Säsongsavslutning på Kraftis

Årets premiär gick av stapeln i början på maj. Som tidigare säsonger har även denna inneburit många tusen besökare. Den gamla kraftstationen har verkligen fått ny energi som yttrar sig i både konst, hantverk och musikaliska framträdanden. 

En mycket uppskattad konstnär som haft sina fina, personliga foton på kraftstationen hela säsongen är Peter Gerdehag från Oskarshamn. Förutom de fina fotona har han gjort uppmärksammade filmer som ”Hästmannen” och ”Kokvinnorna”. Det är två dokumentärer som visats i tv. Hästmannen heter Stig-Anders Svensson och han blev rikskändis när Peter Gerdehag och Tell Aulin tillsammans gjorde dokumentären om honom. Filmen om kokvinnorna handlar om två systrar som är bönder. Peter Gerdehag och Tell Aulin följde dem under 31 månader på gården. Båda dessa dokumentärer fick mycket uppmärksamhet. Bland annat har de blivit nominerade till och även fått flera fina utmärkelser.

En annan konstnär som också haft sina bilder hängande på kraftstationen hela säsongen är ”Villfarelser”, eller Mathias Leclér som han heter egentligen. Hans bilder delas flitigt på Facebook. De består av gamla svartvita foton som kombinerats med funderingar om jobbiga saker som död, sprit och fan och jävlar. Många lockar till skratt på samma gång som de är obehagliga eftersom de tar upp saker som det inte alltid pratas om. Hur kan det då komma sig att så många namnkunniga konstnärer har ställt ut sina alster på Gamla Kraftstationen genom åren? Ett svar på det är att det kommer tips säger Linn Sönstebö Mossberg är verksamhetsledare.
– Ja och då frågar vi om de vill komma hit och ställa ut. Det händer att konstnärer hör av sig själva också och frågar. Ibland är det någon som känner någon som känner någon. Vi brukar samla på bra namn, säger hon.

Det är inte enbart konstnärer från andra platser i landet som ställer ut sina alster. Ett återkommande inslag är Dagcenter på Tryckerigatan. Det är en daglig verksamhet för vuxna som finns i Forshaga och där tillverkas många fina saker. En hel del av deras alster kan ses året runt i Titta-In-Butiken i Forshaga centrum, men sommartid finns de även att se i Gamla Kraftstationen. I år har det bland annat suttit ett tovat älghuvud på en trädstam, en ”älgstam” som någon så vitsigt påpekade. I en rabatt runt ett annat träd står flera små fina skyltar och annat snickrat. Där hänger även ännu fler tovade saker. När Lustenrundan var hade de även ett tält med ännu fler saker till försäljning utanför, på gårdsplanen.

I år har det även funnits en temautställning på våning två där 40 konstnärer har ställt ut 40 verk på temat ”Konstnärernas självklara frihet”. Anledningen till att Gamla kraftstationens konstgrupp valde att sätta ihop denna utställning var som de skriver på hemsidan för att de ville slå ett slag för vikten av kulturell bredd. Vidare skriver de:
”…att konsten ska ha kraft att förändra, provocera och peka ut riktningar! Men många är vi som är oroliga, för det finns andra krafter i samhället som vill krympa den konstnärliga friheten. De tycker också att den så kallade svenska kulturen och dess traditioner är den enda kultur som är värd att bevaras. Det finns till och med regionala och lokala krafter som vill att ENDAST DE som satsar på värmländsk traditionskultur och främjar värmländska dialekter ska erhålla kulturstöd. Än så länge är det just bara krafter som kämpar för att inskränka den konstnärliga friheten och möjlighet att verka och påverka genom konst och kultur. Men vad händer med konsthallar och kulturarenor om de här krafterna blir till en makt som styr och bestämmer?”

De senaste säsongerna har en ny verksamhet tagit form som fått namnet Makerstation. Här får deltagare prova på olika sorters hantverk och de får utveckla sin kreativitet en kollektiv ateljé som finns på andra våningen i den röda längan. Den som finns till höger på området. Här finns arbetsplatser och material att jobba med och deltagarna har skapat mycket fint där. Flera workshops har hållits. Bland annat har det varit fredagsworkshop varje fredag under sommarlovet i år. Det var drop in och gratis för den som ville komma och skapa och det fanns ingen åldersgräns. I år var det även femte året som ett slöjdkollo anordnades. I år var det, Susanne Sadri som är designer och slöjdare från Göteborg som var handledare. Detta är en populär verksamhet och det blev snabbt fullbokat.

På kraftstationen finns även en servering som går under namnet Culinarum. Här serveras både mat, fika och den som vill kan få ett glas vin eller en öl. Allt är ekologiskt och så värmländskt som möjligt.


ANNONS

Läs Värmlandsbygden!


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.