Flyktingboendet i Katrineberg i blåsväder

På måndag morgon gjorde Putte Fredriksson som är verksam i Welcome Refugees Molkom ett inlägg på Facebook som genast fick en stor spridning. Han skriver upprört och riktar allvarlig kritik mot boendet.  Gunnar Ström, från Röda Korset i Forshaga svarar och det blir många kommentarer till de båda inläggen.

 

Ur Putte Fredrikssons inlägg på Facebook

– Jag blir bestört när jag hör hur medmänniskor behandlas. Jag är själv volontär på Camp Graninge i Molkom. 
Det är volontärer som försökt att gå dit men dom tillåts inte att komma in. Det var en av dom boende som hade köpt en vattenkokare för sparade pengar. Då det uppdagades så var det någon som gick in och tog beslag på kokaren och klippte av sladden. Detta för att den drog för mycket ström sägs det. Ingen personal där mellan 18:00-07:00 på dygnen. När brandlarmet gick en gång så kunde dom inte nå någon anställd så dom fick ringa brandkåren som kom dit och stängde av larmet. Då fick dom urusel mat i flera dagar för att det var tvunget att betalas 5000:- för brandkåren. Larmet gick en annan gång och då var det ingen som ville riskera dålig mat så larmet fick tjuta hela natten.

Gunnar Ström, Röda Korset i Forshaga svarade Putte Fredriksson:

– Ett stort engagemang för de asylsökande som finns på Katrineberg, det är följden av en larmrapport på Fb från Putte Fredriksson, Refugees Welcome Molkom. Vi som ställt upp för de boende på Katrineberg under flera år, är jätteglada för viljan att göra något bra. Mycket handlar om boendekvalitet, som är en fråga för Migrationsverket och leverantören/ägaren. Men bakom problemen finns också en frustration över väntetider, hur saker fungerar (eller inte) i vårt land, oro för anhöriga, brist på samhörighet och känsla av hopplöshet. Vi satsar på aktiviteter i vardagen i syfte att bidra till välmående. MEN VI BEHÖVER FLER VOLONTÄRER! På onsdag den 20/1 kl 18 vill vi träffa alla som vill gå från ord till handling och göra något för de asylsökande i vår kommun. Om ni kan – kom till Röda Korsets Hus, Skivstagatan 3 i Forshaga! 

 

De båda inläggen på Facebook gav upphov till uppmärksamhet även i andra medier.

Boendet beskrivs som ett fängelse – artikel i VF

Migrationsverket gör täta besök på Katrineberg – artikel i VF

Larm om dåliga förhållanden på flyktingboende – P4 Värmland 

Migrationsverket bemöter kritik – P4 Värmland 

Kritik mot alsylboende i Deje – svt.se

 

Katrineberg var förr ett äldreboende men det stängdes på grund av brandrisk. Det finns tveksamheter kring brandrisken även nu, när det används som flyktingförläggning men än så länge är det godkänt.

Avtalet som gäller mellan ägaren till Katrineberg och Migrationsverket är daterat 28 september 2015 och det gäller till och med 31 januari 2016. Idag finns 87 platser och 43 garantiplatser. Ersättningen till boendets ägare är 190 kronor exklusive moms för varje sängplats och dygn. I de större rummen finns det plats för sex personer i tre dubbelsängar och i de mindre finns fyra sängplatser. En familj med tre barn bor i ett rum med fyra sängplatser. Det blir trångt och familjen längtar efter ett annat boende. Det finns inte toalett dusch i rummen. I stället finns det gemensamma hygienutrymmen. Pappan i familjen säger att det är rätt så jobbigt när det är många som ska använda toaletten och duschen. Det kan bli rätt äckligt också, när det inte är alla som träffar rätt, säger han.

Katrineberg ligger alldeles utmed vägen mellan Dejefors och Mölnbacka. Det finns inget staket vid tomtgränsen och det händer att barnen leker väldigt nära vägen. Kyrkan och ett studieförbund anordnar aktiviteter för de boende i centrala Deje. Ska de vara med så får de gå utmed vägen dit. Den första biten måste de gå i vägkanten, där saknas det trottoar. Det är inte alla som har reflexer. Det betyder att det kan bli farligt att gå till och från de aktiviteter som finns.

På själva boendet i Katrineberg finns inte mycket att göra för de asylsökande på dagarna. De väntar på att få besked besked från Migrationsverket och när väl beskedet kommer finns möjlighet att flytta till egen lägenhet. Men då kan det bli ytterligare väntan eftersom det är ont om lägenheter.

