Varför finns det inga resurser till kvinnojourerna?

Våld mot kvinnor, genrebild från Pixabay.
Våld mot kvinnor, genrebild från Pixabay.

Cissi Leibring bor i Forshaga. Hon har får och hästar i släktgården i Skived och hon är egen företagare. Hon skriver regelbundet krönikor i en av våra dagstidningar.
Här kommer hennes funderingar kring detta med den ojämställdhet som finns i samhället. 

Jag har gått och grunnat ett tag på hur otroligt snedvridet vårt samhälle är. Läste i NWT att det saknas resurser till kvinnojourer och jag har genom pandemin insett hur nedprioriterad äldrevården blivit. Det jag studsar mest på är kvinnojourerna som drivs mycket av ideella krafter. Men vad i hela friden, jag blir så irriterad, varför finns det inte resurser!!!

Är kvinnors liv så lite värda? Jag läser att 28 400 kvinnor blev misshandlade av en närstående man 2013. I snitt mister 17 kvinnor varje år sina liv genom våld från män som de haft en nära relation till.

Men när det gäller män, då finns det pengar. Kollar man på kriminalvården där 94 % av de intagna är män, kostar ett vårddygn i snitt 3 369:- . Det blir pengar det…

Hur kan det komma sig att det finns så mycket resurser när det gäller elitfotboll? 2017 kostade polisbevakningen på högriskmatcher i allsvenskan 1,6 miljoner/match i polisbevakning!!! (200 poliser)

Detta gör mig så ledsen och arg. Det ska inte kunna fattas pengar till kvinnojourer. Det ska inte vara ideella krafter som ska behöva tas till när kvinnor måste skyddas mot mäns våld. Sätt en extra skatt på män till kvinnojourer, så kanske frågan lyfts och vi kan börja diskutera resursfördelning av våra skattepengar.

Varför i hela friden ska vi ha det så ojämställt!

Ser man globalt på denna snedvridning är det ännu mer sjukt. I Kina och Indien har det aborterats bort så många flickor att det är en enorm kvinnobrist. Fortsätter det på det sättet kommer det tillslut bara finnas män och då har det patriarkala systemet slagit knut på sig själv…

Nej, nu måste jag skaka av mig detta spörsmål för idag och ge mig ut och mata mina får igen och se framåt mot en framtid som förhoppningsvis kommer gå mot ett jämställdare samhälle, där kvinnor och män ser att man kompletterar varandra istället.
Och alla ni vettiga och kloka män, ni måste agera och protestera och inte gömma er bakom en en tyst fasad. Visa att ni inte heller vill ha denna orättvisa. Tillsammans, kvinnor och män kan vi få till en förändring.

Cissi Leibring, egen företagare och fårbonde


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.