Smaka på Värmland

Kenneth Johansson, landshövding i Värmlands län.

Smaka på Värmland – maten,  miljön och människorna är en bok om mat men det är inte vilken bok som helst. Den har blivit nominerad till ”Gourmand world cookbook awards 2014”, en tävling för kokböcker som jämställs med filmvärldens Oscarsgala.

Smaka på VärmlandBoken är svensk vinnare i kategorin ”Bästa översättning”. Nästa steg blir att tävla mot andra kokböcker från andra länder. Vinnaren utses till ”Best in the World” och prisutdelningen sker i juni i Yantai i Kina.

Boken kom till på initiativ av Landshövding Kenneth Johansson och den har producerats i samverkan med Hushållningssällskapet i Värmland. Ica Bokförlag har gett ut boken och köksmästare Chrostoffer Schyman som arbetar på Almars Krog har komponerat alla recept och fotograf Bruno Ehrs har tagit alla vackra bilder. Boken har blivit översatt till norska och engelska.

När det gäller mat, livsmedelsproduktion och matlandet och att lyfta fram Värmland så är maten ett mycket positivt inslag. Det säger landshövding Kenneth Johansson.
– Det tycker jag för att mat väcker många positiva känslor och den betyder så mycket för Värmland. Den betyder jobb på landsbygden, den betyder att de gröna näringarna mår bra och den gör så att vi kan lansera Värmland som det attraktiva län det är. Det finns mattraditioner som är så häftiga i Värmland tycker jag.

Värmlands landshövding kommer ursprungligen från Dalarna och där var han med när Länsstyrelsen i Dalarnas län tog fram en matbok.
– Den boken hade jag med mig när jag kom hit som ny landshövding till Värmland. Jag sa att jag ville göra den i en ny tappning och framför allt i ett Värmlandsperspektiv, säger Kenneth Johansson.
Kollegorna på länsstyrelsen tyckte att det var en bra idé och tillsammans vände de sig då till Hushållningssällskapet som också tyckte om idén. De tog på sig ansvaret för att arbeta fram en matbok.
– I sin tur vände de sig till Ica-förlaget och sedan bildade vi en arbetsgrupp. De testade av sina idéer med mig. De hittade Christoffer som var 22 år då, nu är han 23 och sedan drog arbetet igång. Christoffers idé var att ta fram ett antal mer traditionella värmländska recept och göra dem lite mer upphottade, i ny modernare tappning alltså.

Boken är uppbyggd kring fyra huvudrubriker som i sin tur har ett antal underrubriker.
– Inledningsvis lyfter jag fram frågor om miljön, möten och maten därför att en måltid betyder ju så mycket. Den handlar ju inte bara om att bli mätt, det handlar ju också om att vi möter varandra. Som landshövding har jag åkt runt mycket ute i bygderna och jag har fått ta del av både matkonsten och traditioner. Jag tycker att det är fantastiskt trevlig alltifrån det som Vänern och andra sjöar har att erbjuda, Vänergösen till exempel, till det vilda. Älgkött och annat viltkött är för mig väldigt läckert, säger Kenneth Johansson.

En del i det som räknas som typiskt traditionellt Värmländskt är skrädmjölet. Kenneth bläddrar fram en sida i boken med ett foto på en kvinna. Det visade sig att den här kvinnan kände igen skrädmjölet. Samma typ av mjöl framställs på liknande sätt i hennes hemland Eritrea.
– Det visar tycker jag att världen kanske inte är så stor som vi ibland tror att den är. Det pratas mycket om integration idag. Att mötas över en måltid och berätta om sina erfarenheter och bakgrunder kan också öka förståelsen för varandra.

Hushållningssällskapet har boken till försäljning och runt jul gick försäljningen mycket bra.
– Många företag inklusive jag här på länsstyrelsen har köpt in den till vår personal.

Det kommer att bli en prisutdelning i Kina 8 – 12 juni i Kina.
– Skulle det bli så att vi får åka dit så kommer vi med glädje att använda det på alla tänkbara sätt. Det är naturligtvis stenhård konkurrens, men bara att ha kommit så här långt är en mycket stor ära, avslutar landshövdingen som naturligtvis är stolt över den fina boken.

Text och bild: Cicci Wik


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se