Deje Simsällskap på G

Ute är det råkallt decemberväder, på gränsen mellan minus och plusgrader. Men inne i badhuset i Deje råder i det närmaste tropiskt klimat. I den ena änden av lokalen finns en mindre bassäng och i den andra ett hopptorn och den som hoppar där hamnar i den stora simbassängen. Just den här tisdagskvällen är det simträning på gång i Deje Simsällskaps regi.

Deje simsällskap startades 1983 och de håller i ungefär 400 träningspass varje år i Deje simhall. Alla som vill kan vara med och målet är att alla ska få simträna utifrån sina egna förutsättningar. Föreningen startades av några eldsjälar som ville ge sina barn möjlighet att träna simning på hemmaplan. Sedan dess har mycket hänt. Föreningen har vuxit genom åren och är idag aktiv som både tränings- och tävlingsklubb med ett hundratal aktiva medlemmar.

Just den här tisdagen finns en grupp tjejer och killar i olika åldrar på plats för att träna. På plats finns även, Evy och Ebba Wiklund. Både mamma Evy och dottern Ebba är simtränare och de har fullt upp hela veckorna med olika grupper.
– Ja jag är både tränare och styrelseledamot, säger Evy. Jag hamnade i klubben när sonen, Olof, började simträna. Det var någon gång 2006. Ebba började också simma och det var året efter, 2007. Till att börja med var jag bara en vanlig mamma i klubben. Då lärde jag mig den här sporten. Själv tävlar jag inte i bassäng, jag föredrar att simma i öppet vatten.
Ebba fick sitta på läktaren och titta på under hela första året som storebror, som är tre år äldre simtränade. Hon minns fortfarande hur det kändes att inte få vara med.
– Ja jag var sur över det. För att få vara med och simträna var man tvungen att kunna simma två hundra meter, men det kunde inte jag när jag var sex år, säger hon.
– Men hon tog simborgarmärket, det vill säga simmade två hundra meter, när hon gick i förskoleklass. Sedan kunde de inte hindra henne längre så då fick hon vara med, säger Evy.

Efter några år fick Evy en plats i föreningens styrelse för första gången. Genom åren som gått sedan dess har hon gästspelat i andra simföreningar också, bland annat i Filipstad. Men nu är hon tillbaka i Deje där allt startade. För tillfället har ordförande och ytterligare en person i styrelsen meddelat att de inte ställer upp för en ny period så nu håller Evy och de andra på att tillsätta deras platser. Det är inte lätt att hitta frivilliga till styrelser i ideella föreningar idag och Deje SS är inget undantag.

I föreningens egen beskrivning står att huvudmålet med föreningens verksamhet är att träna de aktiva medlemmarna för deltagande i tävlingar på olika nivåer. Men det handlar också om att anordna aktiviteter för att värna om att medlemmarna ska må bra, ha roligt tillsammans och känna sig delaktiga. Klubben arrangerar lokala tävlingar, utbildningar, träningsläger och andra aktiviteter. På så vis skapas en laganda samtidigt som medlemmarna får möjlighet att utvecklas både som simmare och föreningsaktiv.

Deje SS har genom åren fokuserat en hel del på parasimmare, det vill säga simmare med funktionshinder. Föreningens träningsgrupp för parasimmare har gett dem deras mest framgångsrika simmare, Anders Olsson, även kallad Järnmannen. Anders har tävlat i klubbens namn i många år även om han kommer från Hagfors ursprungligen. Han har nått stora framgångar i bland annat Paralympics och VM.
– Vi arrangerar en cup i Anders Olssons namn varje år. Det är en integrerad cup för alla simmare oavsett funktionsförmåga. Det brukar bli runt 400 starter med simmare från ett många andra föreningar. Nästa år blir det tio-årsjubileum för cupen, vilket är jätteroligt. Det blir den 5 januari i år för att det är en söndag. Annars brukar vi ha tävlingen på Tettondedagen. Men den infaller på en måndag i år så då valde vi att lägga tävlingen dagen innan i stället, säger Evy.

Kika gärna på Deje SS hemsida här >>


Vill du också synas här?


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.