Stora Enso säljer fyra bruk varav två i Sverige

Hylte bruk i Småland. Ett av de pappersbruk som Stora Enso vill sälja.
Hylte bruk i Småland är ett av fyra pappersbruk, som Stora Enso nu vill avyttra. (Bild Stora Enso)

Stora Enso meddelar att man har för avsikt att sälja fyra pappersbruk – däribland Hylte och Nymölla i Sverige – och fokusera på sina strategiska tillväxtområden, bland annat förpackningar och biomaterial.

”Vi ska öka fokus på våra strategiska tillväxtområden”, säger VD och koncernchef Annica Bresky. (Bild Stora Enso)

Stora Enso skriver i ett pressmeddelande att man har inlett en process för att möjliggöra försäljning av fyra produktionsanläggningar för papper. De aktuella anläggningarna är Anjala i Finland, Hylte och Nymölla i Sverige samt Maxau i Tyskland. Samtliga bruk betecknas av Stora Enso som högkvalitativa anläggningar för pappers- och massaproduktion med stark infrastruktur och kvalificerad och erfaren personal.

Stora Enso uppger att i linje med bolagets strategi är papper inte ett strategiskt tillväxtområde för koncernen. Avsikten med försäljningen är att i linje med koncernens strategi fokusera på den långsiktiga tillväxtpotentialen för förnybara produkter inom förpackningar, bygglösningar och innovationer inom biomaterial.

”Genom att avyttra en majoritet av våra papperstillgångar kan vi öka fokus på våra definierade strategiska tillväxtområden: förnybara förpackningar, bygglösningar och innovationer inom biomaterial. Vid utvärdering av potentiella avyttringar eftersträvar vi ett nytt ägande som möjliggör en långsiktigt hållbar framtid, både för anläggningarna och människorna som arbetar där”, säger Annica Bresky, VD och koncernchef Stora Enso.

De fyra anläggningarna är föremål för försäljning i en eller flera transaktioner. Stora Enso har inte åtagit sig någon tidsfrist för när avyttringen ska vara avslutad. Den påbörjade försäljningsprocessen har ingen omedelbar effekt på Stora Ensos pappersverksamhet, som fortsätter att betjäna sina respektive kunder. Stora Ensos anläggning i Langerbrugge i Belgien kommer att vara kvar inom koncernen.

Stora Enso har för närvarande fem produktionsanläggningar för papper vilka stöds av funktioner inom divisionen för försäljning, ledning och administration. Totalt sysselsätter divisionen Paper cirka 2.200 anställda. År 2021 uppgick Paper-divisionens omsättning till 1.703 miljoner euro (cirka 17,7 miljarder kronor).

I småländska Hylte Bruk har Stora Enso sedan några år startat, byggt upp och kraftigt investerat i utveckling och produktion av plastfria formpressade fiberprodukter (förpackningar, mm) under varumärket PureFiberTM by Stora Enso. Så sent som i början av februari i år meddelade Stora Enso till exempel att man avser att fördubbla produktionskapaciteten i Europa av formade fiberprodukter genom att investera 83,6 miljoner kronor i nya maskiner i Hylte Bruk (läs HÄR!)
Av dagens pressmeddelande om planerad försäljning av fyra pappersbruk, däribland Hylte bruk i Småland, framgår inte vad som ska hända med PureFiber-tillverkningen i Hylte! Packnews.se återkommer i frågan så snart vi vet besked – men med tanke på att Stora Enso säger sig vilja satsa på bland annat förnybara förpackningar, så kan man förmoda att PureFiber-konceptet ska finnas kvar inom koncernen, antingen som en fristående del i Hylte eller kanske flyttas till någon annan Stora Enso-anläggning..?

Källa: Pressmeddelande från Stora Enso

Även Stora Ensos pappersbruk i Nymölla, vid Hanöbukten, öster om Kristianstad, ska säljas enligt Stora Ensos planer. (Bild Stora Enso)

Företag och föreningar stötta lokalt företag

Annons


ForshagaDejeNytt.se cvea.se