Att vänta och inte få veta kan vara både trist och oroligt. Därför är det extra viktigt att det finns något att sysselsätta sig med under tiden de väntar. I Forshaga kommun finns ett flertal föreningar och organisationer som hjälper till och alla behöver fler aktiva medlemmar och volontärer. Bland annat Svenska Kyrkan. De satsar inte på att starta upp en massa nya verksamheter.
– Vi vill i stället öppna de befintliga verksamheter som vi har för att visa att Svenska Kyrkan är en mötesplats för alla, oavsett vilken tillhörighet eller religion man har. Vi är alla människor. Däremot vill vi väldigt gärna ha lite översättningshjälp på våra skyltar, säger Jenny Ragnarsson Svenska Kyrkan.

Studieförbundet Vuxenskolan och ABF har verksamhet i Kulturhuset i Deje för de boende på Katrineberg. Sedan december 2015 har Studieförbundet Vuxenskolan även verksamhet i Röda Korsets lokaler för de asylsökande som bor på Forshaga Hotell.
– Vi har ju redan verksamheter för asylsökande och när antalet ökar tar det otroligt mycket kraft från de som redan är engagerade i vår kommun. Därför är det en desperat vädjan till er där ute i samhället att ni kommer och hjälper till. Vi har många olika aktiviteter och det finns säkert något som passar var och en som man kan göra på den tid man har tillgänglig, säger Gunnar Ström från Röda Korset.

Här hittar du Röda Korset >>

Här hittar du Svenska Kyrkan >>

ABF >>

Studieförbundet Vuxenskolan >> 

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

1 Comment

  1. Ägaren till Katrineberg har skrivit en kommentar på Facebook. Här följer den;
    Men kära värld, detta är inte sanning. Vi har arbetat med Migrationsverket i 11 år och har haft ett bra samarbete. Tror ni att de skulle skriva avtal med oss om vi inte skötte oss? Det denna artikel (Putte Fredriksson)handlar om är avundsjuka och förtal. De tar upp gammal skåpmat som är åtgärdat. Extra service som vi har är kaffe/the och mjölk/ bröd/ smör för att kunna ta en fika, detta ingår inte i avtalet. De boende tar med sig vattenkokarna in på rummen och det innebär att det inte finns några i köket, när de kokar vatten inne på rummen så går larmet eftersom larmet ( vattenånga) är uppkopplat till SOS larmcentral ( det står i avtalet att vi skall ha detta larm) och då åker räddningstjänsten ut på brand. Larmet går direkt så det kan inte stå och tjuta en hel natt. Att det är kallt i rummen beror på att de röker i rummen (det sitter skyltar över allt att det är förbjudet att röka inomhus) och för att inte brandlarmet skall gå till SOS så öppnas alla fönster och då blir det kallt inne. Vad som heller inte ingår är att vi hyr in buss och åker till Leos Lekland och barnen får leka en förmiddag. Att det inte finns kök att laga mat i beror på att vi lagar alla måltider i vårt ABT boende ( kontraktet är så skrivet) vi har god och näringsrik mat/frukt på anläggningarna, lagade av kockar boende i Forshaga kommun. Migrationsverket betalar ut pengar till vinterkläder, om de köper annat för pengarna så är det inte mitt fel. Jag blir ledsen när människor är så grymma och vill oss så illa. Vad gör personal/frivilligarbetare på Katrineberg? Har de till uppgift att kolla anläggningar i närheten? Vi har bra samarbete med Röda korset som är hos oss på torsdagar och även gör andra bra aktiviteter för de boende, Skyddat boende betyder att det skall finnas en plats där de är trygga från alla som vill dem illa, och angiveri , trafficking och drogförsäljning finns även i lilla Sverige. Det finns olika kontrakt som skrivs av Migrationsverket och boende personalen är på Katrineberg en gång i veckan och tar hand om olika problem som uppstår för de boende, det är inte något som vi skall sköta om. Vi har färre än 200 boende och då krävs det inte personal nattetid( enligt kontrakt) Detta är en kort sammanfattning av (mig som skrivit under kontraktet)om fakta av något som någon trott att de kan/ vet bättre om.
    Vill någon ha svar på frågor så fråga mig istället för att lyssna på de som inte vet vad eller hur vi arbetar. Tack för ordet, ha en god natt!🙏

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.