Forshagaforsens framtid

Forshagaforsen
Länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland har tagit fram en ny strategi för laxfiske. Sportfiskarna befarar att den kan göra mer skada än nytta.

I Forshagaforsen finns vad som idag förmodligen är Sveriges bästa strömfiske efter lax och öring. I alla fall om man får tro på vad Sportfiskarna. Nu har länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland beslutat om en ny strategi som ska stärka framtidens laxfiske i Vänern men som också enligt Sportfiskarna kan hota fisket i Forshagaforsen.

Forshagaforsens fiskecenter ligger intill fabriken i Forshaga. Här finns Sportfiskarnas regionkontor i Värmland. Det är ett av två kontor i Region väst. Det andra kontoret finns i Göteborg. I kontoret i Forshaga sköter Sportfiskarna fisket i Forshagaforsen. De driver även campingen som ligger i anslutning till fiskecentret. Sportfiskarna heter formellt Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund och det är en ideell förening som är demokratiskt uppbyggd.
– Ända sedan 1919 har vi arbetat för att det ska finnas ett bra fiske i rena vatten med friska fiskbestånd, skriver de på sin hemsida.

Att fiska är populärt i vårt land. Uppskattningsvis finns det, enligt en undersökning som Statistiska Centralbyrån gjort, runt 1,6 miljoner svenskar mellan 16 och 80 år som ägnar sig åt sportfiske varje år. Till det kan man sedan lägga alla barn och ungdomar som inte var med i undersökningen och då hamnar man på runt två miljoner i stället.

I slutet av 2019 hade Sportfiskarna 63 000 medlemmar och det finns 400 ideella föreningar runt om i Sverige som är anslutna till förbundet. En av de viktigaste uppgifterna som föreningarna har är att ta med barn och unga ut för att fiska. På samma gång får de lära sig vad allemansrätten innebär. Men det är inte allt. Den som fiskar ofta märker även om något inte stämmer ute i naturen och många arbetar även med fiske- och naturvård. Kontoret i Göteborg administrerar till exempel kalkning av sjöar och vattendrag i Göteborgsregionen. Värmland beskrivs av Sportfiskarna som ett fiskeparadis.
– Det fantastiska lax- och öringfisket i Forshaga är välkänt, men det variationsrika fisket som Klarälven, Forshagaforsen och Vänern i övrigt bjuder på är minst lika bra, skriver de på hemsidan.

I år har länsstyrelserna i Värmland och Västra Götaland tagit fram en ny strategi när det gäller utsättningar av lax- och öringsyngel, som även kallas smolt, i Vänern med biflöden. Det är för att kompensera den fiskeskada som utbyggnaden av Klarälven respektive Gullspångsälven orsakar som Fortum, enligt domar, varje år sätter ut 175 000 smolt av lax och öring. Enligt länsstyrelserna har strategin två syften. Dels ska den gynna vildfödd Klarälvsfisk. Den ska också säkra tillgången på odlad Gullspångsfisk.

Men Sportfiskarna tror i stället att det kan leda till försämringar för fisket i Klarälven och vid Forshagaforsen.
– Den nya strategin innebär att smolt av klarälvslax och klarälvsöring inte längre ska sättas ut i Klarälven som enligt strategin då blir en ren vildfiskälv. Det är tänkt att inga odlade fiskar ska vandra upp i Klarälven för lek eller för fångst till avelsändamål, vilket då även i sin tur leder till att det populära sportfisket efter lax- och öring inom några få år kommer försvinna. Redan nu i år har smoltutsättningarna i Klarälven stoppats.
Så skriver Sportfiskarna i ett pressmeddelande. De fortsätter med att påpeka att åtgärder för att öka vildlaxens chanser att öka har högsta prioritet.
– Men här har man börjat med att fasa ut utsättningarna. Men inte med att göra konkreta åtgärder för att förbättra vildlaxens förutsättningar för att vandra och leka i den kraftigt utbyggda Klarälven.
Organisationen anser att åtgärder för den vilda smoltens och den utlekta laxen och öringens utvandringsmöjligheter borde ha genomförts först, innan utsättningar av klarälvslax fasades ut. Man borde även ha genomfört och utvärderat de planerade biotopvårdsåtgärderna i Klarälven vid Sysslebäck och Deje.
– Vi kommer kanske att få ha kvar ett mycket exklusivt laxfiske på vild klarälvslax i Forshaga, förutsatt att man genomför en ändring av nu gällande föreskrifter. Men det finns uppenbara problem med detta. Dels skulle det bli väldigt mycket mindre fisk att fiska på vilket gör att fisket blir mindre attraktivt och fiskecampen och fisket kommer att tappa besökare, dels finns det då även risk för starka motsättningar med trollingfisket i Vänern där fångst av vild fisk inte är tillåtet. Sportfiskarnas målsättning är på sikt att vi ska kunna återfå betydligt starkare stammar av vild klarälvslax och öring, som man även kan bedriva ett fiske på, men vi är mycket långt från detta mål idag, säger Joakim Eriksson, platschef Sportfiskarna Forshaga.

Länsstyrelsernas nya strategi innebär också att avelsfisket på Fortums anläggning i Forshaga avvecklas. Anläggningen blir i stället en ren fångst- och transitanläggning för vild klarälvslax och klarälvsöring, som transporteras upp till norra Klarälven för naturlig lek.
– Nu ska vi se över detaljerna för strategin, tillsammans med länsstyrelserna och Sveriges lantbruksuniversitet. Det handlar till exempel om att titta på avelsanläggningens utformning och hur vi säkerställer Gullspångsfiskens unika genetiska egenskaper genom ett kvalitetssäkrat avelsprogram för den nya anläggningen, säger Marco Blixt, fiskeansvarig på Fortum Sverige AB.

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.