Trafikverkets lösningar ifrågasatta i Lyckan

Bild: Trafikverket
Bild: Trafikverket

Vägbygget i Forshaga har hållit på ett tag nu. Bitar av vägen börjar bli klar men i Lyckan är det ännu inte klart hur det ska se ut. I Trafikverkets ursprungliga förslag placeras en trafikplats på två fastigheter och lokalvägen är tänkt att gå genom ett skogsområde med skyddsvärd natur. Men planen överklagades för ett år sedan. Nyligen kom länsstyrelsens beslut.

De som har överklagat är två fastighetsägare och även Naturskyddsföreningens lokala krets.

Ett par, som äger en av fastigheterna, påpekar i överklagandet att den tänkta lokala vägen skulle dela deras fastighet i två delar. Den skulle även påverka naturvärden och deras möjlighet till rekreation. Fastighetens ägare anser även att risken för stormfällning skulle öka.

Det andra paret som äger den andra fastigheten kommer att få i stort sett hela den planerade trafikplatsen på sin mark. Själva anslutningsvägen skulle sedan dela även deras fastighet i två delar. Vilket skulle innebära att de inte längre skulle kunna använda sin fastighet på samma sätt.

I Naturskyddsföreningens argumentering finns det ett alternativ för hur vägen kan dras utanför strandskyddsområdet. Så här skriver föreningens ordförande.
– Ytterligare en möjlighet är att man gör på samma sätt som man har gjort vid Norra Sanna där den enskilda vägen har förlagts närmast intill riksväg 62. Den föreslagna vägdragningen är högst olämplig då skogen är gammal och har höga naturvärden. Det är inte rimligt att riskera det omfattande beståndet av knärot, samtidigt som övriga träd och andra naturvärden i skogen troligtvis kommer att påverkas av ändrade markvattenförhållanden och mer solinträngning med mera.

Beslutet

Drygt ett år efter överklagandet kom beslutet. Länsstyrelsen har beslutat att avvisa de båda fastighetsägarnas överklagande. Däremot bifalls Naturskyddsföreningen i Forshagas överklagande och det innebär i sin tur att det beslutet upphävs. Vad som händer nu är oklart. Men om den lokala vägen i Lyckan läggs intill riksväg 62, på samma sätt som gjorts i Sanna, blir två andra fastighetsägare drabbade. Vägen kommer i så fall att gå rakt över deras två tomter och ingen av dessa är nöjda med den lösningen.

– Det är två permanent boende som kommer bli kraftigt drabbade i så fall. Men jag tror att det kommer bli i skogen, för de kommer inte kunna lösa vår jordvärme. Vägen kommer nämligen gå rätt över där vår jordvärme går. Det kommer kosta skattebetalarna en massa extra pengar, säger en av fastighetsägarna som kan komma att drabbas om vägen dras intill 62:an.

 


Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se