Zombieöverlevnadskurs

Vad skulle du göra om viktiga samhällsfunktioner slutade fungera, om det blev strömlöst en längre tid till exempel? Har du förberett dig? Moderna människor är bortskämda, det är mycket vi tar för givet. Att tänka på svaret på frågor som dessa känns jobbigt.

Det finns en hel del böcker om överlevnad. De flesta är handgripliga beskrivningar på vad som är bra att ha hemma och så vidare. En klassisk bok i de här sammanhangen har titeln “Boken om Hemberedskap”.  Det är en omarbetad version av Civilförsvarsförbundets bok ”Överlev hemma”. Den handlar om olika typer av kriser, till exempel elavbrott. Studieförbundet ABF har varit med och gjort omarbetningen. Emelie Persson är studiesamordnare hos ABF.

Emelie Persson är studiesamordnare hos ABF
Emelie Persson är studiesamordnare hos ABF.

– Det finns en studiehandledning till ”Boken om Hemberedskap” som bygger på fyra träffar. Där pratar man mer om basbehov som värme, mat, vatten, hygien och information när man ska klara sig hemma. Med typ tips på bra basvaror, vevradioapparater, solcellsgrejer, hur man renar vatten och så vidare. Men, det är ju mycket mer spännande att tänka att man kanske måste ge sig iväg och barrikadera sig någonstans. Jag kör igång en bokcirkel om zombieöverlevnad i Forshaga så snart jag har fått in anmälningar. Att jag gör det är för att jag har blivit zombieintresserad. Jag läser en bok på temat just nu i en bokcirkel som heter ”Flickan med gåvorna”. Den handlar om en zombieapokalyps i England och hur de överlever. Det är mycket prat om Hemberedskap och prepping som det kallas när man förbereder sig för det värsta, säger hon.

Den studiecirkel som ABF tagit initiativet till i Forshaga bygger på en bok Herman Geijer. Han är expert på just zombieöverlevnad.
– Herman jobbar på ABF i Stockholm. Han har skrivit boken som heter ”Zombieöverlevnad: din guide till apokalypsen” och även studiehandledningsmaterialet som hör till den. Han blev även framröstad till lyssnarnas sommarpratare i P1 2015 där han pratade zombieöverlevnad och han har kört hur många cirklar som helst om detta och han har föreläst runt om i Sverige. Herman är ansvarig för satsningen på Hemberedskap som ABF gör tillsammans med Civilförsvarsförbundet nu under mars månad, säger Emelie.

I beskrivningen av Hermans bok står att läsa att det är den första zombieöverlevnadsguiden för svenska förhållanden. Det finns en beskrivning av vad en zombie egentligen är och om hur det går till att överleva i naturen. Det står vad som är viktigt när samhällsfunktioner slutar fungera och det finns även en beskrivning av vilka platser som är bra att ta sig till när zombierna kommer. Förutom detta finns tips om hur livet kan bli i en postapokalyptisk värld och om hur människor reagerar i kriser och katastrofer. Den tar även upp hur Sveriges katastrofberedskap ser ut.
– Jag kan ju babbla på om detta i all evighet! Har totalt snöat in på Hemberedskap och prepping, som handlar om att förbereda sig på en eventuell kris. Zombieöverlevnad blivit en roligare vinkling på det än att “bara” tänka att strömmen går i fjorton dagar. Dessutom får man med en massa trevlig populärkultur i samma veva som gör det hela roligare så man inte deppar ihop helt när man inser att man varken har utedass eller vedspis och ligger pyrt till, säger Emelie.

Herman Geijer driver en blogg som har samma namn som boken. Där finns information om lite allt möjligt på ämnet zombies. Filmer, böcker med mera.
– Idén till boken Zombieöverlevnad – din guide till apokalypsen växte fram när jag hade kursen Att överleva en zombiekatastrof på ABF. Vi hade till en början Max Brooks Zombie Survival Guide som kurslitteratur men den saknade viktiga delar om överlevnad och psykologi. När Apart förlag några år senare hörde av sig och frågade om jag inte ville skriva en bok så kunde jag inte tacka nej. Under 2014 skrev jag boken på lediga stunder.
Så skriver Herman själv om sin bok på bloggen. Det senaste inlägget i bloggen handlar om en översättning av ny bok i ämnet prepping, skriven av Jim Cobb. Han driver Survival Weekly, en hemsida om överlevnadskonst och har författat fler böcker om överlevnad. Den senaste bokens titel är ”Prepparens guide – överlev på lång sikt”.
– Den kommer inte med så mycket ny kunskap, men den har ändå ett socialt perspektiv som ofta saknas bland flera preppingböcker som ofta är väldigt individualistiska, är Hermans slutord om boken.

Zombiefoton från en “Zombiewalk”.

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.