Kulturstig med bygdens historia

Kulturstigen

– I dessa rådande coronatider behöver man inte sitta inne i någon form av karantän. Nej, ta en tur till Mölnbacka och gå på vår Kultur- och naturstig som är fem kilometer.
Så skriver Göte Falk på Facebook. Han är en av eldsjälarna som ser till att Mölnbacka har en plats på den kommunala kartan.

Det har varit flera texter om vandringsleder den här våren av naturliga skäl. Att vandra är ett mycket bra alternativ i dessa tider då vi ska hålla avstånd till varandra och då vi inte får samlas i större folksamlingar. Kulturstigen är en fem kilometer lång vandringsled. Starten finns vid Åna som ligger vid Dammens södra ände i Mölnbacka. Därifrån går den via Gamla Parken, Åsen, Örtenvi och Pensionatets badplats och tillbaka till Åna. Men den som vill kan även korta av sträckan.

Utmed stigen finns femton informationsskyltar som berättar om hur platsen såg ut förr. Göte Falk, som varit med och sett till att Kulturstigen kom till, har varit med och skapat de fina skyltarna. För hundra år sedan var det lilla samhället Mölnbacka ganska annorlunda. I början av 1900-talet fanns det både affärer, kiosk och bensinmack.

Det fanns även en idrottsförening i Mölnbacka, men verksamheten försvann och det var inte förrän på mitten av 40-talet som det blev nytt liv. Då bildades Mölnbacka Allmänna Idrottssällskap, MAIS. Föreningen var väldigt aktiv i 20 år fram till början av 60-talet därefter avtog intresset för idrotten. Men den 30 april 2006, på självaste Valborgsmässoafton, gjorde MAIS nystart. Den här gången var det eldsjälen Göte Falk som tog initiativet. Nu anordnar föreningen vandringar, orienteringar, cykelutflykter, tipspromenader och jogging. MAIS var med när Mölnbacka bygdegårdsförening bildades 1960 och föreningen har haft sin klubblokal där sedan dess.

En tur runt Kulturstigen bjuder på både fågelsång, fjärilar, blommor och senare under säsongen även svamp. För ett par veckor sedan gjorde Göte Falk ett inlägg på Facebook där han bjöd in till en vandring i Mölnbacka.
– Det finns också bänkar och bord utplacerade utefter stigen, så det går bra att ta en fikapaus om så önskas, eller bara kanske pusta ut lite. Vi i Mölnbacka AIS har sett till att rensa stigen från nerblåsta träd och dessutom vid Åna, som är startplatsen, sett till att kvistar och löv är bortkrattade från gräsmattan. Stockborden har blivit uppställda och där kan ni sitta och njuta av den fina utsikten. Vid detta besök får man förutom motion, frisk luft, även en del kulturhistoria med sig från den gamla bruksepoken i Mölnbacka.
Det var många som tog honom på orden och besökte Kulturstigen efter det inlägget.
– Ja det blev bra, det är mycket folk vandrat på stigen, så den är så upptrampad så någon trimning kanske inte behövs i sommar, säger han.

Kulturstigen informationsstavla
Fingervisning på en av Kulturstigens informationstavlor.

På informationstavlorna som finns utplacerade utmed stigen kan den som vill läsa om bygdens historia. Där står om AB Mölnbacka Trysil som var ett stort företag när det begav sig. Det var skogsägare från Norge och Sverige som bildade företaget redan 1873. I Mölnbacka fanns ett träsliperi för tillverkning av mekanisk pappersmassa. Det uppfördes på 1880-talet och var sedan igång under några decennier. När det så småningom revs byggdes en kraftstation på platsen och den är fortfarande igång.

På tavlorna står även om en tvättstuga som tillhörde Mölnbacka skola och du kan även läsa om en stångjärnssmedja från 1800-talets början. Det blir en speciell känsla att befinna sig på platsen och läsa om dess historia. På en plats utmed stigen finns även ett nio meter högt flyttblock med en omkrets av 26 meter. Mot slutet av stigen passerar man Pensionatets badplats. Det är en liten strand vid Västra Örten som enbart användes av gäster på Mölnbacka Herrgård som fram till 1970 var pensionat.

Vid invigningen av Kulturstigen, den 8 juni 2010, var det dåvarande kommunalrådet Angelica Rage som högtidligt höll tal och sedan klippte bandet. Den gången samlades runt 100 personer vid Åna för att mingla. Efter ceremonin blev det en premiärtur för många av besökarna. Det var kanske inte alla som gick fem kilometer, men många gjorde det. Några år senare började skog avverkas där stigen går. Det gjorde att den blev i det närmaste obrukbar. Men MAIS medlemmar har kämpat hårt med att återställa stigen och den 13 augusti, 2018, kunde Kulturstigen återinvigas med pompa och ståt. Denna gång var det Per Lawén som var kommunalrådet som klippte bandet.

Kulturstigen


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.