Gymnastiktävlingar online

Under lördagen och söndagen 27-28 mars var det tävlingar i rytmisk gymnastik i Deje sporthall. Olsäter sportklubb har flera duktiga deltagare som var med och tävlade och den som ville kunde följa tävlingarna hemifrån via internet.

I rytmisk gymnastik tävlar man med ett program till musik. Programmet består av olika övningar. Det finns fem olika handredskap: boll, tunnband som ser ut som en rockring, rep, käglor och band i textil. Övningarna kräver flexibilitet, styrka, balans, spänst och koordination. Det ingår hopp, piruetter, balans- och flexövningar. Det gäller att fokusera både på redskapet, svårigheterna och takten till musiken och utstrålning är väldigt viktigt. Hela framträdandet poängbedöms av domare. Tävlar gör man individuellt och i trupp.

Tjejerna som tränar och tävlar i rytmisk gymnastik för Olsäter sportklubb håller till i Olsäterskolan och även i Deje sporthall. De tränas av Lena Isaksen som bor i Edeby.
– När mina egna barn kom upp i skolåldern startade vi rytmisk gymnastik i Olsäters Sportklubbs regi. Det är rätt många år sedan nu. Jag tror att vi startade 2004 och sedan dess har vi tränat en gång i veckan. Vi har tävlat på distriktsnivå och vi har varit med på region- och på Svealandstävlingar under åren som gått, säger hon.

I Olsäterskolan har Lenas tjejer ganska stor möjlighet att bestämma själva när de vill träna. Det är inte så mycket andra aktiviteter där.
– Det är ju bra. Men det är en väldigt liten hall. Egentligen görs programmen på en matta som man rullar ut. Den ska vara 13×13 meter. Det brukar vara fyra rullar som rullas ut till en hel matta. Vi har en sådan rulle i Olsätserskolan som är fyra meter bred. För att få ordna tävlingar nationellt ska det vara åtta meters takhöjd. Jag tror att det är runt tre eller tre och en halv i Olsäterskolan. Om man kastar redskapet högt så hinner man göra fler saker medan det är i luften. I Dejeskolans sporthall är nog takhöjden sex meter, men det räcker för oss, säger Lena.

De äldre tjejerna tävlade på riksnivå för första gången under hösten 2017. Då var det domare som dömt tjejerna i andra tävlingar som sa att de var mogna att tävla på riksnivå och sedan 2017 har de fortsatt med det.
– Tävlingarna som var i helgen, ingår i Riksserien 1. Den samlade gymnaster från fjorton olika föreningar i hela Sverige. Vi var jätteglada att äntligen få tävla igen, även om vi så klart längtar tills att det blir som vanligt igen så att vi kan ses. Vi saknar att träffa de andra gymnasterna och ledarna, att kunna utbyta tips och erfarenheter och så, säger Lena.

På grund av pandemin och de hårda restriktioner som föreningarna hade att anpassa sig efter blev helgens tävlingar lite speciella. Alla tävlande i Riksserien 1 streamade sitt deltagande live via en webbsida och det fungerade kanske inte klockrent. Den som vill kan titta på repriser på hemsidan i efterhand.
– Vi fick vara max åtta personer i hallen samtidigt. Fyra gymnaster, en ledare, resterande tre skötte musik, kamera och speaker och kontakt med central tävlingsledning. Det var en ny erfarenhet att sända live från “hemmaarenan” i Deje. Vi hade lite strul med tekniken, men vi lärde oss en hel del på det här. Reglerna var stränga, strulade något blev inte programmen bedömda av domarna. Detta på grund av att tidsschemat var pressat, något som drabbade många. Bland annat två av programmen i Torsby och ett av programmen i Olsäter, säger Lena.

Olsätertjejerna tävlade i klasserna junior-DT och senior-DT. DT är en förkortning för duo/trio. Tjejerna från Torsby tävlade bara i senior individuellt i två klasser, dels öppen seniorklass BAS och dels senior BAS 2005, en egen klass för förstaårsseniorer.
– Allra bäst gick det för Amelia Olsson i Torsby, som vann senior BAS 2005. Om Torsbytjejen Tuva Adolfssons andra program hade blivit godkänt hade hon tagit guld i Senior BAS. En annan Torsbytjej, Matilda Westin, kom femma i senior BAS 2005, och om Lisa Anderssons, också hon från Torsby, andra program hade godkänts hade hon blivit fyra i samma klass. Olsäters senior-duo Saga och Nova Friman-Lysen kom tvåa i sin klass och juniorduon Anna Englund och Ziro Lind  Rönneke kom fyra i juniorduo. Relativt sett var det få startande i DT- klasserna, men just nu var detta de bästa Sverige kunde erbjuda, säger Lena.

Under våren finns ytterligare två tävlingar inplanerade men det är oklart hur dessa kommer att genomföras, om de blir fysiska eller digitala. Det beror på hur restriktionerna ser ut. Men planen är att Riksserien 2 kommer att bli den 29 maj i Staffanstorp och i juni är det dags för Riksserien 3 i Örnsköldsvik.
– Sedan väntar, hoppas vi, SM och Junior SM under SM-veckan i Halmstad i månadsskiftet juni- juli, säger Lena.

Fotnot
För dig som vill titta på repriser från helgens tävlingar och kanske titta live nästa gång så kan du öppna eget konto på solidsport.com, det kostar inget. Sedan söker du upp kanalen “OSK rytmisk gymnastik”.

Foto: OLSÄTER SPORTKLUBB

 

Rytmisk gymnastik, tävlingar online i Deje sporthall. Foto: Olsäter Sportklubb.
Rytmisk gymnastik, tävlingar online i Deje sporthall. Foto: Olsäter Sportklubb.

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.