Rudskogens Ryttarförening

Eva Örnebring Rudskogens Ryttarförening

Eva Örnebring driver ridskola i Rudskogen mellan Skived och Rud. Hon har tidigare arbetat som ridskolechef i Hammarö Ryttarförening och även hos Kils Ryttarförening. Men 2001 kände hon att det var dags att göra något eget.

Inne i stallkontoret sitter Eva vid sitt skrivbord. I stallet som är precis utanför är det tomt. Alla hästarna utom fjordingen Cindy som ska ut på privatlektion är ute i hagarna. Innan intervjun var Eva ute och gav hästarna hö. Höbalarna körde hon runt på en fyrhjuling. Det finns två stall vid ridskolan, det ena ligger närmare boningshuset och det är gammalt. Det andra är nyare och ligger intill ridhuset. Hagarna där hästarna går på dagen finns på båda sidor om vägen.

Kafeteria och läktare

Eva, hennes man och deras två söner har bott i Rudskogen sedan 1997. Redan när de köpte gården var tanken att bygga stall och ridhus. Men det tar tid med bygglov och att komma igång.
– Innan jag startade ridskolan arbetade jag som ridskolechef i 17 år på Hammarö och i Kil. Men jag kände att det var dags att göra något eget. Gubben min tog tjänstledigt och tillsammans med vänner och familj byggde vi ridhus och stall. Stallet var inflyttningsklart 2001, ridhuset tog lite längre tid. Det blev klart för verksamheten något senare. Men det finns plats för kafeteria och läktare också men att bygga tar tid och det kostar pengar också. När det är kommunalägt så blir det lättare med lån och bidrag, jag driver ridskolan som ett aktiebolag. Det finns en förening här som lånar och hyr hästar och har aktiviteter.

Paragrafdjungel

Eva har fått kontakter hos LRF som kan hjälpa henne att se vad det finns för möjligheter att få stöd för att utveckla verksamheten.
– Aktivitetspengar som man kan få genom Ridsportförbundet är till för ideell verksamhet. De får inte sponsra privatpersoner och företag. Men det finns pengar att söka från Jordbruksverket och från EU. Det ser ofta bra ut i överskriften och sedan stupar det på någon paragraf någonstans. Det krävs mycket kunskap och tid och nu ska personen jag fått kontakt med på LRF försöka hjälpa mig i paragrafdjungeln.

Marianne Petersson, med Cindy som är en av Ridskolans hästar. På ridklubbens hemsida kan man läsa att hon är en fjording med fina gångarter och när hon ska in från hagen vid middagsdax vill hon alltid in först.
Marianne Petersson, med Cindy som är en av Ridskolans hästar. På ridklubbens hemsida kan man läsa att hon är en fjording med fina gångarter och när hon ska in från hagen vid middagsdax vill hon alltid in först. Foto: Cicci Wik

Många duktiga ryttare

Rudskogens ryttarförening har många framgångsrika ryttare som syns och märks på tävlingar.
– Vi visar framfötterna lite överallt, säger Eva. Vi har en bredd från grunden och ända upp till SM-nivå. De första åren hade vi väldigt många som tävlade med ponny. Det är alla bucklor som står där uppe, säger Eva och pekar på en rad glänsande prispokaler som står på en hylla i stallkontoret.
– Det var väldigt roligt. Nu har de gått över till stor häst och samtidigt flyttade många av dem på grund av skola och jobb. Men det brukar gå ner över ett år eller så och sedan är de tillbaka igen. Det kommer nya underifrån. Det finns de som flyttar hem också efter utbildning och jobb på annan ort. Vi har några hemvändare också.

Rudskogens dag

Varje höst anordnar ryttarföreningen Rudskogens dag. Den kom till som ersättning för en traditionell julshow.
– Det kändes inte bra att dra ut barn, hästar och familjemedlemmar i ridhuset och ha show när det är så kallt. Dessutom är det alltid svårt att hitta ett datum som passar alla. De flesta föreningar och skolor har julshower och tiderna krockar alltid med någon. Då är en familjedag på hösten ett bra alternativ. Då kan man vara ute.

Ridande luciatåg

Rudskogens Ryttarförenings Luciatåg vid Närköp i Skived. Foto: Cicci Wik
Rudskogens Ryttarförenings Luciatåg vid Närköp i Skived. Foto: Cicci Wik

På Lucia har föreningen sedan några år tillbaka anordnat en luciaritt från ridskolan till Skived.
– Då rider vi härifrån med facklor, lucia, tärnor och tomtar till Rudskogsvägen till Närköp i Skived. Där stannar och sjunger en stund innan vi vänder och rider tillbaka igen. Vi annonserar om det innan och det brukar vara mycket folk utmed vägen och vid Närköp som kommer och tittar.

Text: Cicci Wik
(Har publicerats i Länstidningen Värmlandsbygden)

 

Foton Luciatåget kommer till Närköp i Skived 2011 >>

Foton Lucia i Forshaga inklusive ridande Luciatåget 2014 >>

 

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

1 Comment

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.