Mölnbacka Bygdegård ett gott resmål

Sedan ett par år tillbaka är det många som vet var Mölnbacka bygdegård ligger. Hit kan man åka på onsdagar och fika och för många har det blivit en tradition. Det brukar alltid vara välbesökt. I caféet finns det fina räksmörgåsar att köpa till kaffet.

Det är flest gäster i caféet på sommaren. Då kommer det i snitt 80-90 gäster till onsdagscaféet.
– Vi har två anställda på deltid och så är vi många ideella krafter som stöttar till.
Den som säger det är Lena Andersson som är aktiv i styrelsen i Mölnbacka bygdegårdsförening.

Det började egentligen med att organisationen ”Hela Sverige ska Leva/Värmland” kallade till ett möte i Deje.  Det handlade om ett dokument som fått namnet ”lokala utvecklingsplaner” där idéer om hur bygden kan utvecklas kan sammanställas. Det dokumentet kan sedan användas av en förening för att söka finansiering från EU för att genomföra idéerna. Till det mötet i Deje kom två representanter från Mölnbacka. En av dem var Lena Andersson.
– Det var klent med folk på det mötet men vi bestämde i alla fall att vi skulle kalla till ett möte i Mölnbacka för att höra om det fanns fler som var intresserade och som ville vara med.

Det blev tre föreningar som satsade på att sammanställa idéer om hur Mölnbackabygden kunde utvecklas. De föreningarna var Mölnbacka bygdegårdsförening, Västra Örtens fiskevårdsförening och Mölnbacka Allmänna Idrottssällskap. Samarbetet ledde fram till en lokal utvecklingsplan i byn som i sin tur utmynnade i att det blev ett Leaderprojekt som fick namnet ”Mölnbacka Turismutveckling” målet med projektet var att locka turister till byn. Leader är en arbetsmetod som innebär att flera aktörer i en bygd samarbetar. Aktörerna kan komma från både föreningar, kommuner och näringsliv. I ett Leaderprojekt kommer finansieringen inte enbart från EU. Det krävs att aktörerna själva, de som driver projektet, investerar både arbetstimmar, lokaler och utrustning.

I början av 1900-talet fanns det en idrottsförening i Mölnbacka, men verksamheten försvann och det var inte förrän på mitten av 40-talet som det blev nytt liv. Då bildades Mölnbacka Allmänna Idrottssällskap, MAIS. Föreningen var väldigt aktiv i 20 år fram till början av 60-talet sedan avtog intresset för idrotten i bygden av olika anledningar. Men den 30 april 2006, på Valborgsmässoafton, blev det nystart för MAIS. Den här gången var det eldsjälen Göte Falk som tog initiativet och han håller ofta i trådarna än. Nu anordnar föreningen vandringar, orienteringar, cykelutflykter, tipspromenader och jogging. MAIS var med när Mölnbacka bygdegårdsförening bildades 1960 och föreningen har haft sin klubblokal där sedan dess.

Årets sista onsdagscafé var den 12 december och det blev riktigt välbesökt.
– Vi brukar ha grötfrukost den sista onsdagen på året som vi har öppet sedan blir det juluppehåll. Det är jättemysigt med julpyntad bygdegård tycker jag och vi hade cirka 120 personer på besök denna sista onsdag, säger Lena.
– Gästerna fick njuta av julstämning då det var ljus av allehanda slag, brasa och julgranar tända utvändigt. Väl inne i bygdegården var det tomtar, levande ljus, julgranar och julmusik m.m. som skapade en riktig julstämning. På serveringsbordet fanns det mesta som brukar finnas på ett julbord, och nämnas kan, att det var risgrynsgröt, bröd, skinka, köttbullar, sill, ägg, ost, julmust m.m. uppdukat. Som avslutning fanns det kaffe, kakor o godis för de som var sugna, säger Göte Falk.

Det finns givetvis planer inför nästa säsong och de aktiva i Mölnbacka vilar inte ens under julen.
– Vi ska renovera ett rum där vi har loppis under juluppehållet. Vi planerar att ha öppet som vanligt på onsdagar mellan 10 och 13 under våren. Några aktiviteter har vi på gång under våren också. Vad det blir kommer att annonseras. Vi öppnar vårt onsdagscafé igen den 6 februari och då hälsar vi alla välkomna igen, säger Lena.

Text: Cicci Wik

Foton: Lena Andersson och Göte Falk 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.