Ville är en av tio nominerade

Ville Skinnargård i dörren till sin verkstad i Skived.
Ville Skinnargård i dörren till sin verkstad i Skived.

Ville Skinnargård går i nian men han är ingen vanlig högstadiekille, han är hantverkare och skapar i både keramik och betong. Han är också en av tio som nominerats till ett hantverksstipendium.

Ville var sju år när han började gjuta i betong. Han säger att det en lärare i skolan som fick honom att börja intressera sig för att skapa i betong. Hemma i Skived har Ville numera egen verkstad sedan flera år. Den är inrymd i en friggebod på baksidan av familjens stora fina 1930-talsvilla.

Då och då har han öppet hus med försäljning och ofta säljer han slut på sina alster. Denna lördag i augusti, när Värmlandsbygden kommer på besök, står några pallar uppställda med coronaavstånd i trädgården. På en av dem står en hel rad med betongklumpar med kraftiga rep upptill. Det är dörrstopp säger Ville och lägger till att han hade en kund som köpte jättemånga sådana på en gång. På en annan pall som står intill står ett antal pallar med björkben och betongsits. Bredvid dem sitter en samling groteska figurer och spanar.
– Jag gjuter dem i silikonformar. Men jag gör inte formarna själv till den figuren. När man ska göra sådana så har man en originalfigur som man målar med silikon flera gånger tills formen blir tillräckligt tjock. Det tar ganska lång tid att få till och det är tur att det finns de som har tålamod att göra detta. Jag vill gärna arbeta snabbare, säger Ville och skrattar.

Villes elvisp.
När Ville blandar betong använder han en stor elvisp.

På golvet i verkstaden står flera hinkar och baljor som används att blanda betong i. Till sin hjälp har han en stor elvisp.
– Fast det vore häftigt att ha en sådan där tombola att blanda betongen i, säger han. Men det kanske jag köper mig en vacker dag.
I verkstaden finns även flera olika formar som han använder när han gjuter.

I Forshaga är det många som vet vem Ville är. När det är marknad brukar han vara med och sälja sina verk. En populär produkt är de stora fågelbaden i form av stora rabarberblad och en annan är de stora svamparna. Silikonformar är ett sätt att gjuta. Ett annat material är fiberförstärkt flytspackel. På en hylla precis innanför dörren i verkstaden står en rad runda, sittande kvinnofigurer uppställda. De har fått namnet Tant Stina.
– Jag följer Stina Wollter på Instagram och jag gillar hennes inställning till det här med kroppen så det är därför den har fått det namnet, säger Ville.
– Ville och Stina har kontakt på Instagram. Hon har kommenterat den här figuren. Hon tyckte den var häftig, och det är ju jätteroligt, säger Villes mamma Anna Skinnargård.

På frågan vad han tänker läsa på gymnasiet svarar Ville att han inte har bestämt sig än men valet står nog mellan naturvetenskap och ekonomi.
– Jag funderar på att bli läkare. Men ekonomi är ju brett och då kan arbeta med olika saker. Högskoleförberedande ska det vara i alla fall, säger han.

I ett pressmeddelande från butikskedjan Cervera kom nyheten att Ville är en av tio nominerade som har chans att få det nyinstiftade Cervera Hantverksstipendium 2021.
– Jättekul och spännande, säger Ville.
Årets tema är keramik och under sommaren har keramiker från hela Sverige haft möjlighet att söka till stipendiet. Samtliga nominerade kommer att sälja ett urval av sina unika handgjorda objekt på Cervera.se från och med den 27 augusti. Vinnaren utses den 1 oktober under Stockholm Craft Week och erhåller ett stipendium på 25 000 kronor. Stockholm Craft Week är ett av Sveriges största evenemang för konsthantverk, arrangörer är Konsthantverkscentrum, Konsthantverkarna och Svensk Form. Det är tredje året som denna vecka arrangeras och nu håller vi tummarna för att Ville blir den utvalde stipendiaten. Men redan nu kan den som vill se och handla Villes alster på cervera.se. Det är bara att söka på hans namn så dyker både vaser och ljusstakar upp.

Villes Betong hemsidan >>
Villes Betong på Facebook >>
Villes Betong på Instagram >>

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.