Fritidsbanken krymper i Deje

Carina Haak är en av eldsjälarna bakom Fritidsbanken
Carina Haak är en av eldsjälarna bakom Fritidsbanken. Det var faktiskt hennes idé som till slut blev det framgångsika koncept som det är idag. Spritt över hela landet och med utmärkelser från flera håll. Här står hon i Fritidsbankens första lokal. Foto: Cicci Wik

Alla får låna och allt är gratis. Allt som lånas ut är återanvänd utrustning och det fungerar som ett bibliotek. Fritidsbanken startade i Deje efter en idé som diakonen Carina Haak fick. Då var det ett projekt. Idag finns det Fritidsbanker från Kiruna i norr till Trelleborg i söder och de blir fler. Många priser och utmärkelser har delats ut till initiativtagarna sedan starten. Men i Deje finns det nu en risk för att den ursprungliga Fritidsbanken får mindre lokalyta och tvingas tränga ihop sig.

Det var en väldigt bra idé som diakonen Carina Haak fick den där gången i början på 2010-talet. Idag har Fritidsbanken fått mycket uppmärksamhet i hela landet. Det har blivit både priser och inslag i medierna. Det var till exempel med ett inslag från Fritidsbanken i en dokumentär om Kungafamiljen och det har också blivit många nomineringar och utdelningar av utmärkelser. De allra flesta av oss har gammal fritidsutrustning liggande i förvar i garage och andra förråd som ingen använder. Där blir det ofta liggande till ingen nytta. Det var genom att efterlysa sådana prylar som den första Fritidsbanken i Deje fick utrustning att låna ut. Privatpersoner skänkte allt möjligt till den lilla lokalen på Korsvägen i Deje, där det hela startade 2013. Det blev snabbt trångt i lokalen och när Coop lade ner sin verksamhet vid torget i Deje kom idén att flytta Fritidsbanken dit.

Numera inrymmer den före detta Konsumbutiken både Fritidsbanken och kommunens egen verksamhet Återbruket som säljer loppisprylar. Lokalerna rustades upp 2017 när de båda verksamheterna flyttade in. Nu planerar kommunen för ytterligare ombyggnad. I ett protokoll från kommunstyrelsen står följande att läsa;
”Lärande och arbete efterfrågade redan 2019 andra ändamålsenliga lokaler eller en nödvändig investering i den gamla Konsumbutiken. Arbetsmiljön i den gamla Konsumbutiken är undermålig och lokalen behöver anpassas. Konsumbutiken bedöms som det säkraste alternativet att säkerställa anpassade lokaler för AME. Lokalen har en styrka i att den har bussförbindelse. Förslaget innebär att förutsättningar begränsas för Fritidsbanken vilket kan innebära ytterligare en lokalkostnad och utmaningar för Fritidsbanken.”

Enligt kommunens förvaltningschef för lärande och arbete, David Larsson, har kommunen och Fritidsbankens styrelse kommit fram till att Fritidsbanken ska vara kvar men med mindre lokalyta. Som kompensation ska 30 till 40 kvadratmeter lagerutrymme i källaren vikas till verksamheten. I mötet som förvaltningen och Fritidsbankens styrelse hade, bestämdes att fördelarna med att samarbeta med Återbruket är så pass stora att förslaget med mindre yta är bättre än att hitta en ny större lokal. Enligt en uppgift kan butiksytan minskas från 125 kvadratmeter där låntagare själva kan välja sin utrustning till 30 kvadratmeter. Meningen är att Fritidsbankens butiksyta i stället byggs om till ett mottagningsrum. Där kommer i stället en kundmottagare att möta låntagaren i en ”lucka” i väggen. Denne plockar sedan fram det som kunden vill låna åt kunden efter dennes önskemål.

Sven-Erik Persson Fritidsbanken
Sven-Erik Persson arbetade för organisationen Ett öppnare Värmland. Han var också delaktig när Fritidsbanken startade i Deje.

Samarbetet mellan de båda verksamheterna består idag i att kommunens arbetsmarknadsenhet, AME, finansierar en halvtidstjänst som arbetar både i Återbruket och i Fritidsbanken. I en rapport som ingick i ett protokoll från ett av nämnden för Lärande och arbete höll i mitten av juni finns följande att läsa;
”I samband med ombyggnationen av Återbrukets lokaler behöver även Fritidsbankens lokaler anpassas. I deras perspektiv innebär det en minskning av butiksytan. Tre parametrar är viktiga för Fritidsbanken. Det är samlokalisering med AME, ett centralt läge för butiken samt tillräcklig butiksyta. Planen för Återbruket innebär att ytan måste minskas men de andra parametrarna överväger så en kompromiss har nåtts. Samarbetet mellan AME och Fritidsbanken ska också stärkas så att AME kan nyttja verksamheten till olika sorters arbetsmarknadsåtgärder och Fritidsbanken får bra stöd till att utveckla sin verksamhet.”

Fritidsbanken i Deje fick skicka in synpunkter angående ombyggnationen av lokalerna i Deje. Något som ingår i beslutsprocessen. Där står följande att läsa;
– Önskemålen från Fritidsbanken är att nuvarande lokalyta absolut inte minskas, vi har snarare behov av större utrymme. Konsekvenserna av förslaget innebär en radikal minskning av lokalytan och för nuvarande verksamhet. Vår förhoppning är att kommunen i stället ser samhällsnyttan av Fritidsbanken och inser att förslaget har motsatt effekt. Vi vill poängtera vikten av samverkan mellan Fritidsbanken och Återbruket/AME personal och önskar att det goda samarbetet fortsätter och utvecklas ytterligare. Vi är övertygade om att genom samverkan och samarbete hittar vi bra lösningar på såväl lokalfrågan som initiativ till samordningsvinster som gagnar Forshagaborna. En minskning av våra lokaler, innebär att vi inte har det utrymme som krävs för att lagerhålla tillräckligt antal skidor, skridskor osv för en skolklass. Det innebär också att vi inte kan delta i satsningen på parasport.

 

Fritidsbankens finansiärer (i hela landet)

Lokala fritidsbanker finansieras oftast av kommuner och det är den lokala huvudmannen som ansvarar för att deras Fritidsbank har medel till personal, lokalhyra och övriga omkostnader.

Fritidsbanken Sverige har under 2021 fått bidrag från:

Riksidrottsförbundet

Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande (SCIF)

Kronprinsessparets Stiftelse

Region Värmland

Källa: fritidsbanken.se

 

FAKTA – om Fritidsbankens utmärkelser

2013 – Återvinningsgalans Hederspris

2015 Miljönär

2015 Svenska Barnidrottspriset

2016 Årets initiativ, ideella sektorns pris för sociala insatser

2017 Nyköpings integrationspris

2017 Karlstad kommuns klimatpris 2017, Carina Haak (Fritidsbankens initiativtagare)

2018 SHINE – Sveriges första innovationstävling för fysisk aktivitet & hälsa

2019 Fair Play-priset Idrottsgalan 2019

2020 Årets Peppare Idrottsgalan 2020

Källa: fritidsbanken.se

Fritidsbanken är Årets Peppare 2020. Foto: BildbyrånFritidsbanken är Årets Peppare 2020. Foto: BildbyrånFritidsbanken är Årets Peppare 2020. Foto: BildbyrånFritidsbanken är Årets Peppare 2020. Foto: Bildbyrån
Fritidsbanken blev Årets Peppare 2020. Foto: Bildbyrån

Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.