på RUDSKOGENS RYTTARFÖRENING

 

Några foton från den 12 december 2021

Fler artiklar om Rudskogens ryttarförening

Rudskogens Ryttarförening (2014)

Luciatåg till häst (2017)

Ridande Lucia kom till Skived (2018)

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.