En bok om Löved

Lövedsboken

”Löved – den rosa herrgården”, så heter boken som Gunnel Johansson och Peter Wallgren skapat tillsammans. Den handlar om denna speciella plats där besökare kan uppleva både vacker och annorlunda natur.

Till exempel en stor och troligen uråldrig odling av fjällkvanne. Där finns även den udda växten Pestskråp med sina rosa blomklasar på våren och sina enorma blad på sensommaren. Herrgårdens ägare har äntligen fått köpa in marken mellan gården och Norra Hyn av skogsägaren Bergvik och nu kommer en del av området att bli naturområde.

Gunnel Johansson och Peter Wallgren har tillsammans skapat en bok om Löved som fått namnet Löved den rosa herrgården. Gunnel har skrivit och Peter har illustrerat med både foton och teckningar. Det är en mycket fin inbunden bok med hårda pärmar och en inbjudande bild på herrgården i lummig grönska på framsidan. När den släpptes 2012 gick den att köpa direkt av Gunnel Johansson eller av Peter Wallgren. Den gick också att köpa i butiken Cosmos på Storgatan i Forshaga.
– Vi sålde riktigt bra, säger Gunnel. Jag sålde den även på Värmländska bokmässan det året. Det var jätteroligt att det blev så stort intresse.

Stenåldersyxa och riddare

Löved har anor 10 000 år tillbaka i tiden då inlandsisens sydkant fanns i trakterna kring Forshaga. Det har geologer fastställt. På stenåldern fanns det människor i trakten. Bland annat har en 5 500 år gammal stenyxa hittats. På bronsåldern byggde människor stenrösen på en höjd mellan Löved och Ekenäs. Det finns två sådana där och ytterligare ett nordost om Ekenäs. Beräkningar har visat att sjön Norra Hyn var tre meter högre då än den är idag. Boken berättar vidare om en riddare, Peder Knagh som köpte Löved i slutet av 1400-talet. Hans ättlingar bodde där fram till 1700-talet. Boken följer historien ända fram till våra dagar och det finns även fina färgfoton på växter i området.

Pestskråp vid Löved
Pestskråp vid Löved, fotograferat i slutet av april 2012.

Pestskråp och fjällkvanne

Gunnel har varje år blomstervandringar i Löved då hon berättar om växterna. I boken finns en blomstervandring i ord. På våren sticker pestkråpens rosa blomkolvar upp och senare på sommaren tar de stora bladen över. Förr sa man att pestskråp kunde hjälpa mot den fruktade digerdöden. På sensommaren blir även fjällkvannen hög och ståtlig i hagen. Den lär ha varit ett botemedel mot många olika sjukdomar.

Vågade satsa på bra tryck

Kommunen förbeställde böcker till skolorna. Gunnel brukar göra blomstervandringar i Löved och när boken kom ut erbjöd hon barnen i skolorna att vara med på sådana vandringar.
– Leader Närheten köpte nog 150 böcker också. Boken har en Leader-logga på baksidan eftersom de varit med och finansierat den. Vi har delat ut böcker till människor som har anknytning till området kring Löved och till de som har varit med i naturvårdsprojektet kring Norra Hyn. Även miljökontoret fick några böcker som de kan använda som gåva vid olika tillfällen. Kommunen delar också ut böcker vid olika tillfällen. Det var för att de lovade köpa som vi vågade satsa på ett så bra tryck, säger Gunnel. Tack vare det så fick vi en grundplåt till tryckkostnaderna.

Löved en bortglömd plats

När kommunen delade ut stipendier hösten 2011 så fick stipendiaterna varsitt ex av boken.
– Det är jätteroligt tycker jag. Det känns som om Löved var en okänd fläck på kommunkartan. Det har skrivits historia kring många andra delar av Forshaga. Förr skrev till exempel Albert Jansson mycket och nu på senare tid har Willy Håkansson gjort det. Uppe i Mölnbacka har det också skrivits en del historia. Men Löved hade glömts bort fast det finns så otroligt mycket där. Därför var det roligt att få göra en bok om den här platsen, säger Gunnel.

Naturvårdsområde

Det fanns en stor oro över vad som skulle hända med skogen vid Löved. Om skogsägaren Bergvik skulle få för sig att ta ner den, vad skulle i så fall hända med området. Men nu har det löst sig. Jonas Kullgren som äger Löveds herrgård fick köpa in mark och han har tagit hand om området.
– Ja, Hasseldungen och gammelskogen och lite till fick han köpa in. Och han har skrivit på ett naturvårdsavtal som innebär att det är ett naturvårdsområde där nu. Det finns en led som går ända till Dyvelsten nu, en bred och fin led. Jonas har tagit ner den planterade skogen och ska göra hagmark där igen, som det var förr. Det är jätteroligt tycker jag. Bergvik var emot att han skulle få köpa loss marken men plötsligt gick det bra som tur var. Jonas har köpt marken ända ner till Norra Hyn. Det är verkligen jätteroligt och det kommer att skötas om på ett bra sätt också för Jonas har ett stort intresse för det här arbetet, säger Gunnel.

Flera naturvårdande åtgärder har gjorts vid Norra Hyn. Ett Leaderprojekt har varit igång där med syfte att göra området mer tillgängligt. I projektets regi har Gunnel gjort nya blomsterskyltar också.

Text och bild: Cicci Wik
(Har publicerats i Länstidningen Värmlandsbygden.)


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se