Spadtag för nytt badhus i Deje

Första spadtaget för nya simhallen i Deje togs den 18 januari 2021. Hösten 2023 ska den invigas är det tänkt.
Första spadtaget för nya simhallen i Deje togs den 18 januari 2021. Hösten 2023 ska den invigas är det tänkt.

Kommunfullmäktige fattade beslut om att en ny simhall ska byggas i Deje och nu har tre kommunpolitiker tagit det första spadtaget, ivrigt påhejade av både media, kommunala tjänstemän och elever från Dejeskolan. Under hösten 2023 är det tänkt att den nya simhallen ska invigas.

Simhallen i Deje stod klar 1972. Det var Ulleruds kommun som stod för bygget på den tiden. Det var innan denna kommun slogs ihop med Forshaga kommun 1974. Simhallen är populär. Genom åren har många barn lärt sig simma här och det är många som besöker hallen. Enligt uppgift är det runt 35 000 som besöker Deje badhus varje år och då ingår kommunens egen simundervisning. Till den nya hallen räknar kommunen med att dubblera antalet besökare. Det är många skolklasser som besökt Deje badhus genom åren. Men idag har de femtio år som simhallen har varit igång satt sina spår och den har fått allt fler brister. Något som gjorde att kommunen var tvungna att fatta beslut om framtiden. En av politikerna i kommunfullmäktige är Peter Lingman (KB) som även har varit ordförande i Deje Simsällskap.
Att få vara med om att besluta detta med att bygga en ny simhall är stort, kanske det största man gör som politiker, säger han.

Det är flera värmländska kommuner som har börjat se över sina simhallar. Många av dem är byggda i början på 70-talet precis som simhallen i Deje. I Filipstad stod simhallen klar 1971. Men den har varit stängd sedan den 15 mars 2019. Nu arbetas det för fullt med att få till en ny simhall även i Filipstad. Den beräknas stå klar ungefär samtidigt som den i Deje, under andra halvan av 2023. Evy Wiklund är en av de som varit flitig besökare i Deje badhus. Hon har även varit aktiv i Deje Simsällskap tidigare.
– Det är på tiden att det byggs en ny simhall i Deje tycker jag. Det blir många nya och renoverade simhallar i Värmland nu och jag hoppas att det blir ett uppsving för simklubbarna, säger hon.

Deje Simsällskap har haft sin hemmaplan i badhuset i Deje under många år. Klubben startades 1983 och har hållit ungefär 400 träningspass varje år i simhallen. Föreningen startades en gång i tiden av några eldsjälar som ville ge sina barn möjlighet att träna simning på hemmaplan. Genom åren som gått sedan dess har mycket hänt. Föreningen har vuxit och fram till pandemin gjorde sitt intåg och satte käppar i hjulet var klubben aktiv som både tränings- och tävlingsklubb med ett hundratal aktiva medlemmar. Den allra mest framgångsrike medlem som klubben haft är kanske utan tvekan Anders ”Järnmannen” Olsson. Han har nått stora framgångar inom handikappsimning, han har guldmedaljer från både OS och VM-tävlingar. Klubben brukar hålla en cup varje år i hans namn.

I den nya simhallen kommer det att finnas plats för lek, simundervisning, simidrott, vattengympa, rehab, avkoppling och gym. Det blir två bassänger en på 25 meter med sex simbanor och en multibassäng med upp till 34 gradigt vatten. I multibassängen kan vattendjupet varieras den kan därför användas för babysim, simundervisning, vattengympa, rehab och lek. Badet är tillgänglighetsanpassat och förutom de två bassängerna finns en bubbelpool utomhus, bastu, cafe och ett rum för plasklek.
– Den nya simhallen är efterlängtad och där kommer många barn att lära sig simma, säger Claes Havimäki, kultur- och fritidschef. Vi ser även att den kan bli ett attraktivt besöksmål för till exempel familjer och motionssimmare men även fungera på ett bra sätt för föreningslivet.

Tisdagen den 18 januari samlades en skara för att se på när det första symboliska spadtaget skulle tas. Markberedningen har redan påbörjats men dagen till ära hade en grushög hällts upp innanför byggstaketet, ungefär i mitten av området som hägnats in. Här samlades både media, tjänstemän och andra nyfikna för att se hur kommunalrådet Per Lawén (S) tog det första spadtaget tillsammans med politikerna Göran Adrian (C) och Marian Gustavsson (S). Runt politikerna stod även flera elever från närliggande Dejeskolan. En av eleverna, William Birkeland Fransson säger till media att han vet hur han ska fira när han får testa badet.
– Med en kanonkula, sa han.

Media, tjänstemän och andra såg på när första spadtaget symboliskt togs i Deje.
Media, tjänstemän och andra såg på när första spadtaget symboliskt togs i Deje.
Per Lawén intervjuades av de flesta medier som var på plats. Här är det Värmlands-tv.
Per Lawén intervjuades av de flesta medier som var på plats. Här är det Värmlands-tv.
Några glada tjänstemän i Deje.
Några glada tjänstemän i Deje.
Sporthallen till höger, Klarälvsbanan till vänster och rakt fram ligger byggområdet för det nya badhuset.
Sporthallen till höger, Klarälvsbanan till vänster och rakt fram ligger byggområdet för det nya badhuset.

 

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.