Kraftstationen som fick ny energi

Linn Sönstebö Mossberg är Årets Sola 2020.
Linn Sönstebö Mossberg.

Förr alstrade den gamla byggnaden elektricitet, idag finns det i stället mycket kreativ kraft och inspiration att hämta i Gamla Kraftstationen vid Dejeforsen. Första säsongen var 2012. Sedan dess har verksamheten vuxit och utvecklats enormt mycket.

Idag har många stora artister och konstnärer visat upp sig på Gamla Kraftstationen. För att nämna några, Lasse Åberg både som konstnär och som musikartist med Electric Banana Band. Det samma gäller Caroline af Ugglas som även hon har ställt ut sina tavlor och haft konsert i Gamla Kraftstationen. Gudrun Sjödéns textil har besökare kunnat se och även konst av ståuppkomikern Peter Wahlbeck. Bland annat har artisterna Top Cats, Janne Schaffer, Monica Dominique och George Riedel uppträtt.

2012 bestämdes att Forshaga kommun skulle få sin egen konstrunda, Lustenrundan. Ett av stoppen på rundan blev Gamla Kraftstationen. Den sommaren blev det även öppet några dagar i veckan för besökare och uppskattningsvis kom 2 600. Lustenrundan har fortsatt år efter år sedan dess och det har även Gamla Kraftstationen gjort med sin verksamhet. Linn Sönstebö Mossberg som är verksamhetsledare på Gamla Kraftstationen räknar egentligen året därpå, 2013, som den allra första riktiga säsongen. Det året uppskattas antalet besökare ha blivit hela 30 000.

I början av 1990 bildades Ulleruds Teateraktörer i Deje. Det var egentligen en följd av att pjäsen ”Lusten finns och Gråten är borta” sattes upp. När fabriken lades ner i Deje drabbades bygden av depression. För att motverka detta beställdes ett manus av författaren Aino Trossell som under några år bodde i Forshaga. På sin hemsida beskriver hon själv sin pjäs som en sorts ”fucking Deje”. Huvudpersonen, Mona på Mon, anklagar sina föräldrar för att de lät henne komma till världen i just Deje. Hon träffar Gabriel från Stockholm som uppvaktar henne med blommor och champagne. Med honom gör Mona sedan en klassresa men hon har kvar en del av hjärtat i Deje. Pjäsen som tar upp både kärlek och fördomar hade urpremiär nere på fabriksområdet 1992 och spelades även 1993. Tio år senare blev det nypremiär på pjäsen igen och sedan sattes den upp ytterligare en gång 2004.

2009-2010 var tanken att det skulle sättas upp ett bygdespel som Ulleruds Teateraktörer skulle vara med och arbeta med. Men tyvärr blev projektet nedlagt av olika anledningar. Men innan det lades ner, hade mycket material redan skapats.
– Kompositören, Jan Lans, ägde rättigheterna till musiken och jag ägde rättigheterna till de flesta musiktexterna i spelet. Vi bestämde oss för att göra en konsert som vi binder ihop med en röd tråd. Vi tog med några inslag från andra produktioner också. Föreställningen gick under namnet Tiden och Historien. Det var hösten 2011. Vi hade nära på fullsatt alla föreställningarna så vi körde några extra föreställningar också. Den gången höll vi till inne i Gamla Kraftstationen och vi trivdes jättebra redan då och det gör vi än, säger Linn.

De senaste säsongerna har delats in i olika perioder. En del konstnärer visar sina alster hela sommaren och andra under kortare perioder. Varje ny period inleds med en vernissage då konstnärerna själva brukar vara på plats. Den 29 juni var det dags för årets andra vernissage. Solen värmde besökarna som kunde avnjuta tre nya konstnärers verk. Det var tavlor av Helena Gullström som bor i Los Angeles men som har sina rötter i Värmland. Hennes stora tavlor med människor i olika positioner hängde i mitten av lokalen och själv pratade hon ivrigt med besökarna. På samma plats fanns flera tavlor med vad som såg ut att vara glas från glasögon. Det var verk av den konstnärliga psykologen Constanze Wartenberg från Mölnlycke, utanför Göteborg. Den tredje konstnären som hade vernissage den här dagen var Lena Frykholm. Motiven på hennes tavlor föreställer bland annat hallon, blåbär och hjortron. I slutet på juli blir det återigen vernissage. Då är det dags för tre nya konstnärer att visa upp sig.

Jeanette Haglund arbetar i Culinarum. Där serveras mat, vin, kaffe och härliga bakverk utifrån säsong. Här njuter man ekologiskt och närproducerat enligt konceptet rustikt med finess.

Under hela sommaren visas bland annat foton av Peter Gerdehag. Han kommer från Oskarshamn och visar bland annat starka och uttrycksfulla bilder av djur och människor. Numera är han en kritikerrosad, guldbaggenominerad fotograf och dokumentärfilmare med filmsatsningar på SVT som bland andra ”Hästmannen”, ”Kokvinnorna” och ”Landet som inte längre är”. Peter Gerdehag räknas som en av landets främsta fotografer och har förärats med en lång rad priser och utmärkelser.

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.