Myggbeslut inte klart men S och M är överens

Mygga

I Forshaga kommun har socialdemokrater och moderater kommit överens om hur myggbekämpningen ska gå till. Men frågan om tillstånd för att bekämpa mygglarver med helikopter i Deje har skickats vidare till regeringen som ännu inte har svarat. 

-Vi vill nu avpolitisera myggfrågan helt och hållet, säger Tomas Nilsson (M) och före detta kommunalrådet Benny Pedersén (S) på en pressträff som är daterad 22 mars.

Överenskommelsen mellan de båda partierna har inte fått så mycket uppmärksamhet i varken tidningar eller andra medier. Det beror troligen på allt som hände kring Benny Pedersén innan han avgick som kommunalråd.

Frågan kring myggbekämpning i Deje har blivit rejält infekterad i vår kommun på senare år. Under valet 2014 blev den till och med en valfråga. Många har åsikter om myggfrågan.

Myggdemonstration utanför kommunhuset i Forshaga sommaren 2014. Foto: Cicci Wik
Myggdemonstration utanför kommunhuset i Forshaga sommaren 2014. Foto: Cicci Wik

Klart är att många har lidit svårt när översvämningsmyggen har varit osedvanligt många. Många har inte kunnat vistas utomhus när det har varit som värst. Men myggfrågan är inte enkel. Anledningen till att Moderaterna (M), Socialdemokraterna (S) och föreningen ”Bekämpa stickmygg” avdelning Värmland började diskutera frågan under hösten 2015 handlade om att de tillsammans vill “minska förekomsten av den så kallade övesvämningsmyggan”.

“Samarbetet ska bygga på gemensam upphandling av helikopter och bekämpningsmedel och även personella resurser och inleds under våren 2016 med målsättning att om möjligt påbörja bekämpning med helikopter 2017 eller 2018.” (Länk till detta citats källa >>)

Tillstånd för 2016 en regeringsfråga

Den aktuella ansökan om tillstånd som Forshaga kommun har gjort för i år, 2016, är ännu inte avgjord. Regeringen har inte kommit in med svar (2016-04-21).

Meningen är att helikoptern ska sprida ut bekämpningsmedel över ett område i Deje som är knappt 60 hektar, varav cirka 50 hektar är skyddat som Natura 2000-område, vilket är ett nätverk av skyddade områden i EU. I Natura 2000-nätverket finns korkekslundar i Spanien, öde hedar i England, blommande alpängar i Österrike, täta bokskogar och forsande älvar. I nätverket ingår även större delen av det område i Deje där barnkammaren för de besvärliga stickmyggen finns.

– Vi bedömer att det råder osäkerhet om risken för oönskade ekologiska effekter när man sprider bekämpningsmedlet över större ytor. Därför kan Naturvårdsverket inte ge tillstånd enligt miljöbalken utan regeringen måste pröva frågan först och besluta om eventuell tillåtlighet, säger Yvonne Lundell, handläggare för myggbekämpningsärendet i Forshaga kommun.

Enligt den preliminära tidplanen för handläggningen planerar Naturvårdsverket fatta beslut under april, om regeringen meddelar tillåtlighet.

– Forshaga kommun har röjt sly, satt ut myggfällor och ökat arealen hävdad mark. Det är åtgärder som kan minska mängden mygg men vi bedömer att det fortfarande är risk för massförekomst av mygg, fortsätter Yvonne Lundell.

Det finns kunskap om alternativ till bekämpningsmedlet, men alternativen är än så länge inte en fullständig lösning.

Ett alternativ är att göra mygghanar sterila. Du kan läsa mer om det i den här artikeln >>

Regeringen fick fatta beslut om Nedre Dalälven

Naturvårdsverket har tidigare lämnat över frågan om tillstånd att bekämpa mygg i ett område vid nedre Dalälven till regeringen på samma sätt. I Dalarna har mygglarverna bekämpats sedan 2002. 2014 lades en ansökan om att få bespruta 9 500 hektar varav en tredjedel ligger i ett Natura 2000-område.

– Vi bedömer att det råder stor osäkerhet om risken för oönskade ekologiska effekter när man årligen sprider bekämpningsmedlet över stora ytor. Därför kan Naturvårdsverket inte ge tillstånd enligt miljöbalken utan regeringen måste pröva frågan först och besluta om eventuell tillåtlighet, säger Björn-Axel Beier, handläggare för myggbekämpningsärendet i Nedre Dalälven 2014.

Kunskapsläget om Bti

Bekämpningsmedlet som har använts i nedre Dalälven och som Forshaga kommun vill ha tillstånd att sprida med helikopter heter VectoBac G och det består bland annat av Bti. Naturvårdsverket har gjort en utvärdering av effekter av Bti och skriver så här på sin hemsida:

“I den kunskapssammanställning som Naturvårdsverket har genomfört inom detta uppdrag konstateras bland annat att effektiviteten hos Bti har undersökts noggrant i många studier och att dödligheten hos larver av stickmygg är hög. Direkta effekter på andra arter har studerats i relativt stor omfattning och den största gruppen som är mottagliga för Bti är olika fjädermygglarver. Mot bakgrund av hur medlet verkar anses en väl avvägd användning av Bti inte ha några direkta effekter på fåglar, fiskar och däggdjur, inklusive boskap och husdjur. Däremot är kunskapen om effekter på näringsväven bristfällig.

Inom uppdraget har en studie genomförts med det övergripande syftet att bland annat utreda om upprepade behandlingar med Bti (Vectobac G) har indirekta effekter på näringsväven i ekosystemet. Sammantaget visar resultaten från denna studie en påverkan i näringsväven i områden längs Nedre Dalälven som i över tio år har behandlats med bekämpningsmedlet Bti. Detta tyder enligt forskarna på att upprepade behandlingar med majsbunden Bti förändrar näringsvävens bas i dessa ekosystem. Detta kan enligt forskarna bero på den upprepade tillförseln av majsbunden Bti, samt de stora mängder döda mygglarver som blir kvar efter behandling.

Naturvårdsverket kan i dagsläget inte dra några slutsatser om vilka konsekvenser detta kan få för ekosystemet på lång sikt och bedömer att det finns behov av att genomföra ytterligare studier avseende långtidseffekter i näringsväv.”

Om du vill fördjupa dig om Bti så hittar du mer att läsa här:

Naturvårdsverkets skrivelse om effekter av Bti >> 

EviEM Kunskapsöversikt 2015 Biologisk bekämpning av mygg med Bti: effekter på målorganismer, icke-målorganismer och människor >> 

Kemikalieinspektionen om storskalig myggbekämpning >>

Föreningen för myggbekämpning om Bti >> 

Ytterligare information om Bti (mygg.se) >> 

DUELLEN – Ska myggen vid Dalälven bekämpas? Två forskare svarar >>

 

Forshaga kommun och bekämpning

Flera dokument angående bekämpning av översvämningsmygg, Naturvårdsverkets hemsida >> 

Gemensam strategi för myggbekämpning (s) + (m) >> 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se

Bli först med att kommentera

Kommentera

Din e-post adress kommer inte att publiceras offentligt.




Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.